Οικονομία

Ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις στην Σερβία

Η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), σε συνεργασία με το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βελιγράδι υλοποίησε με επιτυχία,  στο πλαίσιο στήριξης της ελληνικής εξωστρέφειας,  το πρώτο για το 2025 και το εικοστό τέταρτο κατά σειρά webinar «Doing Business in… challenges and opportunities», την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025,  εστιάζοντας στην αγορά της Σερβίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία συγκέντρωσε 85 εγγραφές, οι ομιλητές από την Ελληνική Πρεσβεία στο Βελιγράδι και από την επιχειρηματική κοινότητα επεσήμαναν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Σερβικής αγοράς με έμφαση στους κλάδους των τροφίμων & ποτών, των καλλυντικών, καθώς και αυτών που σχετίζονται με τα  χρηματοδοτούμενα έργα της Ε.Ε. που βρίσκονται σε εξέλιξη στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάπτυξης των Δυτικών  Βαλκανίων.

Κοινή διαπίστωση στις τοποθετήσεις των ομιλητών ήταν ότι η σερβική οικονομία, είναι μικρή αλλά ταχύτατα αναπτυσσόμενη, με εκτιμώμενο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 4% μέχρι το 2027, με τις επενδύσεις και τα έργα αναβάθμισης υποδομών να είναι ο κινητήριος μοχλός ανάπτυξης. Οι κλάδοι με αξιοσημείωτες προοπτικές στο μεταβαλλόμενο αυτό οικοσύστημα είναι οι κατασκευές (σιδηροδρομικό δίκτυο και γενικότερα οι μεταφορές), η ενέργεια και το περιβάλλον (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, επεξεργασία νερού και αποβλήτων) καθώς και οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας, στο πλαίσιο ψηφιοποίησης το οποίο εφαρμόζει η χώρα.

Στους επιμέρους κλάδους, ειδική αναφορά έγινε σε εκείνον των τροφίμων-ποτών, όπου τα ποιοτικά και επώνυμα ελληνικά προϊόντα (ελαιόλαδο, εσπεριδοειδή, γαλακτοκομικά, κρασί) κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη σερβική αγορά, λόγω αφενός της αυξανόμενης αγοραστικής δύναμης των Σέρβων καταναλωτών και αφετέρου της οικειότητας που έχουν πλέον αποκτήσει με αυτά, επισκεπτόμενοι ως τουρίστες τη χώρα μας.

Προοπτικές ανάπτυξης παρουσιάζει και ο κλάδος των καταναλωτικών αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των καλλυντικών, παρά τον ανταγωνισμό από τις πολυεθνικές αλλά και των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, που κερδίζουν μετά την πανδημία, συνεχώς μερίδιο.

Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, Δρ. Μαρίνος Γιαννόπουλος, δηλώνοντας μεταξύ άλλων: «Είναι η πρώτη εκδήλωση για τη φετινή χρονιά της πετυχημένης σειράς webinars που έχουμε καθιερώσει από το 2020 και είμαστε ευτυχείς που η αρχή γίνεται με τη Σερβία, μια χώρα με την οποία μας ενώνουν πολλά. Κοινές παραδόσεις, κοινές αξίες, κοινή θρησκεία. Στοιχεία που έχουν συμβάλλει καθοριστικά και στη διαμόρφωση των πολύ καλών σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες συνεχώς ενδυναμώνονται και επεκτείνονται, τόσο μέσω των επιχειρηματικών αποστολών οι οποίες διοργανώνονται από την Enterprise Greece σε συνεργασία με άλλους θεσμικούς φορείς, όσο και με την προγραμματισμένη συμμετοχή μας στο 2027 Expo που θα γίνει στο Βελιγράδι».

Χαιρετισμό απηύθυνε η πρέσβης της Ελλάδος στο  Βελιγράδι, κα Μαρία Λεβαντή, η οποία ανέφερε πως: «Πέρα του εξαιρετικού επιπέδου των διμερών σχέσεων, η χώρα μας αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση και στην ανάπτυξη των ελληνοσερβικών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων».

Τέλος, ο Προϊστάμενος του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Βελιγραδίου, κος Αντώνης Κατεπόδης, δήλωσε μεταξύ άλλων στην παρουσίαση του ότι: «Η Σερβία είναι μια μικρή αλλά δυναμική αγορά με σημαντικές ευκαιρίες, αλλά και προκλήσεις, για τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα και τις ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να δραστηριοποιηθούν σε αυτή».

 




Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-17 17:32:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button