
Η αναβίωση της Ρωμιοσύνης μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης
Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση ανάμεσα στον Βύρωνα Νικολαΐδη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της PeopleCert, και τον δημοσιογράφο Μανώλη Κωστίδη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum, με κεντρικό θέμα την Ομογένεια της Κωνσταντινούπολης, τις προκλήσεις της επιστροφής, τις αναπτυξιακές προοπτικές και τον ρόλο της νέας γενιάς στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου αύριο.
Ο κ. Νικολαΐδης, Κωνσταντινουπολίτης στην καταγωγή, οικονομικός μετανάστης στην Ελλάδα από το 1981 και σήμερα επικεφαλής μιας δυναμικής εταιρείας που διενεργεί εκατομμύρια εξετάσεις παγκοσμίως για την πιστοποίηση επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων, αναφέρθηκε εκτενώς στην προσωπική του διαδρομή, αλλά και στη στρατηγική του PeopleCert για τη στήριξη της Ρωμιοσύνης στην Πόλη και στην Ίμβρο.
Η Ρωμιοσύνη ως ταυτότητα και ως μέλλον
Ερωτηθείς για το πώς ορίζει τη ρωμαίικη ταυτότητα, ο κ. Νικολαΐδης μίλησε για έναν τρόπο ζωής που διαπνέεται από σεβασμό στην ιστορική συνέχεια και τις αξίες της παιδείας, της αξιοπρέπειας και της ανθεκτικότητας: «Ο Ρωμιός της Πόλης είναι κάποιος που έμαθε να διατηρεί την ταυτότητά του μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Είναι κουλτούρα, είναι στάση ζωής. Ήρθα στην Ελλάδα με 100 δολάρια στην τσέπη – και αυτό που με κράτησε ήταν το πείσμα, οι αξίες των γονιών μου και η πίστη στη δουλειά.»
Ο πληθυσμός της Ομογένειας στην Πόλη έχει μειωθεί δραματικά, αλλά, σύμφωνα με τον ίδιο, η τάση αυτή μπορεί να αντιστραφεί. Η Ίμβρος, όπου σήμερα ζουν περίπου 700 Έλληνες, αποτελεί, όπως λέει, «ένα μικρό αλλά ελπιδοφόρο μοντέλο επιστροφής», ενώ η PeopleCert στηρίζει ήδη την κοινότητα μέσω της χρηματοδότησης μελέτης για την ανέγερση νέου γηροκομείου.
Η προοπτική αλλαγής, όπως τονίζει, περνά μέσα από στρατηγική σκέψη, πράξεις και τη δημιουργία ενός πλαισίου ευκαιριών: «Η Πόλη δεν είναι διαφορετική σε δυναμικότητα. Αν υπάρξει το κατάλληλο περιβάλλον — ασφάλεια, εκπαίδευση, εργασία, κοινότητα — μπορεί να ενισχυθεί ο πληθυσμός. Όχι για τους αριθμούς, αλλά για να ξαναγεννηθεί κοινότητα με διάρκεια».
Από τη στρατηγική στην πράξη: H επένδυση στην επιστροφή
Ερωτηθείς για τα εργαλεία που μπορούν να στηρίξουν την επιστροφή, ο κ. Νικολαΐδης αναφέρθηκε στη μελέτη “Good Neighbor Economic Integration Support Programme”, η οποία εκπονήθηκε από την PeopleCert σε συνεργασία με τις EY Ελλάδος και Τουρκίας, προβλέποντας τη διεύρυνση του διμερούς εμπορίου και την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της τεχνολογίας, του τουρισμού και της ναυτιλίας. Όμως, όπως σημειώνει, «πέρα από τα οικονομικά μεγέθη, πρόκειται για ένα όραμα βιώσιμης συμβίωσης και κοινής προόδου».
Η επιστροφή της περιουσίας της Ομογένειας, η πιθανή επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και η δημιουργία θεσμικών υποδομών, όπως σχολεία και δομές φροντίδας, είναι κρίσιμα στοιχεία της προσπάθειας. Παράλληλα, το πρόγραμμα υποτροφιών της PeopleCert για νέους από την Πόλη, την Ίμβρο και την Τένεδο επιδιώκει να επενδύσει στη νέα γενιά: «Η επιστροφή είναι υπόθεση της νέας γενιάς, το πιστεύω βαθιά. Ρίξαμε πριν από τρία χρόνια τον σπόρο και άνθισε. Είναι μια μακροπρόθεσμη επένδυση στην Παιδεία και στον πολιτισμό μας.»
Για την προσφορά του στην Ομογένεια, τον εκσυγχρονισμό των σχολείων της Πόλης και την αναστήλωση ιστορικών ιερών ναών, η ελληνική κοινότητα, η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή και το Ζωγράφιειο, τον έχουν ανακηρύξει Μεγα Ευεργέτη.
Ο Βύρων Νικολαΐδης υποστηρίζει πως η δημιουργία ευκαιριών είναι το κλειδί: «Στο Ντουμπάι ζουν σήμερα περίπου 10.000 Έλληνες, όχι από νοσταλγία αλλά από ανάγκη και προοπτική. Αν δημιουργηθούν αντίστοιχες ευκαιρίες στην Πόλη, μπορούμε να δούμε σταδιακή επιστροφή — όχι για στατιστική, αλλά για να υπάρξει κοινότητα που ζει, δημιουργεί και συνεχίζει».
Κλείνοντας, όταν του ζητήθηκε να δώσει ένα μήνυμα σε έναν νέο Ελλαδίτη ή Ρωμιό φοιτητή για να τον πείσει να ζήσει στην Πόλη, απάντησε:
«Θα του έλεγα: έλα και δες με τα μάτια σου. Η Πόλη δεν είναι μόνο ιστορία – είναι μια πρόκληση, μια εμπειρία ζωής. Αν θέλεις να χτίσεις κάτι με νόημα, τότε είναι για σένα. Δεν θα είναι εύκολο. Αλλά θα αξίζει.»
Δημοσιεύτηκε ! 2025-04-11 09:21:00