Κόσμος

ΗΠΑ: Εκκενώσεις στη Φλόριντα λόγω του ισχυρού τυφώνα Μίλτον

Ο τυφώνας Μίλτον πέρασε από τη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού την Τρίτη, με ανέμους έως 250 χλμ/ώρα και κατεύθυνση προς τη δυτική ακτή της Φλόριντα. Οι κάτοικοι σε μεγάλο μέρος της Πολιτείας έλαβαν έκτακτες προειδοποιήσεις για την επέλαση της κακοκαιρίας ενώ σε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους δόθηκε εντολή να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, καθώς ο τυφώνας αναμενόταν να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές, όπως και πολυήμερες διακοπές ρεύματος.

Η πορεία του τυφώνα έδειχνε πως θα μπορούσε να πληγεί ολόκληρη περιοχή του κόλπου της Τάμπα, όπου ζουν πάνω από τρία εκατομμύρια άνθρωποι, με τον δήμαρχο της Τάμπα, Τζέιν Κάστορ, να απεθύνει δραματική προειδοποίηση: «Οποιος μείνει, θα πεθάνει».

Προηγουμένως, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ είχε υποβαθμίσει τον Μίλτον σε τυφώνα «κατηγορίας 4», από τυφώνα «κατηγορίας 5», ωστόσο οι ειδικοί συνέχισαν να μιλούν για εξαιρετικά επικίνδυνο φαινόμενο.

Ο τυφώνας αναμενόταν να φτάσει στη Φλόριντα το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα) με τον κυβερνήτη της Πολιτείας, Ρον ΝτεΣάντις, να κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 51 από τις 67 κομητείες.

Ο ΝτεΣάντις επροέτρεψε κι εκείνος τους κατοίκους να προμηθευτούν τρόφιμα και νερό για μία εβδομάδα και να είναι έτοιμοι για περισσότερες εντολές εκκένωσης.

Σημειώνεται πως ο Μίλτον είναι ο δέκατος μεγάλος τυφώνας που πλήττει την περιοχή του Κόλπου από το 2017, με τους ειδικούς να αποδίδουν την αύξηση της έντασης τέτοιων καταιγίδων στην κλιματική κρίση. Οι περιοχές που επλήγησαν από τον τυφώνα Ελίν πριν από δύο εβδομάδες, με πάνω από 200 νεκρούς, βρίσκονταν και αυτές σε κίνδυνο για ακόμη μια φορά.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-08 17:53:12

Back to top button