Πολιτική

Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στην Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ – Αποχώρησαν οι κασσελίστας για το Πόθεν Έσχες

Πέρασε από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση του Χρήστου Σπίρτζη για υποχρεωτική κατάθεση δήλωσης Πόθεν Έσχες από τους υποψήφιους προέδρους, γεγονός που έκανε τους υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη να αποχωρήσουν από την αίθουσα φωνάζοντας συνθήματα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών, η πρόταση Σπίρτζη πέρασε οριακά, με 87 ψήφους υπέρ και 84 ψήφους κατά.

Η πρόταση που εγκρίθηκε ορίζει ότι: «Ο υποψήφιος μαζί με την υποβολή υποψηφιότητας πρέπει να υποβάλει και πόθεν έσχες», χωρίς όμως να διευκρινίζει τι θα γίνει αν κάποιος δεν καταθέσει πόθεν έσχες.

Το Πόθεν Έσχες θα πρέπει να υποβληθεί όπως κατατίθεται στις αρμόδιες Αρχές.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το συνέδριο θα λάβει την τελική απόφαση.

Μετά το τέλος της καταμέτρησης, ο Χρήστος Σπίρτζης, ανέφερε ότι «δεν κόβεται κανείς, αλλά και τίποτα από όλα όσα ακούμε δεν θα μείνει κάτω από το τραπέζι. Καρεκλοκενταυρος ετών 35 δεν θα υπάρξει στο ΣΥΡΙΖΑ».

Νωρίτερα, είχε δηλώσει ότι «Η διαφάνεια, η αλήθεια, η ειλικρίνεια απέναντι σε κάθε πολίτη είναι αξιακή αρχή του κόμματός μας. Σήμερα, μετά την τραυματική εικόνα των αναφορών και των υπονοούμενων για μαύρα ταμεία και διαρροών στοχοποίησης συντρόφων, είναι επιτακτική η ανάγκη για να αποδείξουμε στην πράξη και όχι στα λόγια ότι ούτε το κόμμα μας ούτε τα στελέχη μας έχουν να κρύψουν οτιδήποτε.

Σ’ αυτό το πλαίσιο οι υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος, θα καταθέτουν με την υποψηφιότητά τους, το “Πόθεν Έσχες” που έχουν καταθέσει στις αρμόδιες αρχές, ώστε να δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πριν την αναγόρευσή τους από το Συνέδριο».

Αποχώρησαν οι κασσελακικοί

Μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα, της ψηφοφορίας για την πρόταση Σπίρτζη, οι κασσελακικοί αποχώρησαν, ισχυριζόμενοι ότι δεν έχει διευκρινιστεί ποιος θα ελέγξει τα πόθεν έσχες και για το ότι αποκλείονται από υποψήφιοι όσοι δεν υποχρεούνται στην υποβολή πόθεν έσχες.

«Η βάση μπορεί να φέρει ανατροπή», «Πρόεδρε προχώρα, άλλαξε τα όλα» και «Η νομενκλατούρα ψυχορραγεί, η βάση θα φέρει την ανατροπή», ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναξαν οι αποχωρήσαντες.

Υπερψηφίστηκε και η πρόταση Θεοχαρόπουλου που καταδικάζει τις αναφορές σε «κουκούλες»

Παράλληλα, υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία η πρόταση Θεοχαρόπουλου που ζητούσε να προστεθεί στην απόφαση η καταδίκη των ζητημάτων αντικαταστατικής συμπεριφοράς, να υπάρχει σεβασμός στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων.

«Στο πλαίσιο αυτό, συμπεριφορές που προσβάλουν την προσωπικότητα στελεχών και μελών του κόμματος και μάλιστα για συλλογικές αποφάσεις των οργάνων, όπως αναφορές σε κουκουλοφόρους», «πραξικοπηματίες», «εκτροπές», όπως και κάθε άλλη μορφή στοχοποίησης, είναι καταδικαστέες και δεν έχουν καμιά σχέση με την Αριστερά», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση.

Πέρασε η πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας για το χρονοδιάγραμμα

Νωρίτερα, η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, υπερψήφισε το χρονοδιάγραμμα για το χρόνο του Συνεδρίου, τις εκλογές και την εκλογική διαδικασία.

Τελικά, πέρασε η πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας για το χρονοδιάγραμμα με 112 ψήφους υπέρ. Συνολικά 62 ψήφους έλαβε η πρόταση Τζάκρη, 9 η πρόταση Πολάκη, ενώ υπήρξαν και δύο λευκά.

Αυτό σημαίνει ότι το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί 1- 3 Νοεμβρίου και οι εκλογές 24 Νοεμβρίου και 1η Δεκεμβρίου.

Η κατάθεση υποψηφιοτήτων θα γίνει μέχρι τις 24 Οκτωβρίου, με τις 30 υπογραφές μελών που απαιτούνται και κατατεθειμένο το Πόθεν Έσχες.

Η νέα Κεντρική Επιτροπή θα εκλεγεί την ίδια ημέρα με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, δηλαδή στις 24 Νοεμβρίου. Η ταυτόχρονη εκλογή Κεντρικής Επιτροπής και Προέδρου θα είναι αντικείμενο ψηφοφορίας στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Οκτωβρίου. Πάντως οι κασσελακικοι ισχυρίζονται πως δεν προβλέπεται καταστατικά, να μην γίνει ταυτόχρονη εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-21 21:35:24

Back to top button