Η ένταξη της CATL στη λίστα του Πενταγώνου προκαλεί αναταράξεις στην Tesla
Το αμερικανικό Πεντάγωνο πρόσθεσε την CATL, τη μεγαλύτερη κατασκευάστρια μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα, σε λίστα εταιρειών που θεωρεί πως έχουν δεσμούς με τον κινεζικό στρατό.
Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας και μπορεί να επηρεάσει τις στρατηγικές συνεργασίες της Tesla με την CATL, ιδίως για την προμήθεια μπαταριών για το εργοστάσιό της στη Σαγκάη.
Η CATL στο επίκεντρο των εμπορικών και γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας
Η CATL παρέχει μπαταρίες λιθίου-φωσφορικού σιδήρου (LFP) στην Tesla για τη Σαγκάη, με τα αυτοκίνητα αυτά να εξάγονται σε αγορές όπως η Ευρώπη και ο Καναδάς. Επιπλέον, οι δύο εταιρείες εργάζονται για την αδειοδότηση της τεχνολογίας της CATL για παραγωγή μπαταριών στη Νεβάδα από το 2025.
Η ένταξη της CATL στη λίστα, γνωστή ως «1260H», δεν επιβάλλει άμεσους περιορισμούς στις δραστηριότητές της με μη στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά πλήττει τη φήμη της και δημιουργεί ανησυχίες για την ασφάλεια δεδομένων που συλλέγονται από σταθμούς φόρτισης και συστήματα διαχείρισης μπαταριών.
Η CATL αρνείται κάθε σχέση με τον κινεζικό στρατό και σχεδιάζει να αμφισβητήσει νομικά την απόφαση. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, η ένταξη στη λίστα δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τη δραστηριότητά της, καθώς αφορά μόνο συμβάσεις με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.
Η απόφαση επηρέασε ήδη τη μετοχή της CATL, η οποία κατέγραψε πτώση 2,8%, μειώνοντας την χρηματιστηριακή αξία της κατά 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αναλυτές, όπως ο Craig Singleton από το Foundation for the Defense of Democracies, προειδοποιούν ότι η κινεζική νομοθεσία απαιτεί από εταιρείες όπως η CATL να παρέχουν πρόσβαση στα δεδομένα τους στην κυβέρνηση, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για πιθανή κατασκοπεία μέσω των EV συστημάτων.
Παράλληλα, η CATL συνεχίζει να παρέχει μπαταρίες και τεχνολογία σε εταιρείες όπως η Ford, η οποία σχεδιάζει εργοστάσιο μπαταριών στο Μίσιγκαν με τεχνολογία της CATL, καθώς και για προϊόντα αποθήκευσης ενέργειας όπως το Tesla Megapack.
Η απόφαση του Πενταγώνου ακολούθησε την προσθήκη 10 αμερικανικών εταιρειών στη λίστα «μη αξιόπιστων οντοτήτων» από την Κίνα, ενισχύοντας τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών. Παρά την απόφαση, δεν αναμένονται άμεσες επιπτώσεις για την Tesla, αν και η φήμη της CATL μπορεί να επηρεάσει τις μακροπρόθεσμες συνεργασίες.
Η υπόθεση αυτή υπογραμμίζει τη σύνθετη δυναμική μεταξύ της αυξανόμενης εξάρτησης από κινεζικές τεχνολογίες και των γεωπολιτικών εντάσεων που διαμορφώνουν το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας.
–
Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-08 20:12:00