Κόσμος

Η ανιψιά της Μαρίν Λεπέν ίδρυσε δικό της ακροδεξιό κόμμα

Η ανιψιά της Μαρίν Λεπέν, Μαριόν Μαρεσάλ, ίδρυσε το δικό της πολιτικό κόμμα, αποδεικνύοντας ότι η δυναστεία που κυριαρχεί στη γαλλική ακροδεξιά πολιτική σκηνή εδώ και δεκαετίες σκοπεύει να συνεχίσει να είναι παρούσα και στο μέλλον.

Η 34χρονη Μαρεσάλ, η οποία έχει μια σχέση αγάπης-μίσους με τη θεία της, ονόμασε το κόμμα της Identité-Libertés (Ταυτότητα-Ελευθερίες) και, όπως είπε η ίδια στα γαλλικά ΜΜΕ, είναι «ένα όνομα που επιλέχθηκε γύρω από δύο βασικούς πυλώνες του αγώνα μας. Την υπεράσπιση της ταυτότητάς μας, με τη δραστική μείωση της μετανάστευσης, την άρνηση του εξισλαμισμού και την επιβεβαίωση της χριστιανικής κληρονομιάς μας».

Από την περιγραφή, γίνεται φανερός και ο πολιτικός προσανατολισμός του νέου πολιτικού σχηματισμού.

Πρόσθεσε, όπως γράφουν οι Times, ότι θα συνεργαστεί με την Εθνική Συσπείρωση, το κόμμα της Λεπέν, για να το βοηθήσει να εξασφαλίσει την εξουσία. «Στόχος μας δεν είναι να διχάσουμε το εθνικό στρατόπεδο, είναι να το ενισχύσουμε», είπε, συμπληρώνοντας ότι θα στηρίξει την προσπάθεια της Λεπέν να διαδεχθεί τον Μακρόν το 2027.

Ωστόσο, υπογράμμισε μια σειρά πολιτικών διαφορών με τη θεία της, που προμηνύουν περαιτέρω εντάσεις μέσα σε μια οικογένεια πολύ συνηθισμένη σε διαμάχες.

Η Μαρεσάλ αποφάσισε να ιδρύσει το κόμμα της σε μια κρίσιμη στιγμή για τη Λεπέν. Το κόμμα της δεύτερης νίκησε στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών του καλοκαιριού στη Γαλλία, αλλά έχασε στον δεύτερο, όταν τα μεγάλα κόμματα ένωσαν τις δυνάμεις τους εναντίον του.

Η Μαρεσάλ εγκατέλειψε το όνομα Λεπέν πριν από έξι χρόνια και τώρα χρησιμοποιεί μόνο αυτό του θετού πατέρα της, Σαμιέλ, πρώην στέλεχος της Συσπείρωσης. Είπε στη Le Figaro ότι το νέο κόμμα θα είναι «κατά της ατζέντας της αφύπνισης, κατά των κρατικών επιδομάτων και κατά του δημοσιονομικού εκβιασμού».

Η Μαριόν Μαρεσάλ με τη Μαρίν Λεπέν σε παλαιότερη προεκλογική εκδήλωση του κόμματος της Λεπέν, Εθνική Συσπείρωση (Χ)

Οι παρατηρητές σημείωσαν ότι η Μαρεσάλ ίδρυσε το κόμμα την επέτειο της Μάχης του Λεπαντό, το 1571, όταν η Ιερά Συμμαχία, ένας συνασπισμός ρωμαιοκαθολικών δυνάμεων, νίκησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Η Λεπέν από την άλλη πλευρά, είναι ένθερμη υπερασπίστρια της γαλλικής ανεξιθρησκίας αλλά και της κρατικής παρέμβασης στην οικονομία. Θέλει να ανατρέψει την απόφαση του Μακρόν να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64. Η ανιψιά της κρατά την αντίθετη στάση και είναι υπέρ τού να εργάζονται περισσότερο οι Γάλλοι.

Πίσω από τις επιμέρους διαφορές κρύβεται μια βαθιά απόκλιση σχετικά με τις τακτικές της Λεπέν, σημειώνουν οι Times.

Η ήττα στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, οφείλεται στο γεγονός ότι αν και πολλοί ψηφοφόροι υποστηρίζουν τη σκληρή θέση της Συσπείρωσης για τη μετανάστευση και το έγκλημα, το κόμμα θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να αποτάξει το τοξικό παρελθόν του. Η Συσπείρωση ιδρύθηκε το 1972 από τον πατέρα της Λεπέν, Ζαν-Μαρί, ένας καταδικασμένο ρατσιστή του οποίου οι σύμβουλοι περιλάμβαναν πρώην μέλη των SS.

Οι επικριτές της Λεπέν πιστεύουν, όπως και η Μαρεσάλ, ότι η Λεπέν πρέπει να εγκαταλείψει τη στρατηγική που ακολουθεί ως τώρα και να μιμηθεί το παράδειγμα της Τζόρτζια Μελόνι, της πρωθυπουργού της Ιταλίας, η οποία είναι επικεφαλής ενός συνασπισμού που περιλαμβάνει λαϊκιστές αλλά και πιο ήπια κόμματα.

Η Μαρεσάλ είπε ότι το κίνημά της θα εργαστεί για να δημιουργήσει έναν «δομημένο συνασπισμό, σύμφωνα με το μοντέλο που επέτρεψε τη νίκη των ιδεών μας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Η Λεπέν δεν έχει καλές σχέσεις με τη Μελόνι, την οποία θεωρεί αντίπαλο στην προσπάθειά της να κυριαρχήσει στην ευρωπαϊκή λαϊκιστική δεξιά.

Η Μαρεσάλ, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει ανοιχτά την ιταλίδα πρωθυπουργό, στην οποία αναφέρεται ως «αγαπητή Τζόρτζια Μελόνι». Σύμφωνα με τους Times, οι δεσμοί της Μαρεσάλ με την ιταλική δεξιά είναι συζυγικές όσο και πολιτικές. Ο σύζυγός της, Βιντσέντζο Σόφο, είναι ευρωβουλευτής με το κόμμα της Μελόνι.

Εχουν μια κόρη, την Κλοτίλντ, που γεννήθηκε το 2022 και πήρε το όνομά της από μια μεσαιωνική πριγκίπισσα που μύησε τον Κλόβι, βασιλιά των Φράγκων, στον χριστιανισμό μετά τον γάμο τους τον 7ο αιώνα.

Η σχέση της Μαρεσάλ με τη θεία της υπήρξε συχνά τεταμένη στο πολιτικό πεδίο. Το 2022 η Μαρεσάλ εντάχθηκε σε ένα ακροδεξιό κόμμα που δημιουργήθηκε από τον Ερίκ Ζεμουρ, έναν φανατικό αντι-ισλαμιστή που ήταν υποψήφιος –απέναντι στη Λεπέν– στις προεδρικές εκλογές εκείνης της χρονιάς.

Η Μαρεσάλ είναι κόρη της Γιαν, της μεγαλύτερης αδερφής της Λεπέν. Εχει πει ότι στα οικογενειακά δείπνα μιλούν μόνο για τον Μακρόν και τους αριστερούς, που συμφωνούν ότι είναι «κακοί για τη Γαλλία» και αποφεύγουν ζητήματα που μπορεί να προκαλέσουν διχόνοια. «Αγαπιόμαστε με τη Μαρίν», είπε. «Εχουμε πολιτικές διαφωνίες, αλλά αυτό συμβαίνει σε κάθε οικογένεια».

Οι έντονες διαφωνίες είναι συνηθισμένες στη δυναστεία Λεπέν. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, η Λεπέν αναφέρεται ότι γρονθοκόπησε τη μητέρα της Μαρεσάλ λίγο πριν εμφανιστούν και οι δύο με τον πατέρα τους στην τηλεόραση. Η Γιαν Λεπέν εμφανίστηκε με πολλά στρώματα μακιγιάζ για να κρύψει το σημάδι στο πρόσωπό της, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό περιοδικό L’Obs.

Επί χρόνια, η Μαρίν Λεπέν δεν μιλούσε ούτε με τον πατέρα της, αφού εκείνος επέκρινε την προσπάθειά της να προσελκύσει τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους όταν του πήρε από τα χέρια την ηγεσία της Συσπείρωσης. Είναι πλέον συμφιλιωμένη με τον 96χρονο Λεπέν, για τον οποίο λέει ότι δυσκολεύεται «να θυμηθεί σε ποια χρονιά βρισκόμαστε».

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-09 11:36:30

Back to top button