Κόσμος

Ζελένσκι: Παραιτούμαι αν αυτό σημαίνει ειρήνη για την Ουκρανία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε έτοιμος να παραιτηθεί από πρόεδρος της Ουκρανίας με αντάλλαγμα την ειρήνη.

«Ναι, είμαι πρόθυμος να παραιτηθώ, αν είναι για την ειρήνη της Ουκρανίας, ή για την ένταξη στο ΝΑΤΟ», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου.

«Δεν υπάρχει ευκαιρία για συναισθήματα, έχω πραγματιστική προσέγγιση στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ» είπε.

Τόνισε ότι είναι επικεντρωμένος στην ασφάλεια της Ουκρανίας σήμερα, όχι σε 20 χρόνια, διαβεβαιώνοντας ότι δεν είναι «όνειρό» του να παραμείνει πρόεδρος για μια δεκαετία.


Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, ο Ζελένσκι επέμεινε ότι το θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ θα είναι «στο τραπέζι», αλλά δεν ξέρει πώς «θα τελειώσουν» αυτές οι συζητήσεις.

Ο Ζελένσκι ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για τις προσδοκίες των ευρωπαίων ηγετών στην αυριανή (Δευτέρα) συνάντηση στην Ουκρανία.


Υπάρχουν κάποιες «ισχυρές αποφάσεις» που πρέπει να ληφθούν, ξεκαθάρισε ο Ζελένσκι, και θα υπάρξει μια ξεχωριστή συνάντηση με τους ηγέτες του Ευρωκοινοβουλίου για πακέτα υποστήριξης και κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα μιλήσουν για τη στρατηγική τους «όχι για τα επόμενα χρόνια, αλλά για τις επόμενες εβδομάδες» και θα συζητήσουν για τις ουκρανικές εγγυήσεις ασφαλείας.


Η Ουκρανία χρειάζεται υποστήριξη από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, τόνισε και σημείωσε ότι σε μία ή δύο εβδομάδες, οι ηγέτες θα συναντηθούν σε μια πρωτεύουσα της ΕΕ για να «καταλάβουν ποιες εγγυήσεις ασφαλείας μπορεί να έχει η Ουκρανία».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αρνήθηκε να αναγνωρίσει ότι η Ουκρανία οφείλει 500 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ. Ξέρω να κάνω συμφωνίες με «σοβαρούς τύπους» σημείωσε.

«Δεν θα πρέπει να βλέπουμε τις επιχορηγήσεις (των ΗΠΑ) ως δάνεια» τόνισε. Το προσχέδιο συμφωνίας για τα ορυκτά, που ζήτησε ο Ντόναλντ Τραμπ, προβλέπει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να επιστρέψει δύο δολάρια για κάθε ένα δολάριο που έδωσε η Ουάσινγκτον στο Κίεβο.

Διαβεβαίωσε πάντως ότι οι αμερικανοουκρανικές διαπραγματεύσεις για τα ορυκτά προχωρούν. «Όλα είναι ΟΚ» είπε.

Σημείωσε επίσης, ότι θεωρεί λογική την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στην Ουκρανία αν η συμφωνία για τα ορυκτά θεωρηθεί εγγύηση ασφαλείας.

Ο ουκρανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι αμερικανικά οπλικά συστήματα αξίας 15 δισ. δολαρίων δεν έχουν παραδοθεί ακόμα στην Ουκρανία.

Κίεβο: Δεν συμβιβαζόμαστε σε θέματα ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας

Η Ουκρανία δεν μπορεί να συμβιβαστεί στα θέματα της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της, είπε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο επιτελάρχης του Ζελένσκι, Αντρίι Γέρμακ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ σχετικά με μια συμφωνία για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας θα συνεχιστούν, τονίζοντας ότι θα μιλήσει σήμερα με την αμερικανική πλευρά.

«Συνεχίζουμε τον διάλογο με τους εταίρους μας. Κανένας δεν έχει αρνηθεί τίποτα», είπε.

Ανώτεροι ουκρανοί αξιωματούχοι στη συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο, την Κυριακή – REUTERS/Anatolii Stepanov

Η Ουκρανία εκτιμά ότι διαθέτει «κρίσιμους» φυσικούς πόρους αξίας 350 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του τιτανίου, σε εδάφη που κατέχει η Ρωσία, δήλωσε από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, Γιούλια Σβιριντένκο.

«Έχουμε πληροφορίες ότι, δυστυχώς, κρίσιμοι φυσικοί πόροι αξίας περίπου 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων βρίσκονται στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη», είπε στην ίδια συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Σιμπίχα δήλωσε ότι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας που συντάχθηκαν από την Ουκρανία και τις ΗΠΑ «δεν είναι αμοιβαία αποκλειστικές» διαδικασίες και ότι η διαδικασία συνεχίζεται.

Ο Σιμπίχα σημείωσε ότι το ψήφισμα της Ουκρανίας έχει τη στήριξη των εταίρων της και ότι θα παρουσιαστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο Κίριλο Μπουντάνοφ, ο αρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών του ουκρανικού στρατού είπε από την πλευρά του ότι η Βόρεια Κορέα παρέχει στη Ρωσία το 50% των αναγκών της σε πυρομαχικά.

Γουίτκοφ: Μέσα στην εβδομάδα η συμφωνία για τα ορυκτά

Ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ ,Στιβ Γουίτκοφ, δήλωσε σήμερα ότι αναμένει πως θα υπογραφεί συμφωνία αυτή την εβδομάδα για την πρόσβαση των ΗΠΑ στα κρίσιμα αποθέματα φυσικών πόρων της Ουκρανίας.

Ο Ζελένσκι αμφιταλαντευόταν «στη δέσμευσή του ως προς αυτό πριν από μια εβδομάδα», είπε ο Γουίτκοφ σε συνέντευξή του στο CNN αναφερόμενος στην άρνηση του ουκρανού προέδρου στην αρχική πρόταση των ΗΠΑ.

«Ο πρόεδρος (Τραμπ) του έστειλε το μήνυμα. Δεν αμφιταλαντεύεται πλέον», είπε ο ίδιος.

Ο Γουίτκοφ πρόσθεσε ότι ο Ζελένσκι «συνειδητοποίησε ότι έχουμε κάνει τόσα πολλά (για την Ουκρανία) και νομίζω ότι θα δείτε αυτή τη συμφωνία να υπογράφεται αυτή την εβδομάδα».

Γκουτέρες: Μία δίκαιη ειρήνη που θα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έκανε σήμερα έκκληση για μια «δίκαιη» ειρήνη στην Ουκρανία που σέβεται την «εδαφική ακεραιότητα» της χώρας, την παραμονή της σύγκλισης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όπου οι ΗΠΑ έχουν καταθέσει ένα σύντομο σχέδιο ψηφίσματος το οποίο δεν κάνει καμία αναφορά σε αυτή την ακεραιότητα.

«Τη Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, συμπληρώνονται τρία χρόνια από τότε που η Ρωσική Ομοσπονδία ξεκίνησε την ολοκληρωτική εισβολή της στην Ουκρανία, κατά σαφή παράβαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Σε αυτή την τραγική περίσταση, επιβεβαιώνω την επείγουσα ανάγκη για μια δίκαιη, διαρκή και συνολική ειρήνη, μια ειρήνη που σέβεται πλήρως την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ, το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης», κάλεσε.

«Ογδόντα χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο πόλεμος στην Ουκρανία αντιπροσωπεύει μια σοβαρή απειλή, όχι μόνο για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη, αλλά και για τις βασικές και θεμελιώδεις αρχές των Ηνωμένων Εθνών», σημείωσε, χαιρετίζοντας «όλες τις προσπάθειες» για την επίτευξη μιας «δίκαιης και χωρίς αποκλεισμούς» ειρήνης.

Η δήλωσή του γίνεται την ώρα που οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίες αυξάνουν την πίεσή τους στο Κίεβο, θέλουν η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας να υπερψηφίσουν αύριο Δευτέρα ένα σύντομο κείμενο που ζητά «ταχύ τερματισμό» της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αλλά χωρίς να αναφέρεται η εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι πρέπει, από την πλευρά τους, να υποβάλουν στη Συνέλευση ένα κείμενο που να απαιτεί για άλλη μια φορά την άμεση και άνευ όρων αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία και τον τερματισμό των επιθέσεων της Ρωσίας κατά της χώρας.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-23 17:51:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button