Οικονομία

Η έρευνα και η καινοτομία στις προτεραιότητες της κυβέρνησης

«Η χώρα μας διαθέτει εξαιρετικό ερευνητικό δυναμικό και σημαντικά ακαδημαϊκά ιδρύματα, που μπορούν να συμβάλουν στη μεγάλη προσπάθεια για να συνδέσουμε τα πανεπιστήμιά μας με τον κόσμο της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας. Κλειδί είναι οι συνέργειες και η συνεργασία, σε τομείς που η χώρα μπορεί να έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα με στόχο να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας και προϊόντα, ή διαδικασίες που θα μπορούν να είναι ανταγωνιστικές διεθνώς», τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία, Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής».

Ο κ. Καλαφάτης αφού εξήρε το έργο του ΕΚΕΤΑ, το οποίο, όπως ανέφερε «είναι ίσως το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της χώρας με εξαιρετικές επιδόσεις στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα. Και δεν είναι το μόνο».

Παρέπεμψε σε επίσημα στοιχεία που αφορούν την κρατική χρηματοδότηση για Έρευνα και Ανάπτυξη παρατηρώντας ότι «σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης για το 2023, ως προς τον δείκτη GBARD ο οποίος καταγράφει τις ετήσιες πιστώσεις του Προϋπολογισμού για την Έρευνα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 14η θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον σχετικό δείκτη στο 0,57% του ΑΕΠ, όταν ο GBARD των χωρών της Ε.Ε. ήταν στο 0,72% του μέσου Ευρωπαϊκού ΑΕΠ».

«Αυξήσαμε τον αριθμό των ερευνητών σε ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια κατά 31,2%», σημείωσε ο κ. Καλαφάτης, επισημαίνοντας τη σημαντική συμβολή του υπουργείου Ανάπτυξης στην αναβάθμιση των ερευνητικών υποδομών και του επιστημονικού εξοπλισμού των ερευνητικών κέντρων. Όπως ανέφερε: «Μέσω της Δράσης Ελλάδα 2.0 του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενισχύουμε 11 Ερευνητικούς και Τεχνολογικούς φορείς προκειμένου να επεκτείνουν και να αναβαθμίσουν τις υποδομές των ερευνητικών κέντρων που βρίσκονται στην εποπτεία της γενικής γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας».

Όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός: «Η έρευνα και η καινοτομία βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Από το 2019 μέχρι σήμερα, υπάρχει σημαντική πρόοδος στην εθνική πολιτική ανάπτυξης της έρευνας και της καινοτομίας, με αυξημένες τις συνολικές δαπάνες από 1,26% του ΑΕΠ που ήταν το 2019, σε 1,49% το 2023. Πρόκειται για μια άνοδο της τάξης του 18,3%.

Η προσπάθεια έχει συνέχεια, ώστε ο τομέας της έρευνας να ενισχυθεί περισσότερο και να στηριχθούν οι ερευνητικοί φορείς που εργάζονται στον τομέα αυτό. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα από το 2019. Είμαστε αποφασισμένοι να πάμε με ακόμη πιο γρήγορα».

Σε ερώτηση για τις προτεραιότητες του χαρτοφυλακίου του για τη Θεσσαλονίκη, ο Σταύρος Καλαφάτης υπογράμμισε:

«Η Θεσσαλονίκη “οφείλει” να πρωταγωνιστήσει. Έχει έναν μόνο δρόμο, αυτόν της σύγχρονης ανάπτυξης. Διαθέτει τα εχέγγυα: επιστημονικό προσωπικό υψηλού επιπέδου, υποδομές που εξελίσσονται και πολλαπλασιάζονται και δυναμική εμφάνιση νεοφυών επιχειρήσεων. Φιλοδοξεί και διεκδικεί να παίξει τον δικό της διακριτό ρόλο ως πόλη-πόλος έρευνας και καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Με την ανάπτυξη, την έρευνα και την καινοτομία, δίνουμε στήριξη στην κοινωνία και τις επιχειρήσεις και μπορούμε να δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας. Για τη Θεσσαλονίκη η ανάπτυξη είναι μπροστά και δεν έχει όρια».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ




Δημοσιεύτηκε ! 2025-03-30 16:18:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button