Οικονομία

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πως η άνοδος των ΑΠΕ και η απομάκρυνση του λιγνίτη ρίχνουν ξανά τις τιμές 

Τις τέσσερις τελευταίες ημέρες η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος έπεσε κάτω από τα 100 ευρώ/MWh, γεγονός πολύ θετικό για τους απανταχού καταναλωτές.

Αναλυτικότερα, από τις 19.9.2024 ως τις 22.9.2024 η τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας βρέθηκε στα 70 – 99 ευρώ, ενώ μάλιστα έκανε ξανά την εμφάνισή του το φαινόμενο των σχεδόν μηδενικών τιμών ηλεκτρικού ρεύματος τα μεσημέρια.

Ενδεικτικό είναι ότι για πέντε ώρες το Σάββατο και άλλες πέντε την Κυριακή η τιμή ήταν από 0,04 ως 3 ευρώ, καθώς τα φωτοβολταϊκά και οι υπόλοιπες ΑΠΕ κάλυψαν τη συντριπτική μερίδα των αναγκών.

Καθώς η ζήτηση υποχώρησε μαζί με τη θερμοκρασία, οι ΑΠΕ έγιναν πλέον ξανά η πρώτη πηγή ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα με ποσοστά που προσεγγίζουν το 50%. Στον αντίποδα, οι λιγνιτικές μονάδες βγήκαν εκτός συστήματος μετά από αρκετούς μήνες, απομακρύνοντας έτσι ένα βασικό παράγοντα που ανεβάζει τις τιμές. Το ίδιο ισχύει και για τις μονάδες φυσικού αερίου που το μερίδιό τους περιορίστηκε στο 25-30%.

Η αποκλιμάκωση είναι αισθητή και αν συγκρίνουμε τις εγχώριες τιμές με τις διεθνείς. Η Ελλάδα έπαψε να είναι στην κορυφή των ακριβότερων χωρών, καθώς την Κυριακή η Ιταλία, η Πολωνία, η Βρετανία και άλλες χώρες είχαν υψηλότερες τιμές χονδρικής.

Επίσης, θετική για τη χώρα μας είναι και η πρόσφατη πτώση της ευρωπαϊκής τιμής του φυσικού αερίου, καθώς αποτελεί βασικό στοιχείο του κόστους για τις εγχώριες συμβατικές μονάδες.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι θα υποχωρήσουν και τα τιμολόγια λιανικής τον Οκτώβριο. Ανοιχτή παραμένει η πιθανότητα να απομακρυνθεί και η έκτακτη επιδότηση που προσφέρει η κυβέρνηση, αν και θα πρέπει να περιμένουμε τα τέλη του μήνα για να μάθουμε τα οριστικά μεγέθη.

To άρθρο Ηλεκτρικό ρεύμα: Πως η άνοδος των ΑΠΕ και η απομάκρυνση του λιγνίτη ρίχνουν ξανά τις τιμές  δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-23 06:53:00

Back to top button