Οικονομία

Ευχάριστη έκπληξη στο πλεόνασμα, μειώστε άμεσους φόρους

Νέα έκπληξη στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2024 προβλέπει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, με τον επικεφαλής Ιωάννη Τσουκαλά να δείχνει κόκκινη κάρτα στα σενάρια επαναφοράς 13ου και 14ου μισθού, εκτιμώντας πως ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος θα προκύψει από τις υπερβάσεις των φορολογικών εσόδων και όχι εξαιτίας της ενεργοποίησης της ρήτρας διαφυγής των αμυντικών δαπανών.

Μάλιστα, για την αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου, η προτίμηση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή είναι σαφής: μείωση φορολογικών βαρών της μισθωτής εργασίας.

Κατά την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης του ΓΠΚΒ, ο κ. Τσουκαλάς εκτίμησε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2024 το οποίο θα επικυρωθεί από τη Eurostat τον Απρίλιο μπορεί να είναι υψηλότερο ακόμα και από το 3,5% που είχε αναφέρει προ ημερών ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, ενώ για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα εκτίμησε πως ο προϋπολογισμός του 2024 θα μπορούσε να είναι ισοσκελισμένος ή οριακά πλεονασματικός.

Υπέρμαχος της δημοσιονομικής σταθερότητας, ο επικεφαλής του ΓΠΚΒ εκτίμησε πως η ελληνική οικονομία έχει χτίσει ένα συμπαγές τείχος οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας, συνεχίζοντας και κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2024 τη σταθερή πορεία βελτίωσης των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών, ενώ όπως επισημαίνεται στην έκθεση, «κλειδί παραμένουν οι επενδύσεις και η παραγωγικότητα, με έμφαση σε εξαγωγικούς τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων σε όλο το φάσμα της οικονομίας».

Στο επίκεντρο του προβληματισμού τώρα έρχονται οι παγκόσμιες αναταράξεις εξαιτίας της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ, με την αβεβαιότητα να χτυπά κόκκινο μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η παγκόσμια οικονομία κλυδωνίζεται εξαιτίας της εντεινόμενης γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας που πηγάζει από τον φόβο ενός απρόβλεπτου εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ, ΕΕ και Κίνας. Μία ενδεχόμενη ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία θα αφαιρούσε μία σημαντική πηγή παγκόσμιας γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας και συνακόλουθα θα αποτελούσε παράγοντα που θα συνεισφέρει θετικά στη μελλοντική ανάπτυξη στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση στη χώρα μας.

Οι προστατευτικές πολιτικές και οι δασμοί απειλούν το παγκόσμιο εμπόριο, ενώ οι γεωπολιτικές εντάσεις επιβαρύνουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες, ενισχύοντας τον πληθωρισμό. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αμυντικής αυτονομίας της ΕΕ, σε ένα πακέτο αμυντικών δαπανών ύψους 800 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας, που θα χρηματοδοτηθεί με 150 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκό δανεισμό μέσω του εργαλείου SAFE και τους εθνικούς προϋπολογισμούς με την ευελιξία που θα δοθεί με την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής.

Η ιστορική συμφωνία στη Γερμανική Βουλή για τη χαλάρωση του φρένου χρέους οδηγεί σε μία πρωτόγνωρη για τη χώρα αυτή δημοσιονομική επέκταση ύψους 500 δισ. ευρώ, αφενός δημιουργώντας προσδοκίες ανάκαμψης από τη στασιμότητα για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και αφετέρου σηματοδοτώντας αλλαγή μοντέλου της οικονομικής πολιτικής της χώρας αυτής, με ευνοϊκές συνέπειες για την ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία.

Στο ιδιαίτερα ρευστό αυτό γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται σε διεθνές επίπεδο, το Γραφείο αξιολογεί ως πρώτη προτεραιότητα τη συνέχιση της ταχείας μείωσης του δημόσιου χρέους, η οποία ενισχύει την εκλαμβανόμενη αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής (επισημαίνουμε ότι ένας παράγοντας που οδήγησε στις πρόσφατες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης ήταν η πορεία του δημόσιου χρέους).

Σε αυτό το πλαίσιο, ο δημοσιονομικός χώρος ο οποίος δύναται να προκύψει από την ευρωπαϊκή συμφωνία για τις αμυντικές δαπάνες θα μπορούσε, ανάλογα με το εύρος που θα έχει, να αξιοποιηθεί επίσης για πολιτικές που ενισχύουν την παραγωγική δυναμικότητα της ελληνικής οικονομίας όπως η ελάφρυνση των φορολογικών βαρών της μισθωτής εργασίας.

* Δείτε την έκθεση στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.




Δημοσιεύτηκε ! 2025-03-27 15:04:00

Back to top button