Κόσμος

Ζελένσκι: «Στόχος του Πούτιν είναι οι Ουκρανοί να υποφέρουν και να συνθηκολογήσουν»

Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν προσπαθεί να κάμψει την αντίσταση των Ουκρανών αφήνοντάς τους «στο σκοτάδι και στο ψύχος αυτόν τον χειμώνα», δήλωσε σήμερα ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Δεδομένου ότι η Ρωσία δεν μπορεί να κάμψει την αντίσταση του λαού μας στο πεδίο της μάχης, ο Πούτιν αναζητεί άλλους τρόπους για να κλονίσει το ηθικό των Ουκρανών. Μια από τις μεθόδους (που χρησιμοποιεί) είναι τα πλήγματα στις ενεργειακές υποδομές μας», είπε ο Ζελένσκι κατά την 20λεπτη ομιλία του.

Ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει όλους τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς της Ουκρανίας και ένα «μεγάλο μέρος» των υδροηλεκτρικών μονάδων. Συνολικά, η Ρωσία έχει προκαλέσει ζημιές στο 80% των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας.

«Έτσι προετοιμάζεται ο Πούτιν για τον χειμώνα. Ελπίζοντας να βασανίσει εκατομμύρια Ουκρανούς, απλές οικογένειες, γυναίκες, παιδιά, πόλεις και χωριά. Ο Πούτιν θέλει να τους αφήσει στο σκοτάδι και στο ψύχος αυτόν τον χειμώνα, αναγκάζοντας την Ουκρανία να υποφέρει και να συνθηκολογήσει».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε πως η Ρωσία δεν θα σταματήσει να προσπαθεί να κατακτήσει περισσότερα εδάφη, αφού ο Πούτιν αποφάσισε ότι μπορεί «να κάνει ό,τι θέλει». «Νομίζω ότι κάθε ηγέτης, κάθε χώρα που μας υποστηρίζει… βλέπει πως η Ρωσία – μια χώρα με επικράτεια 20 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Ουκρανίας – εξακολουθεί να θέλει ακόμη περισσότερα εδάφη», είπε.

Ο ουκρανός πρόεδρος κατήγγειλε επίσης τον ρόλο του Ιράν και της Βόρειας Κορέας ως «συνεργών» της Ρωσίας στον πόλεμο εναντίον της χώρα του.

Αύριο Πέμπτη, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα παρουσιάσει το «σχέδιο νίκης» του Κιέβου για τον τερματισμό του πολέμου στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και στην αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, υποψήφια των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-25 19:40:35

Back to top button