
«Ημέρα Απελευθέρωσης»: Οι δασμοί του Τραμπ πλησιάζουν και ο πλανήτης αγωνιά
Ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει την Τετάρτη (2/4) ως «Ημέρα Απελευθέρωσης», όταν θα ανακοινώσει την επιβολή δασμών στις χώρες που πιστεύει ότι βλάπτουν με την πολιτική τους την οικονομία των ΗΠΑ.
– Διαβάστε ακόμη: Σε θέσεις μάχης η Ευρώπη με αντίμετρα στους αμερικανικούς δασμούς
Τη Δευτέρα (31/3) από το Οβάλ Γραφείο έδωσε μία γεύση από αυτό που θα ακολουθήσει. Το ένα λεπτό εκτόξευε απειλές σε εμπορικούς εταίρους τους οποίους έχει κατηγορήσει επανειλημμένα ότι κατέστρεψαν την Αμερική, όπως αναφέρει το CNNi.
Το επόμενο λεπτό έδωσε την υπόσχεση ότι θα είναι «ευγενικός».
«Αυτό θα είναι καταπληκτικό – το αποκαλώ με πολλά διαφορετικά ονόματα – αλλά πραγματικά κατά μια έννοια είναι η αναγέννηση μιας χώρας», πρόσθεσε ο Τραμπ για την πολιτική που οι οικονομολόγοι φοβούνται ότι θα αυξήσει τις ήδη υψηλές τιμές και θα μπορούσε να ωθήσει τις ΗΠΑ σε ύφεση.
Η πίστη στη σχεδόν μυθική δύναμη του δασμολογικού πολέμου ήταν μια σπάνια σταθερά στην επιχειρηματική και πολιτική καριέρα του Τραμπ από τη δεκαετία του 1980 όταν η μεγάλη απειλή για την ευημερία των ΗΠΑ ήταν η Ιαπωνία και όχι οι τωρινοί της αντίπαλοι η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τώρα, αν το επιλέξει, μπορεί να εφαρμόσει το όραμά του για δασμολογικές πολιτικές που αποσκοπούν στην αναγέννηση της αμερικανικής βιομηχανίας και στην αποδυνάμωση άλλων κρατών. Ανάμεσα τους και πολλά κράτη που ήταν σύμμαχοι για δεκαετίες αλλά τώρα επανεξετάζουν ολόκληρο το εύρος των σχέσεών τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Βοηθάμε τους πάντες και δεν μας βοηθούν», παραπονέθηκε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους.
Ο Τραμπ έχει ήδη ενημερώσει τους συνεργάτες του να προετοιμάσουν ένα επιβλητικό σκηνικό όταν θα μπει στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου για να ανακοινώσει τους δασμούς.
Θέλει να περιβάλλεται από μέλη του υπουργικού συμβουλίου για να ανακοινώσει το εύρος των δασμών που σχεδιάζει να επιβάλει στις εισαγωγές.
Τα ερωτήματα πολλά. Θα επιβάλει συνολικούς αντίστοιχους δασμούς σε έθνη που χρησιμοποιούν προστατευτισμό κατά των εξαγωγών των ΗΠΑ; Ή μήπως ο πρόεδρος θα στοχεύσει απλώς όλα τα αγαθά που έρχονται στη χώρα; Ή μήπως ο Τραμπ θα ακολουθήσει μια προσέγγιση από έθνος σε έθνος που έχει σχεδιαστεί για να διαμορφώσει νέες διμερείς ρυθμίσεις;
Το σκεπτικό πίσω από την επιβολή αυστηρών δασμών – ένα όπλο πολιτικής που κυριάρχησε στην εξωτερική και οικονομική πολιτική στις αρχές της ύπαρξης των Ηνωμένων Πολιτειών – είναι η προστασία της εγχώριας βιομηχανίας καθιστώντας τα ξένα αγαθά λιγότερο ανταγωνιστικά.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χρήση υψηλότερων δασμών μπορεί να αποδειχθεί καλή πολιτική κίνηση εάν αφορά βιομηχανίες ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια, όπως η χαλυβουργία.
Και ο Αμερικανός πρόεδρος είναι αποφασισμένος να βοηθήσει εκατομμύρια ψηφοφόρους του σε αλλοτινές βιομηχανικές εστίες που έχουν πληγεί από την απώλεια θέσεων εργασίας σε ξένα έθνη με χαμηλούς μισθούς.
Αλλά ο Τραμπ φαίνεται επίσης να ευνοεί την χρήση του δασμολογικού πολέμου χωρίς διακρίσεις. Αυτό εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την οικονομία, καθώς θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές των αγαθών, να μειώσει τη ζήτηση μεταξύ των καταναλωτών και να προκαλέσει καταστροφική ύφεση.
Και φυσικά θα υπάρξει κόστος. Οι χώρες των οποίων οι εξαγωγές θα επιβαρύνονται κατά την είσοδό τους στις ΗΠΑ θα απαντήσουν με αντίμετρα.
«Θα δείτε σε δύο μέρες», είπε στους δημοσιογράφους που ζήτησαν λεπτομέρειες για τα σχέδιά του.
Ακόμη και οι Ρεπουμπλικάνοι ανησυχούν
Πολλοί από τους συμμάχους του προέδρου στο Καπιτώλιο εξακολουθούν να ελπίζουν ότι μπλοφάρει. Χρησιμοποιούν το γνωστό επιχείρημα ότι ένας εξαιρετικός διαπραγματευτής υιοθετεί την πιο ακραία θέση για να αποσπάσει παραχωρήσεις από τους αντιπάλους.
Η γερουσιαστής Σούζαν Κόλινς επέκρινε την επιβολή νέων δασμών στον Καναδά, προειδοποιώντας ότι θα πλήξουν ιδιαίτερα την πολιτεία της. «Η οικονομία του Μέιν είναι πολύ ενοποιημένη με τους Καναδούς γείτονές μας και τα πάντα, από πατάτες μέχρι αστακό και βατόμουρα που παράγονται στο Μέιν, συχνά επεξεργάζονται στον Καναδά», είπε χαρακτηριστικά.
Η Κόλινς η οποία θα προσπαθήσει να επανεκλεγεί το επόμενο έτος, πρόσθεσε:
«Υπάρχουν τόσα πολλά παραδείγματα που μπορώ να σας δώσω για το πόσο επιβλαβείς θα ήταν αυτοί οι δασμοί και επίσης νομίζω ότι δεν έχει νόημα».
Από την πλευρά του ο γερουσιαστής του Ουισκόνσιν, Ρον Τζόνσον προειδοποίησε:
«Θα περιμένω να δω τι θα κάνει ο πρόεδρος Τραμπ. Χρησιμοποίησε αποτελεσματικά τους δασμούς στο παρελθόν, για να κάνει τα κράτη να κάνουν ό,τι θα έπρεπε ούτως ή άλλως. Αυτή τη στιγμή, θα του δώσω το πλεονέκτημα της αμφιβολίας, αλλά ανησυχώ».
Δεν είναι σαφές εάν ο πρόεδρος θα επηρεαστεί από αυτές τις δηλώσεις ενώ και ο Λευκός Οίκος δεν φαίνεται να δείχνει σημάδια αμφιβολίας για την ορθότητα της απόφασης.
«Έχει μια λαμπρή ομάδα εμπορικών συμβούλων», είπε η Γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λεβίτ, κάνοντας αναφορά στον υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, τον υπουργό Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ, στον εμπορικό σύμβουλο Πίτερ Ναβάρο, τον ανώτερο σύμβουλο Στίβεν Μίλερ και τον αντιπρόεδρο Τζ. Ντ. Βανς.
«Όλα αυτά τα άτομα έχουν παρουσιάσει σχέδια στον πρόεδρο για το πώς να γίνει αυτό και είναι απόφαση του προέδρου να το πάρει», πρόσθεσε η Λεβίτ.
Ο ίδιος ο Τραμπ είναι ξεκάθαρος. «Οι άλλες χώρες καταλαβαίνουν γιατί μας κλέβουν εδώ και 50 χρόνια. Το κάνουν από την αρχή», έχει δηλώσει.
«Ο όρος που μου αρέσει περισσότερο είναι «η απελευθέρωση της Αμερικής»», έχει τονίσει.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-04-01 17:47:00