Κόσμος

Ζελένσκι: «Περίπλοκο» το ζήτημα των εδαφών – Το μήνυμα της ΕΕ στον Πούτιν

Το ζήτημα των εδαφών στον πόλεμο με τη Ρωσία είναι «περίπλοκο» και πρέπει να εξεταστεί αναλυτικά σε μεταγενέστερο στάδιο τόνισε το Σάββατο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η δήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο, όπου ο ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει τα κατεχόμενα εδάφη ως ρωσικά.

Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν έχει γνώση του ακριβούς περιεχομένου των πρόσφατων συνομιλιών μεταξύ αμερικανών και ρώσων αξιωματούχων στη Μόσχα.

Κάλεσε, επίσης, τους συμμάχους να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας στρατιωτικής δύναμης στο ουκρανικό έδαφος.


«Η δύναμη αυτή πρέπει να εγκατασταθεί στο ουκρανικό έδαφος», τόνισε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, συνοδεύοντας τη δήλωσή του με φωτογραφία από τη βιντεοκλήση με τον βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, καθώς και με άλλους ευρωπαίους ηγέτες και συμμάχους.


«Αυτή είναι μια εγγύηση ασφαλείας για την Ουκρανία και μια εγγύηση ασφαλείας για την Ευρώπη», υπογράμμισε.

Κατηγόρησε επίσης τη Μόσχα ότι καθυστερεί τις συζητήσεις για την επίτευξη εκεχειρίας 30 ημερών, με στόχο να ενισχύσει τη θέση της στο μέτωπο. «Οι Ρώσοι θέλουν μια πιο ισχυρή θέση πριν από την εκεχειρία. Η καθυστέρηση στη διαδικασία συνδέεται με το γεγονός ότι θέλουν να βελτιώσουν τη θέση τους», υποστήριξε.

Η σύνθεση της αντιπροσωπείας

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας συγκρότησε μια αντιπροσωπεία ενόψει της έναρξης διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας «δίκαιης ειρήνης» με τη Ρωσία, με βάση ένα διάταγμα που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο.

Σύμφωνα με το κείμενο αυτό, ο επικεφαλής του προεδρικού γραφείου Αντρίι Γέρμακ, ο υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σιμπίχα, ο υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ και ο αναπληρωτής προσωπάρχης της προεδρίας Πάβλο Παλίσα θα μετέχουν σε αυτήν την επιτροπή που θα συζητά με τους «διεθνείς εταίρους» της Ουκρανίας.

Οι τέσσερις αξιωματούχοι αποτελούσαν την ουκρανική αντιπροσωπεία στις συζητήσεις που είχε την Τρίτη το Κίεβο στη Σαουδική Αραβία με τις ΗΠΑ, οι οποίες κατέληξαν σε μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός για 30 ημέρες.

Το μήνυμα της ΕΕ στον Πούτιν

«Τώρα η Ρωσία πρέπει να δείξει τη βούλησή της να υποστηρίξει την κατάπαυση του πυρός που θα οδηγήσει σε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τη Σύνοδο περίπου 25 ηγετών, που συμμετείχαν το πρωί του Σαββάτου στην τηλεδιάσκεψη για την Ουκρανία, την οποία συγκάλεσε ο βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ.

«Επαναλαμβάνουμε τη στήριξή μας στη συμφωνία για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

«Η Ρωσία πρέπει να δείξει ότι έχει την πολιτική βούληση να τερματίσει τον πόλεμο» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα.

«Εχουμε δεσμευτεί να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα βρίσκεται σε θέση ισχύος στις μελλοντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Η Ε.Ε. συμμετέχει ενεργά στην ενίσχυση της Ουκρανίας και την αποτελεσματικότητα της Αμυνάς της μέσα από την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη, για να επιτύχει μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη», πρόσθεσε.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2025-03-15 19:25:00

Back to top button