Κόσμος

Η Αρχιεπισκοπή του Λος Άντζελες θα πληρώσει 880 εκατομμύρια δολάρια για αξιώσεις σεξουαλικής κακοποίησης

Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Η Αρχιεπισκοπή του Λος Άντζελες, η μεγαλύτερη του έθνους, συμφώνησε να πληρώσει 880 εκατομμύρια δολάρια σε 1.353 άτομα που λένε ότι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά ως παιδιά από καθολικούς κληρικούς. Ο διακανονισμός, για τον οποίο οι ειδικοί είπαν ότι ήταν η υψηλότερη μεμονωμένη πληρωμή από μια επισκοπή, ανεβάζει το αθροιστικό σύνολο των αγωγών σεξουαλικής κακοποίησης του Λος Άντζελες σε περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο διακανονισμός ανακοινώθηκε την Τετάρτη με κοινή ανακοίνωση των δικηγόρων των εναγόντων και της αρχιεπισκοπής.

«Λυπάμαι για κάθε ένα από αυτά τα περιστατικά, από τα βάθη της καρδιάς μου», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χοσέ Χ. Γκόμεζ σε δήλωση. «Ελπίζω ότι αυτός ο διακανονισμός θα προσφέρει κάποιο μέτρο θεραπείας για όσα έχουν υποστεί αυτοί οι άνδρες και οι γυναίκες».

Ο διακανονισμός βρίσκεται στην κορυφή του προηγούμενου υψηλού για μια επισκοπή, από το 2007, όταν το Λος Άντζελες συμφώνησε να πληρώσει 660 εκατομμύρια δολάρια σε μηνύσεις από 508 άτομα, δήλωσε ο Τέρενς ΜακΚίρναν, πρόεδρος του BishopAccountability.org, μιας ομάδας που παρακολουθεί αναφορές κακοποίησης κληρικών για δεκαετίες.

«Υπάρχουν πολύ περισσότερα ντόμινο στην Καλιφόρνια για να πέσουν», είπε, που αναφέρονται σε άλλες επισκοπές που δεν έχουν καταλήξει σε διακανονισμούς ή προστάτευσαν τους εαυτούς τους με κήρυξη πτώχευσης.

Η συμφωνία αντιπροσωπεύει την ολοκλήρωση των δεκαετιών διαφορών κατά της αρχιεπισκοπής, με λίγες μόνο αγωγές να απομένουν. Με τα χρόνια, η Αρχιεπισκοπή ξεπούλησε ακίνητα, ρευστοποιήθηκαν επενδύσεις και λήφθηκαν δάνεια για την κάλυψη του ιλιγγιώδους κόστους των δικαστικών διαφορών.

Ο Αρχιεπίσκοπος Γκόμεζ ανέφερε σε δήλωσή του ότι ο νέος διακανονισμός θα πληρωθεί μέσω «αποθεματικών, επενδύσεων και δανείων, μαζί με άλλα περιουσιακά στοιχεία της Αρχιεπισκοπής και πληρωμές που θα γίνουν από θρησκευτικές διαταγές και άλλα που κατονομάζονται στη δίκη». Είπε ότι οι δωρεές που προορίζονται για ενορίες, σχολεία και συγκεκριμένες εκστρατείες αποστολής δεν θα χρησιμοποιηθούν για τον διακανονισμό.

«Δεν πρόκειται ποτέ να αποδοθεί πλήρης δικαιοσύνη όταν το κακό είναι η ζωή ενός παιδιού», είπε ο Μάικλ Ρεκ, δικηγόρος στους Jeff Anderson & Associates που βοήθησε στην εκπροσώπηση ορισμένων από τους ενάγοντες. «Αλλά είναι ένα μέτρο δικαιοσύνης και ένα μέτρο λογοδοσίας που δίνει σε αυτούς τους επιζώντες μια αίσθηση κλεισίματος τουλάχιστον».

Ο κ. Ρεκ χαρακτήρισε τη διευθέτηση «ορόσημο» στις προσπάθειες αναζήτησης αποκατάστασης των χιλιάδων αξιώσεων σεξουαλικής κακοποίησης από παιδιά και ενήλικες στην Καθολική Εκκλησία που εκτείνονται εδώ και δεκαετίες. Πολλά από τα θύματα και κατηγορούμενοι έχουν πεθάνει και οι ποινικές διώξεις ήταν σχετικά σπάνιες.

Ορισμένοι από τους ισχυρισμούς σεξουαλικής κακοποίησης χρονολογούνται πριν από δεκαετίες, αλλά δεν παρουσιάστηκαν ποτέ επειδή είχε παρέλθει η περίοδος που όριζε η παραγραφή. Ένας νόμος της Καλιφόρνια που ψηφίστηκε το 2019 άνοιξε ένα παράθυρο τριών ετών για την αναβίωση αυτών των αξιώσεων.

«Έχουμε πελάτες που είναι στα 60 και 70 τους που δεν μπόρεσαν ποτέ να ασκήσουν υπόθεση πριν», είπε ο Μόργκαν Στιούαρτ, δικηγόρος που εκπροσωπεί ορισμένους από τους ενάγοντες.

Ο κ. Στιούαρτ είπε ότι μια κρίσιμη ανησυχία στις διαπραγματεύσεις ήταν η διασφάλιση ότι ένας διακανονισμός θα μπορούσε να πληρωθεί από την αρχιεπισκοπή χωρίς να χρεοκοπήσει, γεγονός που θα καθυστερούσε την πληρωμή των θυμάτων κατά χρόνια.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι φτάσαμε στον καλύτερο αριθμό που ήταν δυνατό για να μην υποβάλουν αίτηση πτώχευσης», είπε ο κ. Στιούαρτ.

«Πάρα πολλές επισκοπές έχουν κηρύξει πτώχευση ως διαδικασία για τον περιορισμό των δικαιωμάτων των επιζώντων», πρόσθεσε. «Το Λος Άντζελες δεν το έκανε αυτό».

Πολλές αρχιεπισκοπές στην πολιτεία έχουν καταθέσει αίτηση πτώχευσης τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της Αρχιεπισκοπής του Σαν Φρανσίσκο και των επισκοπών του Όκλαντ και του Σαν Ντιέγκο, οι οποίες ανέφεραν τις διαφαινόμενες απειλές αστικών αγωγών.

Στη δήλωση, ο Αρχιεπίσκοπος Γκόμεζ είπε ότι οι όροι του διακανονισμού «θα παρέχουν δίκαιη αποζημίωση στους επιζώντες-θύματα αυτών των παρελθουσών καταχρήσεων, επιτρέποντας επίσης στην Αρχιεπισκοπή να συνεχίσει να εκτελεί τις διακονίες μας προς τους πιστούς και τα κοινωνικά μας προγράμματα που εξυπηρετούν τους φτωχούς και ευάλωτους στις κοινότητές μας».

Η αρχιεπισκοπή περιλαμβάνει περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια Καθολικούς και σχεδόν 300 ενορίες.

Σε ανακοίνωσή του, το Δίκτυο Επιζώντων των Κακομεταχειρισμένων από Ιερείς,

μια ομάδα υποστήριξης επιζώντων, χαρακτήρισε τον διακανονισμό μια καλή αρχή, αλλά είπε ότι χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά.

Η οργάνωση ζήτησε από τον αρχιεπίσκοπο να αποδεσμεύσει όλους τους φακέλους των κληρικών που σχετίζονται με τις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης.

«Φοβόμαστε και πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλοί περισσότεροι επιζώντες εκεί έξω που δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί», είπε ο Νταν Μακ Νέβιν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού. «Είναι καθήκον του Αρχιεπισκόπου Χοζέ Χ. Γκόμεζ να βρει έναν τρόπο να φέρει πίσω εκείνες τις χαμένες ψυχές μέσα από το κρύο».

 

Με πληροφορίες από New York Times


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-17 21:06:00

Back to top button