Πολιτική

Ευρωεκλογές: Ξεκινά η «μάχη» των 35 ημερών – Οι φάκελοι των υπουργών, τα εκλογικά διλήμματα

Σε καθεστώς συνεχούς περιοδείας μέχρι και τις κάλπες της 9ης Ιουνίου μπαίνει σταδιακά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με πρώτο σταθμό τη Χίο στα τέλη της εβδομάδας, συνεπικουρούμενος από την ομάδα κρούσης του Μαξίμου (Υπουργούς, Βουλευτές και στελέχη) η οποία από την ερχόμενη Δευτέρα θα οργώσει τη χώρα, με στόχο την αφύπνιση του γαλάζιου ακροατηρίου και την επαναπροσέγγιση με δυσαρεστημένους ψηφοφόρους.

Μέχρι την Παρασκευή “κλειδώνει” σύμφωνα με πληροφορίες το πρόγραμμα περιοδειών των 12 κορυφαίων Υπουργών οι οποίοι έχουν κληθεί να κάνουν περιοδείες, μόνοι ή και με κλιμάκια, ενώ θα λειτουργούν και ως «σύνδεσμοι» με το Μέγαρο Μαξίμου.

Με τους φακέλους στα χέρια θα περιοδεύσουν οι υπουργοί

Οι Υπουργοί τα επόμενα 24ωρα θα λάβουν ειδικούς φακέλους με τα μεγάλα έργα και τα προβλήματα των περιοχών τις οποίες θα επισκέπτονται, ενώ έχουν λάβει οδηγίες να αναδείξουν όχι μόνο το κυβερνητικό έργο από το 2019 μέχρι σήμερα, αλλά και τα όσα έχουν γίνει στη χώρα από τον Ιούνιο.

Το Μαξίμου τους έχει καλέσει να αναδείξουν, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, τις πολλές «μικρές νίκες» των πρώτων μηνών ανάμεσά τους τον νέο δικαστικό χάρτη, την επιστολική ψήφο, τα μη κρατικά πανεπιστήμια, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

Επίσης, τις μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς και επιδόματα όπως αυτό της μητρότητας που επεκτάθηκε για 9 μήνες στις ελεύθερες επαγγελματίες και τις αγρότισσες, τις ανακαινίσεις των νοσοκομείων, την ίδρυση απογευματινών χειρουργείων και τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, αλλά και τις διεκδικήσεις της Κυβέρνησης από τις Βρυξέλλες και συγκεκριμένα τα κονδύλια για τους αγρότες, την πολιτική στο Μεταναστευτικό και τις προσπάθειες προώθησης της κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής και άμυνας.

Ξεκινά η περιοδεία των τεσσάρων εβδομάδων

Στις 12:00 ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων, ενώ αργότερα μέσα στην ημέρα θα δημοσιευθεί η συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ. Τις επόμενες ημέρες και με την επιστροφή του Πρωθυπουργού από την Άγκυρα ξεκινά το πρόγραμμα περιοδειών το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τις θεωρούμενες “δύσκολες” περιοχές όπως η Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.

«Σταθερά, πιο κοντά στην Ευρώπη»

Η Νέα Δημοκρατία για την κρίσιμη μάχη των ευρωεκλογών έχει επιλέξει το σύνθημα «Σταθερά, πιο κοντά στην Ευρώπη», ένα σύνθημα το οποίο σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη συμβολίζει την ανάγκη να υπάρξει σταθερότητα στη χώρα την επομένη της κάλπης, αλλά και συνέχεια ώστε να διατηρηθούν όσα έχει πετύχει η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια. Να συνεχιστεί η σύγκλιση με την Ευρώπη ώστε να προωθηθούν οι αναγκαίες τομές οι οποία έχουν άμεσο αντίκτυπο στη ζωή των πολιτών.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Πρωθυπουργός αναμένεται να τονίζει πως η δύναμη που έδωσαν οι πολίτες στη Νέα Δημοκρατία ήταν κρίσιμη, ώστε η κυβέρνηση να διεκδικήσει από την Ευρώπη πολιτικές οι οποίες τελικά ωφέλησαν την κάθε Ελληνίδα και τον κάθε Έλληνα, χρηματοδοτικές ροές, πέρα από το ΕΣΠΑ και τα προγράμματα του αγροτικού τομέα. Το Ταμείο Ανάκαμψης θα υπενθυμίζει ο Πρωθυπουργός στην επαφή του με τους πολίτες εισφέρει συνολικά στην ελληνική οικονομία ένα ποσό το οποίο αγγίζει τα 36 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να υπενθυμίζει σε συνεντεύξεις και ομιλιες στην Περιφέρεια την σημασία της ψήφου στη ΝΔ στις ευρωεκλογές και για τα εθνικά θέματα. Τον ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη,ο οποίος οδήγησε στην καλύτερη φύλαξη των συνόρων, στο χτίσιμο του φράχτη στον Έβρο, στη μεγαλύτερη στήριξη στο λιμενικό αλλά και στη διαπραγματευτική δύναμη ώστε να πιεστεί η Τουρκία να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο.

Το μήνυμα Μητσοτάκη θα είναι πως όσο πιο ισχυρή είναι η Νέα Δημοκρατία στην Ευρώπη, τόσο μεγαλύτερη δυνατότητα θα έχει και ο ίδιος όσο και οι γαλάζιοι ευρωβουλευτές την επόμενη μέρα, να διεκδικήσουν από την Ευρώπη περισσότερα και πως όσο περισσότερα διεκδικεί η Ελλάδα, τόσο πιο ωφελημένες θα είναι όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες.

Τα διλήμματα των εκλογών

Στρατηγικά ο Πρωθυπουργός, με στόχο να αναδείξει την διαφορά Νέας Δημοκρατίας – Αντιπολίτευσης θα θέσει σειρά διλλημάτων στους πολίτες.

Ανάμεσα στα ερωτήματα που θέτει ο Πρωθυπουργός θα είναι το αν θα υπάρξει ή όχι ένα επόμενο Ταμείο Ανάκαμψης, το ποιός θα διεκδικήσει την συνέχιση της αυστηρής πολιτικής θωράκισης των συνόρων, ποιός θα διαπραγματευτεί ενιαίο αμυντικό ταμείο αλλά και περισσότερους πόρους για τη στήριξη του αγροτικού τομέα.

Τα τρία κομβικά όμως διλήμματα στα οποία θα εστιάσει ο Πρωθυπουργός θα είναι τα εξής σύμφωνα με στελέχη του Μαξίμου. Θέλουν οι πολίτες να συνεχιστεί μία πολιτική εθνικής σιγουριάς και οικονομικής ανακούφισης; Ή θέλουν να ρισκάρουν ό,τι έχουμε πετύχει έως τώρα με αψήφιστες αποφάσεις και πειράματα; Είμαστε έτοιμοι να δυναμώσουμε τις ελληνικές διεκδικήσεις μέσα στην Ευρωβουλή; Ή θα στείλουμε εκεί εκπροσώπους που θα κατηγορούν σε κάθε ευκαιρία τον τόπο; Και τέλος θα επιλέξουν οι πολίτες να επιστρέψουμε στην καθήλωση; Ή θα διατηρηθούμε στην ανοδική τροχιά των μεταρρυθμίσεων;




Δημοσιεύτηκε ! 2024-05-08 07:05:46

Back to top button