Κόσμος

Η αποπομπή Νετανιάχου δεν είναι πανάκεια για το Ισραήλ

Μπορεί ο πρωθυπουργός του Ισραήλ να βρίσκεται σήμερα στο στόχαστρο ακόμη και των ακροδεξιών ψηφοφόρων αλλά η αποχώρησή του κάθε άλλο παρά θα έλυνε τα προβλήματα του Ισραήλ.

Είναι δεδομένο πως τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχουν εδώ και περισσότερο από έξι μήνες στο στόμα τους, σε κάθε σχεδόν σύνθημα, οι πολίτες της χώρας που αρχικά αντιδρούσαν κάθε εβδομάδα μαζικά κατά της μεταρρύθμισης στο Ανώτατο Δικαστήριο και μετά το «Μαύρο Σάββατο» στις 7 Οκτωβρίου για την επιστροφή των ομήρων που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς. Είναι όμως ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου το μόνο πρόβλημα σήμερα για το Ισραήλ και θα επαναφέρει στην ομαλότητα την χώρα μία απομάκρυνσή του σήμερα; «Μαγικές» μέθοδοι και «ραβδιά» δεν υπάρχουν στην ζωή και μοιραία ούτε και στην πολιτική…

Ευθύνη

Ναι ο Νετανιάχου χωρίς καμία αμφιβολία έχει την μεγαλύτερη ευθύνη για ό,τι συνέβη το τραγικό ξημέρωμα της 7ης Οκτωβρίου, άσχετα εάν ακόμη δημόσια δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. Ναι τον πρωθυπουργό του Ισραήλ βαραίνει ξεκάθαρα η κατάσταση με την απόλυτη «ύπνωση» στην οποία βρέθηκε ο στρατός και οι μυστικές υπηρεσίες καθώς είναι οι δικές του επιλογές που έφεραν αποδυνάμωση και όχι επαγρύπνηση ενώ τα σχέδια της Χαμάς είχαν φτάσει σε ισραηλινά χέρια. Είναι ξεκάθαρα ζήτημα του Νετανιάχου το ότι σήμερα έξι μήνες μετά δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός και δεν έχουν επιστρέψει οι όμηροι που η Χαμάς κρατά για 209 ημέρες. Εδώ όμως σταματούν οι δικές του ευθύνες.

Ο Νετανιάχου δεν ευθύνεται για το γεγονός πως τα τελευταία τριάντα χρόνια το Ισραήλ δεν έχει κάνει το παραμικρό προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος, αν όχι λύση στο θέμα με τους Παλαιστίνιους. Ο «Μπίμπι» δεν έχει, όχι άμεση τουλάχιστον, ευθύνη για τον τρόπο με τον οποίο τα τελευταία είκοσι χρόνια εξελίσσεται η κατάσταση εντός της Γάζας που έφερε στην εξουσία τη Χαμάς και ουσιαστικά έδωσε το στίγμα όλων όσων θα ακολουθούσαν. Δεν ευθύνεται επίσης άμεσα ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ για την κατακόρυφη αύξηση της επιρροής των ακροδεξιών και έχει μάλιστα ως «κηλίδα» δίπλα στο όνομά του δηλώσεις από τις προηγούμενες θητείες του στην Πρωθυπουργία, στις οποίες μιλούσε ανοιχτά για το συγκεκριμένο θέμα τότε επικρίνοντας του σημερινούς του Κυβερνητικούς εταίρους.

Πρόβλημα για την κοινωνία

Εάν ο Νετανιάχου από σήμερα κιόλας αποτελέσει παρελθόν από το πρωθυπουργικό γραφείο πόσο από τα ανοιχτά μέτωπα της χώρας θα κλείσουν άμεσα; Μάλλον κανένα και αν κάποιο αποτελέσει την εξαίρεση, πέραν του ότι απλά θα επιβεβαιώσει τον κανόνα θα είναι για λίγο. Ο Νετανιάχου είναι πρόβλημα για την κοινωνία και τους πολίτες του Ισραήλ, τα προβλήματα όμως που βιώνουν και έχουν επωμιστεί αυτοί το τελευταίο διάστημα δεν τα λύνει η αποχώρηση ενός προσώπου ακόμη και με την ισχύ του Νετανιάχου. Δεν θα επουλώσει καμία αποχώρηση τις πληγές της εισβολής της Χαμάς και του αιματοκυλίσματος και δεν θα φέρει Ειρήνη στην περιοχή καμία αλλαγή ηγεσίας στο Τελ Αβίβ… Το μεγάλο ζήτημα σήμερα ίσως και προς δικαίωση για μία φορά του Νετανιάχου δεν είναι ο ίδιος αλλά η απάντηση στο κομβικό ερώτημα «μετά από αυτόν ποιος;». Αυτό το ερώτημα φαίνεται να ταλανίζει ακόμη και τις ΗΠΑ οι οποίες παρά το γεγονός πως έχουν ξεκαθαρίσει άμεσα και έμμεσα πως και για τον Λευκό Οίκο ο «Μπίμπι» είναι ανεπιθύμητος δεν έχουν μέχρι σήμερα ξεχωρίσει τον άνθρωπο που θα φέρει την κομβική και απόλυτα αναγκαία αλλαγή που χρειάζεται η χώρα εχθές.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-05-02 09:02:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button