Οικονομία

«Ημέρα Απελευθέρωσης»: Κλειδώνουν οι δασμοί του Τραμπ – Ένας εμπορικός πόλεμος χωρίς «νικητές»

Οι «αμοιβαίοι δασμοί» των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, Τετάρτη 2/4, με τον Ντόναλντ Τραμπ να κάνει λόγο για μια «Ημέρα Απελευθέρωσης» από τις εμπορικές σχέσεις που δεν εξυπηρετούν την χώρα. 

Η αμερικανική κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο και σύμφωνα με την UBS, αυτός ο νέος γύρος αμοιβαίων δασμών και δασμών προϊόντων, πιθανότατα να ανεβάσει τον πραγματικό δασμολογικό συντελεστή αρκετά πάνω από το 10%, σε αντίθεση με το σημερινό εκτιμώμενο επίπεδο του 9%.

«Για να το θέσουμε αυτό σε προοπτική, η πολυδιαφημισμένη προεκλογική υπόσχεση του προέδρου Τραμπ για καθολικό δασμό 10% και δασμό 60% στην Κίνα θα έφερνε τον πραγματικό δασμολογικό συντελεστή των ΗΠΑ σε πάνω από 18%» σημειώνουν οι αναλυτές της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας στην έκθεση «Global risk radar».

Πλέον, βέβαια, ο Τραμπ μιλάει για οριζόντιους δασμούς ύψους 25%.

Μάλιστα, οι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι σημερινοί αμοιβαίοι δασμοί να ωθήσουν τον πραγματικό δασμολογικό συντελεστή υψηλότερα, κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι οι δασμοί που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του «Trump 1.0» ήταν πολύ μικρότεροι και επικεντρώθηκαν κυρίως στην Κίνα. Τότε ο πραγματικός δασμολογικός συντελεστής των ΗΠΑ αυξήθηκε από 1,5% το 2016 σε 3,0% το 2020.

Ο «μύθος» των κερδισμένων και των χαμένων

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, στο στόχαστρο των νέων ανταποδοτικών δασμών θα βρεθούν οι χώρες της Ευρώπης και της Ασία, με έμφαση σε συγκεκριμένα προϊόντα όπως τα φάρμακα, οι ημιαγωγοί, η ξυλεία και ο χαλκός.

Στόχος του Τραμπ είναι «να αντιμετωπιστούν τα επίμονα εμπορικά πλεονάσματα άλλων χωρών με τις ΗΠΑ», ενώ έχει εκφράσει και παράπονα που σχετίζονται με τους υψηλούς δασμολογικούς και μη δασμολογικούς φραγμούς.

Η πίστη του Τραμπ στη δύναμη των δασμών έχει τις ρίζες της σε μια θεωρία «νικητών και ηττημένων» και στην πεποίθησή του ότι οι ΗΠΑ έχουν εδώ και καιρό «ξεγελαστεί» από τις ευρωπαϊκές και ασιατικές δυνάμεις που προστατεύουν τις βιομηχανίες τους, σύμφωνα με το CNNi.

«Θα χρεώσουμε τις χώρες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και παίρνουν τις θέσεις εργασίας μας, παίρνουν τον πλούτο μας, παίρνουν πολλά πράγματα που έχουν πάρει όλα αυτά τα χρόνια», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα. «Έχουν πάρει τόσα πολλά από τη χώρα μας, φίλοι και εχθροί».

Ωστόσο, ο Τραμπ αρνείται να δεχτεί αυτό που λένε οι περισσότεροι οικονομολόγοι πως ο εμπορικός πόλεμος θα έχει μόνο χαμένους και κανέναν ξεκάθαρο νικητή.

Άλλωστε ο αμερικανός πρόεδρος δεν συμφωνεί με την οικονομική συναίνεση ότι οι δασμοί προκαλούν υψηλότερες τιμές, επειδή οι εισαγωγείς μετακυλύουν το επιπλέον κόστος στους καταναλωτές.

Πόσο εφικτός είναι ο στόχος του Τραμπ

Ο στόχος του Αμερικανού προέδρου να αναζωογονήσει τις οικονομικές προοπτικές στις περιοχές που επλήγησαν από την απώλεια των εργοστασίων είναι αξιέπαινος, ωστόσο το σενάριο της «αμερικανικής μεταποίησης τύπου 1950» δεν είναι απαραίτητα ρεαλιστικό, σύμφωνα με αναλυτές.

Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα σε μια εποχή όπου το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και η οικονομική ισχύς των ΗΠΑ επικεντρώνεται στις βιομηχανίες υπηρεσιών, στην τεχνολογία και στην άνοδο των θέσεων εργασίας και του εμπορίου που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη.

Παράλληλα, ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του Τραμπ μπορεί να αποδειχθεί αντιπαραγωγικός, καθώς καλλιεργεί μια αβεβαιότητα που ενδεχομένως να αποθαρρύνει τους κατασκευαστές να «επιστρέψουν» στις ΗΠΑ.

Υπάρχουν επίσης αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσον ο πρόεδρος θα είναι πρόθυμος να πληρώσει το οικονομικό και πολιτικό τίμημα που απατεί η αναδιαμόρφωση της παγκόσμιας οικονομίας.




Δημοσιεύτηκε ! 2025-04-02 10:00:00

Back to top button