Κόσμος

Εταιρεία «κέλυφος» της Μοσάντ κατασκεύασε τους βομβητές

Η εταιρεία κατασκευής τηλεειδοποιητών BAC Consulting με έδρα την Ουγγαρία, η οποία κατασκεύαζε τους τηλεειδοποιητές που εξερράγησαν σε ολόκληρο τον Λίβανο την Τρίτη, ήταν μια ισραηλινή εταιρεία, ανέφεραν την Πέμπτη οι New York Times, επικαλούμενες τρεις αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών.

Οι πληροφορίες επιβεβαιώνουν το χθεσινό δημοσίευμα της «Ζούγκλας» με τίτλο: «Φάντασμα» η εταιρεία της Βουδαπέστης με τους βομβητές – Ήταν «βιτρίνα» της Μοσάντ;».

Οι τρεις αξιωματικοί είπαν περαιτέρω ότι δημιουργήθηκαν δύο επιπλέον εταιρείες «φαντάσματα», οι οποίες βοήθησαν στην απόκρυψη των ταυτοτήτων όσων εμπλέκονταν στην κατασκευή των τηλεειδοποιητών, σημείωσαν οι NYT.

Η έκθεση εξήγησε ότι ενώ η εταιρεία παρήγαγε τακτικά συστήματα τηλεειδοποίησης για άλλους πελάτες, αυτά που κατασκευάζονταν για τη Χεζμπολάχ «παρήχθησαν χωριστά και περιείχαν μπαταρίες δεμένες με εκρηκτικά».

Σύμφωνα με την έκθεση, οι τηλεειδοποιητές στάλθηκαν για πρώτη φορά στον Λίβανο το 2022 σε μια μικρή παρτίδα.

Ο Νασράλα απαγορεύει τη χρήση κινητών τηλεφώνων

Επιπλέον, σύμφωνα με τους τρεις αξιωματούχους, η συγκυρία για την επιχείρηση της έκρηξης των βομβητών ευνοήθηκε από το γεγονός ότι ο Νασράλα διέταξε αξιωματικούς της Χεζμπολάχ να κουβαλούν συσκευές τηλεειδοποίησης ανά πάσα στιγμή και απαγόρευσε τα κινητά τηλέφωνα από τις συναντήσεις των οργανώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, διέταξε επίσης τους αξιωματικούς να απέχουν από την επικοινωνία οποιασδήποτε λεπτομέρειας σχετικά με τις κινήσεις και τα σχέδια της Χεζμπολάχ μέσω κινητών τηλεφώνων.

Αποτέλεσμα της ομιλίας του ήταν να υπάρξει σημαντική αύξηση στις αποστολές βομβητών στον Λίβανο, με χιλιάδες συσκευές να φτάνουν και να διανέμονται στους αξιωματικούς της Χεζμπολάχ και στους συμμάχους τους, σύμφωνα με όσα είπαν στους  New York Times δύο αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-19 10:19:12

Back to top button