Οικονομία

Ευρωπαϊκή Ένωση: η «μάχη» για τη διατήρηση των εταιρειών καινοτομίας και η ανάδειξη νέων startups

Η διατήρηση εντός των ευρωπαϊκών συνόρων των καινοτόμων εταιρειών που αναπτύσσονται με ταχύτατους ρυθμούς αλλά εξαγοράζονται από εκτός Γηραιάς Ηπείρου «παίκτες» όπως και η ανάδειξη καινούριων startups που δραστηριοποιούνται σε προηγμένες τεχνολογίες (deep tech) δείχνουν να αποτελούν ορισμένους από τους βασικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η στόχευση αυτή ήταν κάτι παραπάνω από ορατή από τις παρουσιάσεις και τις ανακοινώσεις στο EIC Scaling Summit που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στην Αθήνα. Και δεν είναι τυχαίο ότι στο συγκεκριμένο συνέδριο όπου έχουν συγκεντρωθεί ορισμένα εκ των κορυφαίων και πλέον καινοτόμα startups αλλά και πλήθος επενδυτών επέλεξε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ – EIB) Γιάννης Τσακίρης να αναφερθεί σε ένα καινούριο εξειδικευμένο fund, το οποίο χαρακτήρισε ως «exit platform», το οποίο είναι σχεδιασμένο για να διευκολύνει εξαγορές τεχνολογικών startups από ευρωπαϊκές εταιρείες αλλά και δημόσιες εγγραφές αυτών των νεοφυών επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκές χρηματαγορές. Σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, η πρωτοβουλία αυτή είναι κρίσιμη για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των ιδιωτικών επενδύσεων και της καινοτομίας προκειμένου να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητες των κορυφαίων τεχνολογικών ταλέντων στην Ευρώπη.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το γεγονός ότι ουκ ολίγες από τις κορυφαίες καινοτόμες εταιρείες της Ευρώπης έχουν εξαγορασθεί από «παίκτες» εκτός Γηραιάς Ηπείρου. «Ένα ζήτημα που παραμένει είναι να διατηρήσουμε τις πλέον υποσχόμενες εταιρείες όταν φθάνουν στη φάση του αποκαλούμενου scale-up. Πολύ συχνά, ευρωπαϊκές εταιρείες, ιδιαίτερα καινοτόμες, πωλούνται σε αμερικανικούς ή ασιατικούς ομίλου στην κορύφωση της ανάπτυξης τους, στερώντας την Ευρώπη όχι μόνο από ταλέντο αλλά και από μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Χάρης Λαμπρόπους, πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ). Για να αναφερθεί σε παραδείγματα όπως η εξαγορά της DeepMind από τη Google, της Shazam από την Apple και της ARM Holdings από την ιαπωνική Softbank.

Συνεργασία με επενδυτές

Το έτερο ζήτημα είναι η ανάδειξη νέων εταιρειών που να δραστηριοποιούνται σε καινοτόμους τομείς. Παρά την αύξηση των επενδυτικών funds στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρατηρείται το φαινόμενο να μην υπάρχει ιδιαίτερη διάθεση για επενδύσεις στις αποκαλούμενες deep tech εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε προηγμένες τεχνολογίες και τα οφέλη για έναν επενδυτή είναι περισσότερο μακροπρόθεσμα. Μία από τις πρωτοβουλίες της ΕΕ είναι τ αποκαλούμενο EIC (European Investment Council – Ευρωπαϊκό Συμβουλίο Καινοτομίας), το οποίο δημιουργήθηκε το 2021 με έναν συνολικό προϋπολογισμό 10,1 δισ. ευρώ προκειμένου να ενισχύσει επιχειρηματικές ιδέες που αλλάζουν τα δεδομένα σε διάφορους κλάδους.

Μέρος του EIC είναι και το EIC Fund, τα κεφάλαια του οποίου ανέρχονται σε περίπου 4 δισ. ευρώ, και έχει αρχίσει να χρηματοδοτεί αλλά και να επενδύει σε μία σειρά από καινοτόμες εταιρείες από διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη οι επενδύσεις έχουν ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ

Στη σχετική λίστα των επενδύσεων αναμένεται σύντομα να περιληφθούν και ελληνικές εταιρείες όπως είναι η Argo Semi, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των ημιαγωγών και η Solmeyea (αγροδιατροφή). Επιπλέον, μία τρίτη εταιρεία, η Brite Solar ανακοινώθηκε χθες ότι εντάσσεται στο EIC Scaling Club, που είναι μία κοινότητα που φέρνει κοντά καινοτόμες επιχειρήσεις προκειμένου να ενισχύσει το ευρωπαϊκό οικοσύστημα καινοτομίας.

Όμως, το ζητούμενο είναι να ενισχυθούν οι επενδύσεις και γι’ αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ένα δίκτυο έμπιστων επενδυτών (trusted investors network) με την η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας κ. Ιλιάνα Ιβάνοβα να αναφέρει κατά τη διάρκεια της σχετικής συνέντευξης Τύπου ότι πρόκειται για πρωτοβουλία που ξεκίνησε από συζητήσεις που είχε με ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές πριν από μερικούς μήνες.

Το συγκεκριμένο δίκτυο είναι ουσιαστικά μία πλατφόρμα στην οποία συμμετέχουν αυτή τη στιγμή 73 επενδυτές -εκ των οποίων 3 από την Ελλάδα- που διαχειρίζονται κεφάλαια άνω των 90 δισ. ευρώ. Αυτοί οι επενδυτές πρόκειται να συνεργαστούν με το EIC Fund προκειμένου να υπάρξει ενίσχυση των χρηματοδοτήσεων σε deep tech εταιρείες στην Ευρώπη. Όπως έγινε γνωστόν, οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν έναν «χάρτη» δικτύου έμπιστων επενδυτών, ο οποίος ορίζει κοινές αξίες για την οικοδόμηση εταιρειών στην Ευρώπη και για από κοινού επενδύσεις με το EIC Fund. Τα μέλη του δικτύου θα συνεργαστούν με τη στήριξη του EIC για να δώσουν ώθηση στις επενδύσεις και να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές για επενδύσεις σε deep tech startups.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-22 07:12:00

Back to top button