Πολιτική

Ετοιμη για όλα τα σενάρια η Αθήνα – Τα σχέδια εκκένωσης για Ισραήλ και Λίβανο

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται η Αθήνα στη σκιά της ευρείας και συντονισμένης επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ με εκατοντάδες πυραύλους το βράδυ της Τρίτης.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας) το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων που αφορούν την εθνική ασφάλεια της χώρας στις 16:30 με βασικό θέμα συζήτησης τα σχέδια εκκένωσης Ελλήνων πολιτών από την εμπόλεμη ζώνη.

Στο ΚΥΣΕΑ συμμετέχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Εθνικής άμυνας, Προστασίας του Πολίτης, Μετανάστευσης, Ναυτιλίας, Πολιτικής Προστασίας και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με Κυβερνητικές πληροφορίες, υπάρχει έτοιμο σχέδιο εκκένωσης και από Λίβανο και από Ισραήλ το οποίο εφόσον απαιτηθεί θα ενεργοποιηθεί. Για την ώρα δεν έχουν ζητηθεί εκκενώσεις, σημειώνουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου.

3.500 Έλληνες στο Λίβανο

Αρμόδιες πηγές έλεγαν στο CNN Greece πως στο Λίβανο έχουν καταγραφεί 3.500 έλληνες πολίτες ενώ τα 1.000 αγγίζουν τα εξαρτώμενα μέλη, δηλαδή η ευρύτερη οικογένεια των Ελλήνων.

Το Υπουργείο Εξωτερικών είναι σε επαφή με την πρεσβεία στο Λίβανο. Σε σχέση με τους Έλληνες κατοίκους στη Βηρυτό δεν υπάρχει κάποιο αίτημα για αναχώρηση. Σε περίπτωση που υπάρξει θα αναχωρήσει με εμπορική πτήση.

«Προετοιμασία για όλα τα σενάρια»

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα έχει κάνει προετοιμασίες για όλα τα σενάρια με πολλαπλές διόδους διαφυγής για τους Έλληνες εφόσον απαιτηθεί. Είτε χερσαία, είτε δια θαλάσσης είτε από τον αέρα.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν στο CNN Greece πως ήδη τις προηγούμενες ημέρες έχει στηθεί μηχανισμός έκτακτης επικοινωνίας και έχουν σταλεί όλες οι οδηγίες στους έλληνες πολίτες.

Μάλιστα τα τελευταία εικοσιτετράωρα εγκατέλειψαν το Λίβανο και οι οικογένειες των υπαλλήλων της Ελληνικής Πρεσβείας.

Μέχρι αυτή την ώρα είναι θετικό το ότι οι Middle East Airlines εκτελεί ακόμη δρομολόγια σημείωσαν οι ίδιες πηγές.

Απεγκλωβισμός Κυπρίων πολιτών

Όπως έγινε γνωστό χθες το βράδυ η Αθήνα συνδράμει στον απεγκλωβισμό Κύπριων πολιτών από το Λίβανο μετά από αίτημα της Λευκωσίας.

Σε ανάρτηση του ο Υπ. Άμυνας Νίκος Δένδιας ενημερώνει πως κατόπιν αιτήματος του Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα διαθέσει μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 για τον απεγκλωβισμό υπηκόων της Κύπρου από τον Λίβανο.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-02 07:05:45

Back to top button