Οικονομία

Ερχεται μαζική διασταύρωση δαπανών, τα πρώτα θύματα

Όσοι είχαν σκοπό να δηλώσουν φέτος πλασματικά εισοδήματα χαμηλότερα των 10.000 ευρώ, καλό θα είναι να το ξανασκεφτούν.

Σύμφωνα με τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, προγραμματίζεται νέος κύκλος μαζικών διασταυρώσεων στοιχείων αντιπαραβάλλοντας από τη μία πλευρά τα δηλωθέντα εισοδήματα και από την άλλη πάσης φύσεως δαπάνες, από δίδακτρα και ασφάλιστρα έως ψώνια στο σούπερ μάρκετ και γενικότερα δαπάνες λιανικής, λογαριασμοί, δόσεις δανείων, αγορές περιουσιακών στοιχείων και ταξίδια.

Η διασταύρωση δεν βάζει απευθείας… ρετσινιά πιθανού φοροφυγά σε όσους δηλώνουν λιγότερα από 10.000 ευρώ, ιδίως στους κόλπους των μισθωτών και των συνταξιούχων, ενώ η καθιέρωση τεκμαρτού εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες αναμένεται να περιορίσει δραστικά τον όγκο των 3,8 εκατ. φορολογουμένων που εντόπισε η ΑΑΔΕ στη διασταύρωση εισοδημάτων που δηλώθηκαν το 2022.

Από αυτούς, το δεύτερο σκανάρισμα, οδήγησε σε μια δεξαμενή 20.000 φορολογουμένων οι οποίοι ενώ είχαν δηλώσει ετήσια οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ πραγματοποίησαν το ίδιο έτος δαπάνες ύψους 30.000, 50.000, 100.000 ή ακόμα και 200.000 ευρώ.

Εφαρμόζοντας και άλλα φίλτρα ελέγχου, η ΑΑΔΕ κατέληξε σε 800 φορολογούμενους οι οποίοι έχουν υψηλές πιθανότητες απόκρυψης σοβαρής φορολογητέας ύλης, οι οποίοι περνούν από τακτικό έλεγχο.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Πιτσιλή, οι έλεγχοι αυτοί θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαρτίου με τον καταλογισμό πρόσθετων φόρων και προστίμων.

Η μεγάλη διασταύρωση

Για την αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ αξιοποιούν στοιχεία και κάθε διαθέσιμη πληροφορία που αφορά σε:

  • Πληρωμές με κάρτες
  • Ποσά τόκων καταθέσεων που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο
  • Αγορές σε καταστήματα λιανικής και σούπερ μάρκετ
  • Τραπεζικούς λογαριασμούς που αθροιστικά εντός του έτους εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ.
  • Χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων (στεγαστικά, καταναλωτικά κ.λπ.).
  • Αγορές περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, αυτοκινήτων)
  • Δαπάνες για ασφαλιστικά συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας
  • Έξοδα νοσηλίων σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.
  • Δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία
  • Λογαριασμοί σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης όταν υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ.

Ειδικές ελεγκτικές ομάδες, με βάση τα πρώτα ευρήματα, αρχίζουν σιγά σιγά να κλείνουν τον κύκλο των πιθανών φοροφυγάδων με βάση την αναλογία εισοδημάτων και δαπανών και αξιοποιώντας κριτήρια ανάλυσης κινδύνου με τρεις έμμεσες τεχνικές:

  1. Ανάλυση της ρευστότητας του φορολογούμενου
  2. Καθαρή θέση
  3. Ύψος τραπεζικών καταθέσεων και δαπανών σε μετρητά.




Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-11 07:38:00

Back to top button