Κόσμος

Ζωντανός ή νεκρός; Εντεκα μήνες στο κυνήγι του Γιαχία Σινουάρ

Η Σιν Μπετ, η μυστική υπηρεσία εσωτερικού του Ισραήλ, διέψευσε την πληροφορία για τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, ενώ ο ισραηλινός στρατός δεν την επιβεβαιώνει ούτε όμως και τη διαψεύδει. Τι, πράγματι, συνέβη στον Γιαχία Σινουάρ; Είναι γεγονός ότι η επαφή του με τον «επάνω κόσμο» είναι σπάνια και ότι έγινε σπανιότερη τις τελευταίες εβδομάδες, έγραψε η Corriere della Sera. Σιγή ασυρμάτου. Αυτό το σιωπητήριο ώθησε ορισμένα ισραηλινά media να υποθέσουν ότι σκοτώθηκε σε κάποιον βομβαρδισμό. Οι επίσημες ισραηλινές πηγές, πάντως, είναι πολύ επιφυλακτικές. Παρά τις αποκλίνουσες μεταξύ τους εκτιμήσεις τους, το βέβαιον είναι ότι ερευνούν το θέμα αναζητώντας αποδεικτικά στοιχεία. Ο Γκουίντο Ολίμπιο, εξειδικευμένος στα κατασκοπευτικά ρεπορτάζ, παρέθεσε ένα καλαντάρι για τις κινήσεις του Σινουάρ.

Οκτώβριος

Οι Ισραηλινοί δημιουργούν ειδική μονάδα κρούσης, με αποστολή τον εντοπισμό και την εξάλειψη των αρχηγών του εχθρού. Η μονάδα αυτή διαθέτει κεφάλαια και εξοπλισμό και έχει «το ελεύθερο» να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για τη δολοφονία του Σινουάρ, ​​από δηλητήριο μέχρι πυραύλους. Τα λεφτά της προορίζονται για την εξαγορά πληροφοριών από Παλαιστίνιους που γνωρίζουν κάτι για τις κινήσεις του Σινουάρ. Οι Ισραηλινοί έφτιαξαν και τιμοκατάλογο με τις αμοιβές των πληροφοριοδοτών τους. Για το «μεγάλο κεφάλι», τον αρχηγό, 400.000 δολάρια. Για τον αδελφό του, τον Μοχάμεντ, 300.000 δολάρια. Γνωρίζουν ότι ο Σινουάρ, ύστερα από τόσα χρόνια φυλακής, είναι ψυχικά προετοιμασμένος για τα πάντα.

Νοέμβριος

Μια γυναίκα όμηρος είπε, μετά την απελευθέρωσή της, ότι είδε τον Σινουάρ σε κάποιο λαγούμι της Γάζας και ότι είχε μεταβεί εκεί με σκοπό να ελέγξει τις συνθήκες κράτησης των απαχθέντων. Ηταν η μοναδική άμεση μαρτυρία προτού ο ισραηλινός στρατός ορμήσει στη Γάζα με τανκς και μπουλντόζες.

Δεκέμβριος

Οι Ισραηλινοί έκαναν μερικές επιχειρήσεις στη Χαν Γιούνις, βασισμένοι σε αναφορές που αξιολογήθηκαν ακριβείς. Οι πληροφοριοδότες τους υποστήριξαν ότι ο Παλαιστίνιος είχε από καιρό εγκαταλείψει την κεντρική περιοχή της Γάζας για να κρυφτεί στη γενέτειρά του. Οι επιδρομές, όμως, των Ισραηλινών απέτυχαν.

Ιανουάριος

ΗΠΑ και Βρετανία ανέπτυξαν αναγνωριστικά drones και αεροσκάφη και ίδρυσαν ειδική ομάδα συγκέντρωσης πληροφοριών για τους ομήρους. Ο Λευκός Οίκος ήλπιζε ή έκανε ότι ήλπιζε πως ο Νετανιάχου θα επιβραδύνει τις επιθέσεις του, μειώνοντας έτσι τις απώλειες των αμάχων. Υπήρξε λουτρό αίματος. Επίσης στις 2 Ιανουαρίου, στη Βηρυτό, δολοφονήθηκε το Νο2 του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, ο Σάλεχ αλ-Αρούρι.

Φεβρουάριος

Ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε βίντεο χρονολογούμενο από τις 10 Οκτωβρίου. Εδειχνε τον Σινουάρ, τη γυναίκα του και τα παιδιά του σε υπόγειο χώρο. Μαζί τους ήταν και ο αδελφός του, ο Μοχάμεντ. Και ένα δεύτερο βίντεο, με τον προσωπικό χώρο του Σινουάρ. Τότε οι Αμερικανοί είχαν πει ότι ο Σινουάρ «έχει προβάδισμα ενός μήνα». Λίγες εβδομάδες αργότερα διαδόθηκαν τα νέα για την υποτιθέμενη ασθένειά του. Και αμέσως μετά επανήλθαν οι φήμες περί αποδράσεώς του στο εξωτερικό, μάλλον για θεραπεία. Στην πραγματικότητα συνέχιζε μα κυβερνά από ένα κέντρο διοίκησης/ελέγχου (την «αίθουσα 6»), υπαγορεύοντας οδηγίες στους ηγέτες της διασποράς.

Μάρτιος

Στελέχη της Χαμάς και της Τζιχάντ εξοντώνονται κατά δεκάδες, ενώ ο ισραηλινός στρατός επινοεί το σχέδιο «Ατλαντίς» για να βγάλει τους Παλαιστινίους από τις σήραγγες. Η κεντρική ιδέα του ήταν απλή: να προκληθούν πλημμύρες στα λαγούμια, με τη χρήση θαλασσινού νερού. Ούτε αυτό το μέτρο λειτούργησε.

Μάιος

Οι μυστικοί πράκτορες ενημέρωσαν τον ισραηλινό στρατό ότι ο Σινουάρ βρίσκεται στη Χαν Γιουνίς και όχι στη Ράφα. Οι Αμερικανοί γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους να προσφέρουν στο Ισραήλ νέα βοήθεια υπό την προϋπόθεση ότι θα αποφευχθεί μαζική επίθεση στη Νότια Γάζα.

Ιούνιος-Ιούλιος

Σύμφωνα με τις αραβικές εφημερίδες, μόνο δύο ή τρεις άνθρωποι γνωρίζουν πού κρύβεται ο Σινουάρ. Εγραψαν ότι οι πηγές τους ισχυρίζονται πως ο Σινουάρ χρησιμοποιεί  αγγελιοφόρους και πως σε ορισμένες περιπτώσεις μεταχειρίζεται και μία τηλεφωνική γραμμή ασφαλείας. Ο Ολίμπιο σχολίασε ότι αυτοί είναι κλασικοί κανόνες επιβίωσης, περίεργο θα ήταν το αντίθετο. Και υπέθεσε ότι ο Σινουάρ ενδέχεται να φοράει και γάντια, ώστε να μην αφήνει το DNA του στα αντικείμενα.

Αύγουστος

Οι κινήσεις του Σινουάρ μειώθηκαν. Πολλά μεγαλοστελέχη της Χαμάς εξοντώθηκαν, με αβέβαιαη την τύχη του υπαρχηγού του Μοχάμεντ Ντέιφ. Προέκυψε η πληροφορία ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων περί εκεχειρίας ο Σινουάρ ζήτησε εγγυήσεις, η βασικότερη των οποίων αφορούσε τη μη σύλληψή του. Πρώην αξιωματούχος της Σιν Μπετ δήλωσε ότι ο Σινουάρ προτιμούσε τη διαρκή μετακίνηση από λαγούμι σε λαγούμι, διότι τα σύγχρονα συστήματα ανίχνευσης μπορούν να τον εντοπίσουν με την πάροδο χρόνου. Κατά τις πληροφορίες του Ολίμπιο, πέντε φορές ο ισραηλινός στρατός έλαβε ακριβείς πληροφορίες για το κρησφύγετο του Σινουάρ, όμως δεν κατάφερε να τον συλλάβει.

Σεπτέμβριος

Στις 16 του μηνός ο χαμένος στα τούνελ Σινουάρ βγήκε στον αφρό της επικαιρότητας με το συγχαρητήριο μήνυμα που έστειλε στους Χούθι για την πυραυλική επίθεση εναντίον του Ισραήλ.  Επειτα αποτραβήχτηκε ξανά. Υπάρχουν δύο σενάρια, κατέληξε ο Ολίμπιο. Το πρώτο αφορά τη δολοφονία του, αλλά είναι ανεπιβεβαίωτο. Το δεύτερο σχετίζεται με τους κανόνες επιβίωσης. Μετά το διπλό χτύπημα της Μοσάντ κατά της Χεζμπολάχ απομονώθηκε ακόμη περισσότερο, περιορίζοντας τις όποιες επαφές διατηρεί ακόμη. Οι ειδικοί επαναλαμβάνουν ότι είναι λιγότερο αλαζονικός από άλλους ηγέτες, ότι έχει μελετήσει καλά τους Ισραηλινούς σε τακτικό και διανοητικό επίπεδο και ότι είναι κάτι παραπάνω από καχύποπτος απέναντι σε όλα και σε όλους. Διότι γνωρίζει ότι οι κυνηγοί του μπορούν να τον ξετρυπώσουν ακολουθώντας τα ίχνη κάποιου στενού συνεργάτη του.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-23 18:57:57

Back to top button