Η ανατομία των αυτοκτονιών στην Ελλάδα
Τη χρονιά που πέρασε, το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών της «Κλίμακα» κατέγραψε συνολικά 469 περιστατικά αυτοκτονίας στην Ελλάδα. Ο αριθμός είναι ελαφρώς αυξημένος από το 2023 (451 περιστατικά).
Οι ειδικοί του Παρατηρητηρίου εκτιμούν ότι το φαινόμενο της αυτοκτονίας παραμένει εν πολλοίς ανεξερεύνητο αλλά και υπο-καταγραφόμενο στη χώρα μας. Υπολογίζεται ότι 15-20% των αυτοκτονιών διαφεύγουν της καταγραφής.
Επιπλέον, στην Ελλάδα δεν υπάρχει σύστημα καταγραφής των αποπειρών αυτοκτονίας που καταλήγουν στα νοσοκομεία, με δεδομένο, ότι πίσω από κάθε αυτοκτονία κρύβονται 20 έως 30 απόπειρες, σύμφωνα με στοιχεία.
Ανησυχητικα είναι τα στοιχεία του Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας που δείχνουν ότι ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 12% έως 16% στις ηλικίες μεταξύ 14 με 19 ετών αυτοτραυματίζεται – ο αυτοτραυματισμός θεωρείται από τους επιστήμονες προάγγελος για μια μελλοντική απόπειρα αυτοχειρίας.
Αναλυτικά τα στοιχεία
Φύλο: Η πλεινότητα των αυτοκτονιών αφορά ακόμη μια χρονιά τους άνδρες, για το 86% των περιστατικών.
Ηλικία: Τα δεδομένα του 2024 δείχνουν ότι υπάρχει διασπορά των αυτοκτονιών σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με πιο έντονο το φαινόμενο στις ηλικίες 50-54 ετών, όπου καταγράφηκε το 13,2% των περιστατικών. Στις νεότερες ηλικίες, ιδιαίτερα στην ομάδα 20-24 ετών, καταγράφηκε το 8,3% των αυτοκτονιών, κατί που αναδεικνύει την ανάγκη για ψυχική υποστήριξη και πρόληψη από νεαρή ηλικία. Επίσης, οι ηλικιακές ομάδες 60 ετών και άνω εμφανίζουν σημαντικά ποσοστά, με τα άτομα άνω των 80 ετών να αντιπροσωπεύουν το 9,6% των περιστατικών.
Μεθόδοι Αυτοκτονίας: Στις 469 καταγεγραμμένες αυτοκτονίες του 2024, οι κυριότερες μέθοδοι ήταν ο απαγχονισμός (29%) και ο αυτοπυροβολισμός (25,8%). Σχεδόν μια στις τέσσερις αυτοκτονίες (24,3%) έγινε με πτώση. Εδώ οι επιστήμονες επισημαίνουν την υποκαταγραφή, καθώς παρατηρείται πολλές περιπτώσεις να καταγράφονται ως ατυχήματα.
Γεωγραφική Κατανομή: Η Κρήτη διατηρεί τη θλιβερή πρωτιά στις αυτοκτονίες με ποσοστό σχεδόν 17%, ακολουθούμενη από την περιφέρεια Αττικής, με 16%. Ακολουθούν η Θεσσαλία και η Πελοπόννησος αντίστοιχα ενώ περιοχές με μικρότερη παρουσία περιστατικών περιλαμβάνουν το Βόρειο Αιγαίο και την Δυτική Μακεδονία.
Hotspot & Σώματα Ασφαλείας: Τη χρονιά που πέρασε, 13 αυτοκτονίες καταγράφηκαν σε hotspot, ενώ στα σώματα ασφαλείας, σε στρατό και φυλακές σημειώθηκε σημαντικός αριθμός περιστατικών, που αγγίζουν τα 10 καταγεγραμμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου.
Νοσοκομεία: Το 2024, το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών κατέγραψε τέσσερις αυτοκτονίες σε νοσοκομεία.
Μήνες με Υψηλότερο Αριθμό Αυτοκτονιών: Ιούνιος και Απρίλιος ήταν πέρυσι οι μήνες με τις περισσότερες αυτοκτονίες, καταγράφοντας 46 και 45 περιστατικά αντίστοιχα. Φεβρουάριος με 32 περιστατικά και Σεπτέμβριος με 39 αναδεικνύονται επίσης ως κρίσιμοι μήνες για την ψυχική υγεία του πληθυσμού.
. . .
Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-03 17:56:00