![ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο δεν υπέγραψαν το κοινό ανακοινωθέν για την τεχνητή νοημοσύνη ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο δεν υπέγραψαν το κοινό ανακοινωθέν για την τεχνητή νοημοσύνη](https://img.cnngreece.gr/img/1200/630/90/2025/02/11/31ad869a-AP25041710923396-og.jpg?t=g86UYKeZQm6EDv8PoaKGcg)
ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο δεν υπέγραψαν το κοινό ανακοινωθέν για την τεχνητή νοημοσύνη
Όπως αναφέρει το BBC σε δημοσίευμά του, η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο «δεν ήταν σε θέση να συμφωνήσει σε όλα τα σημεία της δήλωσης των ηγετών» και ότι «θα υπογράψει πάντα μόνο πρωτοβουλίες που είναι προς το εθνικό συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου».
Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς δήλωσε στους αντιπροσώπους στο Παρίσι ότι η υπερβολική ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) θα μπορούσε να «σκοτώσει μια μετασχηματιστική βιομηχανία την ώρα που αυτή απογειώνεται».
Ο Βανς δήλωσε στους παγκόσμιους ηγέτες ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι «μια ευκαιρία που η κυβέρνηση Τραμπ δεν θα σπαταλήσει» και πρόσθεσε ότι οι «πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης» θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα έναντι της ασφάλειας.
Είπε ακομη ότι αυτό θα απαιτούσε ρύθμιση που θα προωθούσε την ανάπτυξη της ΤΝ «αντί να την στραγγαλίζει».
Ο Βανς σημείωσε ότι οι ηγέτες στην Ευρώπη θα πρέπει κυρίως «να βλέπουν αυτό το νέο σύνορο με αισιοδοξία, αντί για τρόμο».
Η διαφωνία Μακρόν – Βανς
Τα σχόλια του φαίνεται να τον φέρνουν σε αντίθεση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υπερασπίστηκε την ανάγκη για περαιτέρω ρύθμιση. «Χρειαζόμαστε αυτούς τους κανόνες για να προχωρήσει η τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε ο Μακρόν στη σύνοδο κορυφής.
Το Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξε στο παρελθόν υπέρμαχος της ιδέας της ασφάλειας της τεχνητής νοημοσύνης, με τον τότε πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ να διοργανώνει τον Νοέμβριο του 2023 την πρώτη παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης.
Ο Άντριου Ντάντφιλντ, επικεφαλής του τμήματος Τεχνητής Νοημοσύνης της οργάνωσης ελέγχου πραγματικών περιστατικών «Full Fact», δήλωσε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να μην υπογράψει το ανακοινωθέν του Παρισιού το θέτει σε κίνδυνο.
«Αρνούμενη να υπογράψει τη σημερινή διεθνή δήλωση δράσης για την τεχνητή νοημοσύνη, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου κινδυνεύει να υπονομεύσει τη σκληρά κερδισμένη αξιοπιστία της ως παγκόσμιος ηγέτης για την ασφαλή, ηθική και αξιόπιστη καινοτομία της τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε.
Τι αναφέρει η συμφωνία
Το σύμφωνο που υπογράφηκε από 60 χώρες αναφέρει ότι η σύνοδος κορυφής επιβεβαίωσε τη μείωση των ψηφιακών διαχωρισμών με την προώθηση της προσβασιμότητας στην «ΤΝ» και τη διασφάλιση ότι είναι «διαφανής», «ασφαλής» καθώς και «ασφαλής και αξιόπιστη», μεταξύ άλλων στόχων.
Η «αειφορία της τεχνητής νοημοσύνης για τους ανθρώπους και τον πλανήτη», αναφέρεται ως περαιτέρω προτεραιότητα.
Η συμφωνία σημειώνει επίσης ότι η χρήση ενέργειας από την ΤΝ – για την οποία οι εμπειρογνώμονες έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να αυξηθεί και να καταναλώνει όσο οι μικρές χώρες τα επόμενα χρόνια – συζητήθηκε για πρώτη φορά σε Σύνοδο Κορυφής.
Αναφερόμενος στην απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να μην την υπογράψει, ο επίσημος εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «αυτές οι συζητήσεις είναι αρκετά ζωντανές» και σημείωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «συνεργάστηκε στενά με τους Γάλλους καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας».
«Παραμένουν ένας από τους στενότερους εταίρους μας σε όλους τους τομείς της ΤΠ», ανέφεραν.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, τα στελέχη και οι διπλωμάτες της συνόδου κορυφής στο Παρίσι μελετούν τρόπους για την αξιοποίηση των οικονομικών οφελών της καινοτομίας της τεχνητής νοημοσύνης, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τους κινδύνους της τεχνολογίας.
Η συνάντηση ξεκίνησε με την ανάρτηση του Μακρόν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μιας συλλογής αστείων deepfake αποσπασμάτων του εαυτού του σε δημοφιλείς ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.
«Αυτή η σύνοδος κορυφής επικεντρώνεται στη δράση, και αυτό ακριβώς χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή», δήλωσε την Τρίτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.
Η ίδια δήλωσε ότι η προσέγγιση της Ευρώπης για την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία υποστηρίχθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, θα δώσει επίσης έμφαση στην καινοτομία, τη συνεργασία και την «υιοθέτηση της δύναμης της τεχνολογίας ανοικτού κώδικα».
Η συνάντηση πραγματοποιείται επίσης σε μια περίοδο αυξανόμενων εμπορικών εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
Ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ, μια κίνηση που θα επηρεάσει το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ.
Είναι κατανοητό ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα προβεί άμεσα σε αντίποινα, καθώς επιδιώκει να βαδίσει σε ένα «λεπτό μονοπάτι» διατήρησης καλών σχέσεων με την κυβέρνηση Τραμπ, ενώ παράλληλα θα οικοδομήσει στενότερους δεσμούς με την ΕΕ.
Οι επιπτώσεις της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης στην κοινωνία, το περιβάλλον και τη διακυβέρνηση.
Μια κατακερματισμένη παγκόσμια κοινότητα
Πολλοί από το συγκεντρωμένο ακροατήριο των παγκόσμιων αξιωματούχων που άκουγαν την ομιλία του Τζέι Ντι Βανς- την πρώτη του διεθνή δέσμευση από τότε που ανέλαβε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ – παρακολουθούσαν όλο και περισσότερο με… παγωμένο βλέμμα, καθώς εξέθεσε πολύ ωμά την προοπτική των ΗΠΑ.
Είναι σαφές ότι δεν ήταν αυτό που ήθελαν να ακούσουν. Είτε τους αρέσει, είτε δεν τους αρέσει, η ομιλία ήταν μια αδιαμφισβήτητη επίδειξη δύναμης του Βανς. Απέρριψε τις παγκόσμιες «ανησυχίες» για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης.
Ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι δεν ήταν βρισκόταν εκεί για να μιλήσει γι’ αυτό το θέμα. Μπορεί η ασφάλεια να αποτελεί μεγάλο μέρος της συζήτησης στην Ευρώπη και στο Ηνωμένο Βασίλειο – και μάλιστα ένα από τα κύρια θέματα της Συνόδου Κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη – αλλά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η εστίαση είναι πολύ έντονη στο «drill, baby, drill». «Το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης θα κερδηθεί με την οικοδόμηση», δήλωσε ο Βανς.
Υπήρξαν πολλές κόντρες για την κυριαρχία της ΤΝ στο Παρίσι – και ο Βανς θέλησε να υπενθυμίσει στον κόσμο ότι, κατά την άποψή του, οι ΗΠΑ είναι σε μεγάλο βαθμό επικεφαλής – και η κυβέρνηση Τραμπ σκοπεύει να το διατηρήσει τα κεκτημένα.
Πρόκειται για ένα ισχυρό σύμβολο του πόσο «κατακερματισμένη» γίνεται η παγκόσμια κοινότητα, καθώς κάθε χώρα επιδιώκει τη δική της ατζέντα και στο τεράστιο ζήτημα της τεχνητής νοημοσύνης.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-11 16:28:00