
Εύσημα στην Ελλάδα από ΔΝΤ – Πιερρακάκης: Επιβεβαίωση της δυναμικής πορείας της οικονομίας
Τη συνέχιση και εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία, τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των κοινωνικών δαπανών, συνιστούν οι «σοφοί» του ΔΝΤ, στην Ελλάδα, στην ετήσια έκθεσή τους. Παράλληλα, τονίζουν τη σημασία της αξιοποίησης των κερδών των τραπεζών για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας.
Στην έκθεση υπογραμμίζεται, ακόμα, ότι η διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων πάνω από 2% του ΑΕΠ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θα ενισχύσει περαιτέρω τη βιωσιμότητα του χρέους και θα δημιουργήσει αποθέματα έναντι μελλοντικών κρίσεων
Προοπτικές
Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παραμένουν θετικές, με τον ρυθμό ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ να αναμένεται να παραμείνει ισχυρός, φτάνοντας το 2,1% το 2025. Η ανάπτυξη θα συνεχίσει να υποστηρίζεται από επενδύσεις, οι οποίες ενισχύονται από χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση θα παραμείνει σταθερή λόγω της αυξημένης απασχόλησης και του εισοδήματος.
Με τη σταθεροποίηση των τιμών της ενέργειας, ο γενικός πληθωρισμός αναμένεται να ακολουθήσει πτωτική πορεία, αν και ο πληθωρισμός του πυρήνα, επηρεαζόμενος από τις αυξήσεις στις υπηρεσίες και τους μισθούς, πιθανώς θα παραμείνει υψηλός.
Τραπεζικό σύστημα
Το τραπεζικό σύστημα της χώρας έχει ενισχυθεί σημαντικά, με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη βελτίωση των ισολογισμών των συστημικών τραπεζών, οι οποίες έχουν διατηρήσει υψηλά κέρδη και ενίσχυσαν την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Η ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα παραμένει ισχυρή, με τις τράπεζες να διαθέτουν αποθέματα ασφαλείας πολύ υψηλότερα από τις εποπτικές απαιτήσεις και τον μέσο όρο της ΕΕ.
Οι τράπεζες διατήρησαν υψηλά κέρδη, τα οποία, μαζί με τις εκδόσεις κεφαλαιακών μέσων, ενίσχυσαν την κεφαλαιακή επάρκεια. Οι κίνδυνοι ρευστότητας και χρηματοδότησης έχουν μειωθεί αισθητά, με αποθέματα ασφαλείας πολύ υψηλότερα από τις εποπτικές απαιτήσεις και τον μέσο όρο της ΕΕ.
Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη φαίνονται ισορροπημένοι, ωστόσο αυτοί για τον πληθωρισμό παραμένουν ανοδικοί, ενδεχομένως επηρεαζόμενοι από την επιβράδυνση στην ανάπτυξη των μεγάλων χωρών της Ευρωζώνης, τις περιφερειακές συγκρούσεις και την παγκόσμια αβεβαιότητα. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι η επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας, ενώ οι αυξημένοι μισθοί ενδέχεται να προκαλέσουν ανόδους στον πληθωρισμό των υπηρεσιών.
Δημοσιονομική εξυγίανση
Εντυπωσιακή πρόοδος έχει σημειωθεί στη δημοσιονομική εξυγίανση, ιδίως λόγω των ισχυρών εσόδων, που οφείλονται και στις μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Το ΔΝΤ τονίζει ότι η διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων άνω του 2% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα του χρέους και θα δημιουργήσει αποθέματα ασφαλείας για να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενα μελλοντικά σοκ.
Όσον αφορά τις δημόσιες επενδύσεις, το Ταμείο προτρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε έργα που ενισχύουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως η πράσινη μετάβαση και η ενεργειακή ασφάλεια, ενώ παράλληλα θα πρέπει να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών και να περιοριστούν οι πιέσεις, ιδιαίτερα στις συντάξεις και τους μισθούς του δημόσιου τομέα.
Μεταρρυθμίσεις
Η περαιτέρω ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θεωρείται κρίσιμη, με στόχο την ενίσχυση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, ιδιαίτερα των γυναικών, και τη βελτίωση της εκπαίδευσης του εργατικού δυναμικού. Το ΔΝΤ υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της μείωσης των ρυθμιστικών φραγμών και των εμποδίων εισόδου για τις επιχειρήσεις, ιδίως στους τομείς των υπηρεσιών, καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης της δικαστικής μεταρρύθμισης για την αντιμετώπιση του χρέους που κληροδότησε η κρίση.
Οι διευθυντές του ΔΝΤ εκτίμησαν την πρόοδο του τραπεζικού τομέα, επισημαίνοντας ωστόσο την ανάγκη στενής παρακολούθησης των κινδύνων που σχετίζονται με την πιστωτική έκθεση. Παράλληλα, συστήνουν τη συνεχιζόμενη αξιοποίηση των αυξημένων κερδών των τραπεζών για την ενίσχυση των κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας, ώστε να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος απέναντι σε ενδεχόμενα οικονομικά σοκ.
Πιερρακάκης: Επιβεβαιώνει τη θετική δυναμική της ελληνικής οικονομίας
«Σε μια περίοδο διεθνών ανατροπών, η έκθεση που δημοσίευσε πριν από λίγο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα επιβεβαιώνει τη θετική δυναμική της ελληνικής οικονομίας, αναδεικνύει τη χώρα σε παράγοντα σταθερότητας και τονίζει τη διαρκή πρόοδό της. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ καταγράφει τη σημαντική οικονομική πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα και αναγνωρίζει ότι οι οικονομικές της προοπτικές παραμένουν ευνοϊκές. Με βασικό μοχλό τις επενδύσεις, το πραγματικό ΑΕΠ διατηρεί την ανοδική του πορεία» αναφέρει σχετικά ο Κυριάκος Πιερρακάκης.
»Η συνέχεια στην αποκλιμάκωση της ανεργίας στη διετία 2025-2026, σε συνδυασμό με τη μείωση του πληθωρισμού και την ενίσχυση των εισοδημάτων, αναμένεται να δώσουν συνέχεια στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου. Σημαντική πρόοδος καταγράφεται και στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με θετική επίπτωση στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα που ανακάμπτει ταχύτατα και ισχυροποιείται», προσθέτει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Ακόμη, σημειώνει ότι «το Ταμείο αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη δημοσιονομική εξυγίανση ως προϊόν της ισχυρής ανάπτυξης, της μείωσης της φοροδιαφυγής και της μεταρρύθμισης του κράτους που υλοποιούμε αταλάντευτα από το 2019. Θα τηρήσουμε στο ακέραιο τη δέσμευσή μας για δημοσιονομική σταθερότητα. Ταυτόχρονα, η ανάλυση του Ταμείου αναδεικνύει περιοχές στις οποίες υπάρχει περιθώριο περαιτέρω προόδου, όπως η αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας, των επενδύσεων και της παραγωγικότητας. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υλοποιεί με αποφασιστικότητα μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν τις επιδόσεις της χώρας μας στους κρίσιμους αυτούς τομείς».
«Συνολικά, η οικονομική πολιτική θα κινηθεί με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, ώστε να πετύχουμε ακόμα περισσότερα για τη χώρα, με τελικό στόχο τη σταθερή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ελληνίδων και των Ελλήνων μέσα από την πραγματική σύγκλιση», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Πιερρακάκης.
Χατζηδάκης: Η Ελλάδα έχει πάψει πια να είναι το «μαύρο πρόβατο»
«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επαινεί τη συνετή δημοσιονομική διαχείριση της κυβέρνησης» σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης για την ετήσια έκθεση του ΔΝΤ.
Αναλυτικά η ανάρτηση:
«Η Ελλάδα έχει πάψει πια να είναι το «μαύρο πρόβατο»! Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα των διεθνών οργανισμών που υπογραμμίζουν τη σημαντική πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. Η αναγνώριση αυτή έχει ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία: Αφενός έρχεται μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον αναταράξεων κι αφετέρου κανείς δεν ξεχνά πόσο αυστηρός κριτής για την πατρίδα μας υπήρξε το ΔΝΤ όλες τις περασμένες δεκαετίες – κι ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επαινεί τη συνετή δημοσιονομική διαχείριση της κυβέρνησης. Σημειώνει την ισχυρή επίδραση στα έσοδα τόσο της ανάπτυξης της οικονομίας όσο και των αποφασιστικών πρωτοβουλιών μας για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Αναγνωρίζει την πρόοδο στον τραπεζικό τομέα, με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τις τράπεζες να ανακτούν την ευρωστία τους. Τονίζει ακόμα την πρόοδο στην προώθηση εμβληματικών μεταρρυθμίσεων. Ενώ παράλληλα προβλέπει ότι η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, με βασικό εργαλείο τις επενδύσεις. Κι αυτό θα έχει θετική αντανάκλαση και στον περαιτέρω περιορισμό του δημόσιου χρέους.
Κανείς δεν ισχυρίζεται φυσικά πως έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με την ίδια συνταγή: Με μια νοικοκυρεμένη πολιτική στα οικονομικά και προωθώντας όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Για να μειώσουμε κι άλλο την ανεργία, με την πιο ισχυρή συμμετοχή στην αγορά εργασίας των γυναικών και των νέων. Για να αυξήσουμε τις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Και για να πετύχουμε τον μεγάλο εθνικό στόχο της σύγκλισης με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με αυτή την πολιτική σοβαρότητας και υπευθυνότητας κερδισμένοι βγαίνουν και θα συνεχίσουν να βγαίνουν, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες!»
Η Ελλάδα έχει πάψει πια να είναι το «μαύρο πρόβατο»! Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα των διεθνών οργανισμών που υπογραμμίζουν τη σημαντική πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. Η αναγνώριση αυτή έχει ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία: Αφενός έρχεται μέσα…
— Kostis Hatzidakis (@K_Hatzidakis) April 7, 2025
. . .
Δημοσιεύτηκε ! 2025-04-07 18:41:00