Πολιτική

Ζαχαράκη: H ψηφιακή προσβασιμότητα μέρος της Εθνικής Στρατηγικής για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία

Η ψηφιακή προσβασιμότητα διαδραματίζει κρίσιμο και οριζόντιο ρόλο στην εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, ανέφερε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, απαντώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Αικατερίνης Νοτοπούλου.

Μέσα στο 2025 θα προχωρήσει, όπως είπε η υπουργός, πρόγραμμα για την ψηφιακή προσβασιμότητα, ύψους 6,8 εκατομμυρίων ευρώ. Το πρόγραμμα, που θα καλυφθεί από το ΤΑΑ, θα εξελιχθεί σε συνεργασία με την ΕΣΑμεΑ. Στην πιλοτική εφαρμογή του θα καλύψει 2.400 πολίτες. Το εκπαιδευτικό υλικό επεξεργάζεται ήδη το Ινστιτούτο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, και θα είναι διάρκειας 40 ωρών. «Αυτό το υλικό αμέσως μετά θα χρησιμοποιείται σε μία πλατφόρμα η οποία θα είναι προσβάσιμη, έτσι ώστε και στο διηνεκές να μπορεί κάποιος να μπαίνει μέσα και να δει τι μπορεί να μάθει, δεξιότητες και εργαλεία για την καθημερινότητα, το πώς θα χρησιμοποιήσουμε μια πλατφόρμα, το πώς θα μπούμε στο gov.gr ή θα κάνουμε μια χρήση καθημερινά η οποία θα απομειώνει και την υποχρέωση ενός ατόμου να πάει κάπου, να γίνεται λοιπόν μια ψηφιακή ενδυνάμωση πολύ σημαντική», είπε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και πρόσθεσε ότι θα δημιουργηθούν και εξειδικευμένοι κόμβοι ψηφιακής ενδυνάμωσης σε δομές της ΕΣΑμεΑ, σε όλη την Ελλάδα, και θα παρέχεται και υποστήριξη για την προσβασιμότητα των δράσεων αυτών. «Αυτό το υλικό θα παραμείνει ανοιχτό στην Εθνική Ακαδημία Ψηφιακών Ικανοτήτων, έτσι ώστε να μπορεί να έχει μεγαλύτερη διάχυση», εξήγησε η Σοφία Ζαχαράκη.

Παράλληλα, προχωρά και η πιλοτική εφαρμογή της κάρτας αναπηρίας. Έχουν ήδη εκδοθεί 78.633 κάρτες. Είναι και αυτό έργο του Ταμείου Ανάκαμψης. «Η ψηφιοποίηση των εγγράφων για τα άτομα με αναπηρία, αλλά και η μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών είναι δύο από τους πολύ βασικούς στόχους που θέλουμε να πετύχουμε», ανέφερε στο σημείο αυτό η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

«Αναφερθήκατε σε μια σειρά από θετικά βήματα. Θα τα παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά ως προς την υλοποίησή τους», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αικατερίνη Νοτοπούλου και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει, με συγκεκριμένα στοιχεία, πως διασφαλίζεται σήμερα η πρόσβαση στο ψηφιακό περιβάλλον σε ηλεκτρονικές επικοινωνίες και πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων και των μέσων ενημέρωσης για τα άτομα με αναπηρία, αλλά και τι γίνεται με την ψηφιακή πύλη αναπήρου. Η κ. Νοτοπούλου ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, στα ζητήματα της ψηφιακής προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρία. «Αν θέλουμε να είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα, μια πολιτισμένη χώρα που στοιχειωδώς σέβεται την αξιοπρέπεια των ατόμων με αναπηρία και κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει την ψηφιακή προσβασιμότητα, σήμερα θα πρέπει να μας πείτε πού οφείλεται αυτή η συγκλονιστική διαφορά και να δεσμευτείτε και σε συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους. Σας ζητώ αυτή τη φορά δηλαδή οι μετρήσιμοι αυτοί στόχοι να συμπεριληφθούν στην εθνική στρατηγική για τα άτομα με αναπηρία και τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα δούμε την επόμενη πενταετία, και μέσα στο χρονικό ορίζοντα της εθνικής στρατηγικής, πολύ περισσότερα εργαλεία να τίθενται σε εφαρμογή και σε χρήση από τα άτομα με αναπηρία. Θυμίζω ότι επικεφαλής αυτής της προσπάθειας είναι ο κ. Σκέρτσος», ανέφερε η κ. Ζαχαράκη και ενημέρωσε την βουλευτή ότι από το τέλος του 2025, θα υπάρχει δυνατότητα υποβολής αιτήματος για αξιολόγηση και πιστοποίηση αναπηρίας, μέσω νέων ψηφιακών υπηρεσιών, για το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας e-ΚΕ.Π.Α. «Ταλανίζει πάρα πολύ κόσμο και το θέμα της αναμονής, αλλά και το ζήτημα της διεκπεραίωσης αιτήσεων, αν και έχουν βελτιωθεί πολύ οι χρόνοι. ‘Αρα, μια σημαντική εξέλιξη θα είναι μέσα από την νέα πύλη ψηφιακής αναπηρίας η δυνατότητα του e-ΚΕ.Π.Α.», ανέφερε η κ. Ζαχαράκη. Η υπουργός είπε επίσης ότι στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2025, να παραδοθούν από το ΕΔΥΤΕ περίπου 80.000 κάρτες αναπηρίας στους δικαιούχους.

« Γνωρίζουμε τις προκλήσεις και ξέρουμε καλά ότι έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για την ελαχιστοποίηση και την οριστική απαλοιφή των περιορισμών, εμποδίων και φραγμών που υφίστανται τα άτομα με αναπηρία κατά την άσκηση των δικαιωμάτων τους. Γι’ αυτό και είμαστε η πρώτη Κυβέρνηση που έκανε ουσιαστική διαβούλευση και άκουσε όλους τους φορείς, μελέτησε την Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ένωση Ισότητας και έχει θέσει σε εφαρμογή την Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030», σημείωσε η κ. Ζαχαράκη.


Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-13 18:16:00

Back to top button