Κόσμος

ΗΠΑ: Μηνύσεις κατά TikTok για… κλοπή της παιδικής ηλικίας

Περισσότερες από δώδεκα Πολιτείες των ΗΠΑ μηνύουν το TikTok, υποστηρίζοντας ότι η δημοφιλής εφαρμογή βίντεο σχεδιάστηκε με σκοπό να εθίσει τους νέους στη χρήση της!

Οι αγωγές, που όπως γράφουν οι Times κατατέθηκαν στην Ουάσινγκτον, στην Καλιφόρνια, τη Νέα Υόρκη και άλλες Πολιτείες, κατηγορούν το TikTok ότι χρησιμοποιεί σκόπιμα εθιστικό λογισμικό σχεδιασμένο για να κρατάει τα παιδιά να παρακολουθούν όσο το δυνατόν περισσότερο και συχνότερα και να εκμεταλλεύεται τις ανασφάλειές τους.

«Η TikTok καλλιεργεί τον εθισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αυξήσει τα εταιρικά κέρδη. Και στοχεύει σκόπιμα σε παιδιά, επειδή γνωρίζει ότι τα παιδιά δεν έχουν ακόμη τις άμυνες ή την ικανότητα να δημιουργήσουν υγιή όρια γύρω από το εθιστικό περιεχόμενο. Πρέπει να λογοδοτήσει για τις ζημιές που προκάλεσε αφαιρώντας τον χρόνο – και την παιδική ηλικία – των  παιδιών της Αμερικής», ανέφερε σε δήλωσή του ο Ρομπ Μπόντα, υπουργός Δικαιοσύνης της Καλιφόρνιας, σύμφωνα με την λονδρέζικη εφημερίδα.

Τα έγγραφα που κατατέθηκαν στη Δικαιοσύνη, αναφέρουν ότι η TikTok, η οποία ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance, επιδιώκει να μεγιστοποιήσει τον χρόνο που περνούν οι χρήστες στην εφαρμογή για να τους βομβαρδίζει με διαφημίσεις. Η αγωγή της Νεμπράσκα, μάλιστα, αναφέρει ότι στελέχη της TikTok παραδέχτηκαν ότι ο αλγόριθμος της πλατφόρμας πράγματι δημιουργεί ένα είδους «φαινόμενο κουλοχέρη» στους νέους (επίδραση επαναλαμβανόμενης και συνεχούς χρήσης).

Το TikTok, γράφουν οι Times, δεν είναι προσβάσιμο σε παιδιά κάτω των 13 ετών και περιορίζει το περιεχόμενο για όλους τους χρήστες κάτω των 18 ετών. Αλλά η Ουάσινγκτον και αρκετές Πολιτείες υποστηρίζουν στις αγωγές τους ότι τα παιδιά μπορούν εύκολα να παρακάμψουν αυτούς τους περιορισμούς.

Η μήνυση της Περιφέρειας Κολούμπια υποστηρίζει ότι το TikTok παγιδεύει τους χρήστες σε έναν βρόχο που «τους βομβαρδίζει με ακριβώς τα είδη περιεχομένου που το TikTok ισχυρίζεται ότι δεν επιτρέπει, συμπεριλαμβανομένων βίντεο σχετικά με την απώλεια βάρους, την εικόνα του σώματος και περιεχόμενο αυτοτραυματισμού»…

Η Λετίσια Τζέιμς, υπουργός Δικαιοσύνης της Νέας Υόρκης, επέκρινε τα «φίλτρα ομορφιάς» της εφαρμογής, λέγοντας ότι είναι ιδιαίτερα προβληματικά για τις νεαρές γυναίκες. Η μήνυση της Νέας Υόρκης επικαλείται μια μελέτη που αναφέρει ότι το 50% των κοριτσιών πιστεύουν ότι δεν φαίνονται όμορφα χωρίς φίλτρα.

Το TikTok, όπως και οι περισσότερες εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, προσπαθεί να κρατήσει online τους χρήστες όσο το δυνατόν περισσότερο. Αλλά οι υπουργοί των Πολιτειών λένε ότι χαρακτηριστικά όπως ο εξαιρετικά εξατομικευμένος αλγόριθμός του, η δυνατότητα ατελείωτης κύλισης και η χρήση ειδοποιήσεων push από την εφαρμογή ενθαρρύνουν την υπερβολική χρήση που μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματικές και συμπεριφορικές αλλαγές.

Η TikTok, η οποία χρησιμοποιείται από τους μισούς Αμερικανούς, εξέδωσε δήλωση με την οποία απορίπτει του ισχυρισμούς ότι δεν προστατεύει τα παιδιά, αντιτείνοντας ότι «την πραγματικότητα, προσφέρει ισχυρές δικλίδες ασφαλείας για εφήβους και γονείς».

Η TikTok βρίσκεται αντιμέτωπη με απαγόρευση χρήσης στις ΗΠΑ: Εχει ήδη εγκριθεί η σχετική νομοθεσία η οποία μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή από τις 19 Ιανουαρίου 2025, εκτός και αν η εταιρεία διακόψει τους δεσμούς της με την ByteDance. Τόσο η TikTok όσο και η ByteDance έχουν προσφύγει στα δικαστήρια κατά του σχετικού νόμου.

Αμερικανοί πολιτικοί και αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τυχόν κινεζικές «παρεμβολές» στην εθνική ασφάλεια, επειδή η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το TikTok για να αποκτήσει πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες που αφορούν τους Αμερικανούς.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-09 10:31:34

Back to top button