Κόσμος

Ζωή στα χαλάσματα για χιλιάδες ανθρώπους από τον τυφώνα Μίλτον – Εφιαλτικό σκηνικό και 10 νεκροί στις ΗΠΑ

Μια απέραντη σιωπή έχει πέσει πάνω από σπίτια που μέχρι τώρα έσφυζαν από ζωή. Σκόρπια αντικείμενα και οικοδομικά υλικά, μαρτυρούν ότι εκεί ζούσαν άνθρωποι. Ο τυφώνας Μίλτον, από όπου πέρασε άφησε πίσω τρόμο και ισοπεδωτικές καταστροφές στις ΗΠΑ.

Η λίστα των νεκρών στις ΗΠΑ μεγαλώνει και σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, Αλεχάντρο Μαγιόρκας τα θύματα που έχουν χάσει τη ζωή τους από τον τυφώνα, έχουν ξεπεράσει τα 10. Όμως χιλιάδες από εκείνους που σώθηκαν, δεν έχουν πια σπίτι να μείνουν ενώ εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα.

Οι εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου είναι συγκλονιστικές…

Άνθρωποι κοιτάζουν σοκαρισμένοι τουμπαρισμένα και βυθισμένα αυτοκίνητα. Οικογένειες ολόκληρες περπατούν μέσα στο νερό. Κάποιοι κρατούν κλουβιά με ζώα, κάποιοι άλλοι κοιτούν σαστισμένοι τις βάρκες που βγήκαν στη στεριά.

Πολυώροφα κτίρια λύγισαν από το πέρασμα του τυφώνα ενώ πληγωμένο βγήκε και το γήπεδο Τροπικάνα, από το οποίο ξηλώθηκε η οροφή.

Περνώντας από τη Φλόριντα, ο τυφώνας Μίλτον προκάλεσε πολλούς ανεμοστρόβιλους.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έκανε έκκληση προς τους κατοίκους της Φλόριντα να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να μην βρουν έξω στον δρόμο.

Η καταιγίδα έπληξε τις δυτικές ακτές στη Φλόριντα τη νύχτα της Τετάρτης (9/10/24) ως κυκλώνας κατηγορίας 3 στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον, με μέγιστη ταχύτητα ανέμων στα 205 χλμ/ώρα. Αν και εξακολουθούσε να είναι μια επικίνδυνη καταιγίδα, ο Μίλτον είχε μικρότερη σφοδρότητα σε σύγκριση με τη σπάνια Κατηγορία 5, που απειλούσε την πολιτεία, καθώς κινούταν πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού με κατεύθυνση τη Φλόριντα.

Ο Μίλτον εξασθένισε κι άλλο ενώ διέσχισε τη στεριά και υποβαθμίστηκε σε κυκλώνα Κατηγορίας 1 με μέγιστη ταχύτητα ανέμων στα 145 χλμ/ώρα, όταν έφθασε στις ανατολικές ακτές της χερσονήσου, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων.

Φωτογραφίες: Reuters

 

To άρθρο Ζωή στα χαλάσματα για χιλιάδες ανθρώπους από τον τυφώνα Μίλτον – Εφιαλτικό σκηνικό και 10 νεκροί στις ΗΠΑ δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-10 23:31:56

Back to top button