Κόσμος

Ευρωκοινοβούλιο: Η Ουγγαρία ζητεί την άρση ασυλίας της Ιλάρια Σάλις

Η Ουγγαρία κάλεσε την ΕΕ να αφαιρέσει την κοινοβουλευτική ασυλία από την ιταλίδα ευρωβουλευτή Ιλάρια Σάλις, η οποία φυλακίστηκε επί 15 μήνες στη Βουδαπέστη μετά από μια φερόμενη επίθεσή της εναντίον νεοναζί διαδηλωτών.

Η υπόθεση της 39χρονης δασκάλας από τη Μόντσα, κοντά στο Μιλάνο, προκάλεσε διπλωματικές διαμαρτυρίες και οργή στην Ιταλία, αφότου οδηγήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο σε δικαστήριο της Ουγγαρίας, δεμένη με χειροπέδες και αλυσίδες στα πόδια.

Η Σάλις συνελήφθη στη Βουδαπέστη τον Φεβρουάριο του 2023 όπου συμμετείχε σε αντιδιαδήλωση εναντίον νεοναζιστών που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση και κατηγορήθηκε για τρεις απόπειρες επίθεσης σε διαδηλωτές, καθώς και συμμετοχή σε ακροαριστερή οργάνωση. Αρνήθηκε τις κατηγορίες, οι οποίες συνεπάγονται ποινή φυλάκισης έως και 11 ετών.

Οπως σημείωσε ο Guardian, σε επιστολή της προς τον δικηγόρο της περιέγραψε κελιά με αρουραίους και ζωύφια και δήλωσε ότι δεν της επιτρεπόταν να πλένεται για μέρες ή να της παρέχεται επείγουσα ιατρική περίθαλψη, στην ουγγρική φυλακή.

Τον Μάιο, η Σάλις τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Βουδαπέστη και τον επόμενο μήνα κέρδισε μια έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο με τους Πράσινους και την Αριστερή Συμμαχία, γεγονός που της παρείχε ασυλία από τις κατηγορίες. Απελευθερώθηκε από τον κατ’ οίκον περιορισμό και επέστρεψε στην Ιταλία τον Ιούνιο.

Την Τρίτη, εκπρόσωποι του κόμματος Fidesz του Βίκτορ Ορμπαν δήλωσαν στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ότι η Βουδαπέστη ζήτησε επισήμως την άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας της Σάλις.

Η ευρωβουλευτής έγραψε σε σημείωμά της: «Οπως έχω δηλώσει επανειλημμένα, ελπίζω ότι το Κοινοβούλιο θα επιλέξει να υπερασπιστεί το κράτος Δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς να υποκύψει στην αλαζονεία μιας “ανελεύθερης δημοκρατίας” με αυταρχικές τάσεις, η οποία, μέσω των λόγων των ίδιων των αρχηγών της, με έχει ήδη κηρύξει ένοχη πολλές φορές πριν από οποιαδήποτε ετυμηγορία».

Και πρόσθεσε: «Δεν είναι τυχαίο ότι η διαβίβαση του αιτήματος στο Κοινοβούλιο έγινε στις 10 Οκτωβρίου, την επομένη της παρέμβασής μου στη συνεδρίαση της ολομέλειας για την ουγγρική προεδρία, όπου άσκησα έντονη κριτική στις ενέργειες του Ορμπαν. Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι μόνο το προσωπικό μου μέλλον, αλλά επίσης και πάνω απ’ όλα το μέλλον αυτού που θέλουμε να είναι η Ευρώπη».

Αντιδρώντας μέσω του X στη δήλωσή της, ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης, Ζόλταν Κόβατς, κατηγόρησε τη Σάλις ότι «συμπεριφέρεται σαν να είναι κάποιου είδους θύμα», λέγοντας ότι η στάση της «προκαλεί αηδία».

Και πρόσθεσε: «Επιτρέψτε μου να το ξεκαθαρίσω ξανά: δεν σας συνέλαβαν για τις “πολιτικές σας απόψεις”, σας συνέλαβαν και σας δικάζουν για περιπτώσεις “ένοπλης” επίθεσης εναντίον αθώων ούγγρων πολιτών».

Το αίτημα των ούγγρων βουλευτών έχει ήδη κοινοποιηθεί στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα. Στη συνέχεια, το αίτημα θα ανακοινωθεί στο Κοινοβούλιο και θα παραπεμφθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Η διαδικασία, μέχρι να φτάσει στην τελική ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, μπορεί να διαρκέσει έως και τέσσερις μήνες.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-23 13:40:00

Back to top button