Αθλητικά

Εφυγε από τη ζωή ο θρυλικός Ολυμπιονίκης Γιώργος Ρουμπάνης

Ηταν ο άνθρωπος που έφερε στην Ελλάδα –την καθημαγμένη Ελλάδα μετά τις καταστροφές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου– το πρώτο της μεταπολεμικό ολυμπιακό μετάλλιο, ο αθλητής που έφερε ένα ελληνικό μετάλλιο στον στίβο δεκαετίες και δεκαετίες μετά τα κατορθώματα του Τσικλητήρα, ο επικοντιστής που δημιούργησε τη μεγάλη ελληνική σχολή στο αγώνισμα και πρόλαβε να βρει τον διάδοχό του, στο πρόσωπο του Εμανουήλ Καραλή. Ηταν ο θρυλικός Γιώργος Ρουμπάνης, ο οποίος, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών.

O Γιώργος Ρουμπάνης σε φωτογραφία που δημοσίευσε η ΕΟΕ

Ο Γεώργιος Ρουμπάνης γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου 1929 στη Θεσσαλονίκη. Καταγόταν από αθλητική οικογένεια με τόπο προέλευσης τη Στεμνίτσα της Αρκαδίας. Ο πατέρας του Σάββας ήταν γυμναστής και ο αδερφός του Αριστείδης αθλητής στίβου (ακοντισμός) αλλά τον εγκατέλειψε λόγω τραυματισμού και διέπρεψε ως μπασκεμπολίστας.

Ο Γιώργος Ρουμπάνης κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1956 στη Μελβούρνη στο άλμα επί κοντώ, με επίδοση 4,50 μ., μετά από μαραθώνιο αγώνα που κράτησε περίπου 11 ώρες. Σε εκείνους τους Αγώνες ήταν σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής που ως είθισται μπήκε πρώτη στο στάδιο.

Ο ίδιος είχε πει για τον επικό τελικό του επί κοντώ:


«Πήγα στο στάδιο ανοργάνωτος, χωρίς νερό ή κάτι άλλο για να βάλω στο στόμα μου. Ο αγώνας κράτησε μέχρι τις 10 το βράδυ. Συνολικά 11 ώρες. Ο δυνατός αέρας ήταν μεγάλο εμπόδιο και ήταν ένας από τους λόγους που ο αγώνας κράτησε τόσες ώρες. Μετά το επιτυχημένο άλμα μου στα 4,50 μ. έβαλα τον πήχη στα 4,53 μ. Το πέρασα με άνεση στη δεύτερη προσπάθεια. Πριν προσγειωθώ όμως στα σακιά του σκάμματος ο αέρας έριξε τον πήχη. Η κούραση με είχε νικήσει. Το τρίτο μου άλμα ήταν αποτυχημένο. Έτσι με νίκησαν δυο Αμερικανοί: Ο Ρίτσαρντς με 4,56 μ. και ο Γκουτόφσκι με 4,53. Εγώ έμεινα τελικά στα 4,50 μ.».

Ο Ρουμπάνης στον θρυλικό αγώνα του το 1956, στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Δεν υπήρχε στρώμα αλλά σακιά
O Ρουμπάνις με τον Αμερικανό Ρίτσαρντς που στέφθηκε χρυσός ολυμπιονίκης

Μετά την επιτυχία του στη Μελβούρνη έγινε δεκτός στο περίφημο UCLA στις ΗΠΑ.



Αποσύρθηκε από τον αθλητισμό το 1961 και ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο πλάι στον μυθικό Σπύρο Σκούρα της 20th Century Fox. Τα φωτορεπορτάζ της δεκαετίας του 1960 τον είχαν αιχμαλωτίσει να χορεύει με τη Σίρλεϊ ΜακΛέιν στις Κάννες ή να διασκεδάζει με τον Αριστοτέλη Ωνάση και να διοργανώνει τις πρεμιέρες των διεθνών υπερπαραγωγών της  20th Century Fox στην Ελλάδα.

To 1985, mαζί με το Δημήτρη Θανόπουλο ίδρυσε το Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών.


Ο πρόεδρος της ΕΟΕ Ισίδωρος Κούβελος, εκφράζοντας σύσσωμη την Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής τόνισε: «Είμαστε ιδιαίτερα στενοχωρημένοι για την απώλεια του κορυφαίου πρωταθλητή Γιώργου Ρουμπάνη, κορυφαίου και μεγαλύτερου εν ζωή Ολυμπιονίκη και του πρώτου μεταπολεμικά αθλητή που δόξασε την χώρα και σήκωσε την γαλανόλευκη ψηλά στον ιστό της δόξας! Σχεδόν σε ολόκληρη τη ζωή του, υπηρέτησε τον αθλητισμό και τον Ολυμπισμό προσφέροντας στην Ελλάδα στιγμές εθνικής υπερηφάνειας με κορυφαία, την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1956. Και μετά το τέλος της αθλητικής του καριέρας συνέχισε να υπηρετεί τον Ολυμπισμό, ιδρύοντας το Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών το 1985. Μοίρασε την αγάπη για τον αθλητισμό σε χιλιάδες νέους της χώρας μας και ήταν φωτεινό παράδειγμα αθλητή αλλά και ανθρώπου. Θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου, στην οικογένεια και τους οικείους του. Καλό ταξίδι στην αιωνιότητα μεγάλε Ελληνα Ολυμπιονίκη. Θα ανήκεις για πάντα στο πάνθεον των κορυφαίων αθλητών της χώρας μας.»

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή θα καλύψει όλα τα έξοδα της κηδείας του και θα εκδώσει ψήφισμα για την απώλεια του.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-11 12:09:00

Back to top button