Κόσμος

Επιχείρηση «Νέα Τάξη»: Πώς οι Ισραηλινοί σκότωσαν τον Νασράλα

Με την επιχείρηση «Νέα Τάξη» και την ανεύρεση της σορού του Χασάν Νασράλα ολοκληρώθηκε μια εβδομάδα τραγικά «μεσανατολική», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ρεπορτάζ του ο Γκουίντο Ολίμπιο της Corriere della Sera. Ο ιταλός δημοσιογράφος με ειδίκευση σε στρατιωτικές υποθέσεις παρουσιάζει βήμα προς βήμα την κατάστρωση και την εφαρμογή του σχεδίου που είχε ως αποτέλεσμα τον αποκεφαλισμό της λιβανέζικης οργάνωσης.

Μετά την έναρξη των ισραηλινών επιδρομών κατά στόχων στον Λίβανο την προηγούμενη εβδομάδα η δυτική διπλωματία επιδίωξε την εκτόνωση της έντασης, με άμεσες επαφές, ταξίδια υπουργών, και μία πρόταση εκεχειρίας 21 ημερών που συνέταξαν οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Οι διαμεσολαβητές φάνηκαν να είναι κοντά σε ένα αποτέλεσμα και εξέφραζαν μια σχετική αισιοδοξία.

Στη συνέχεια ωστόσο ακολούθησε η επιφυλακτικότητα / αμφισημία του Νετανιάχου ο οποίος είχε κατά νου το όχι της ακροδεξιάς πτέρυγας της κυβέρνησής του και τον κίνδυνο μιας κυβερνητικής κρίσης εν μέσω πολέμου.

Κάπως έτσι ο ισραηλινός πρωθυπουργός κέρδισε πολύτιμο χρόνο. Την περασμένη Τετάρτη οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες έλαβαν την πρώτη αναφορά περί πιθανής σύσκεψης υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Χεζμπολάχ στη Νταχία, προάστιο-προπύργιο της οργάνωσης στη νότια Βηρυτό, και ενημέρωσαν τον Νετανιάχου, ο οποίος συμμετείχε σε σύσκεψη σχετικά με την επιχειρησιακή ετοιμότητα των ισραηλινών δυνάμεων για ό,τι επρόκειτο να ακολουθήσει.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός δημιούργησε ένα προπέτασμα καπνού με το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο Γκουίντο Ολίμπιο εικάζει πως ακόμη και ο καχύποπτος Νασράλα ενδεχομένως να πίστεψε πως το ταξίδι του Νετανιάχου στις ΗΠΑ θα του προσέφερε, έστω για λίγα 24ωρα, τη δυνατότητα να κινούνταν δίχως τεράστιο ρίσκο, ωστόσο η κατάληξη ήταν, τελικά, η χειρότερη δυνατή, με το πτώμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ να εντοπίζεται άθικτο μέσα σε έναν κρατήρα βάθους τριάντα μέτρων. 

Η προετοιμασία κατά τη διάρκεια της πτήσης

Κατά τη διάρκεια της πτήσης για τις ΗΠΑ με το αεροσκάφος «Wing of Zion» ο Νετανιάχου ενημερώθηκε από τη στρατιωτική ηγεσία για τις προετοιμασίες και το βράδυ της Πέμπτης κάλεσε εξ αποστάσεως τους αρμόδιους υπουργούς. Η μακρά συζήτηση όσον αφορά τις λεπτομέρειες της επιχείρησης ολοκληρώθηκε γύρω στις 4 τα ξημερώματα ενώ οι κατάσκοποι παρακολουθούσαν τους στόχους. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός είχε ήδη ανάψει το πράσινο φως, αλλά η τελική εντολή δόθηκε μετά από μια νέα σύσκεψη με το γενικό επιτελείο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων που πραγματοποιήθηκε πριν από την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. 

Τότε οι στρατηγοί -σύμφωνα με όσα έγραψε πρώτη η Jerusalem Post- κατέβηκαν στην αίθουσα εκτάκτων καταστάσεων (situation room), έχοντας εξασφαλίσει το OK του Νετανιάχου και λάβει την τελευταία ενημέρωση περί πιθανής παρουσίας του Νασράλα στο αρχηγείο της οργάνωσής του. 

Τους προηγούμενους μήνες οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, η Μοσάντ καθώς και η υπηρεσία πληροφοριών του ισραηλινού στρατού παρακολουθούσαν διαρκώς τους εχθρούς τους στον Λίβανο αλλά και στη Συρία, συλλέγοντας πολύτιμα στοιχεία, ενεργοποιώντας πληροφοριοδότες στο πεδίο και πραγματοποιώντας επιδρομές, με τον Γκουίντο Ολίμπιο να αναφέρεται ενδεικτικά στην καταστροφή μιας μονάδας παραγωγής όπλων στην περιοχή Μαϊσάφ της βορειοδυτικής Συρίας, από όπου οι ισραηλινοί κομάντος συνέλεξαν σημαντικά έγγραφα. 

Τις στοχευμένες δολοφονίες υψηλόβαθμων διοικητών της οργάνωσης διαδέχτηκαν σφοδρές αεροπορικές επιδρομές ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η πρωτοφανής επίθεση με τους βομβητές και τους ασυρμάτους. Οπως εξηγεί ο δημοσιογράφος της Corriere η αποστολή αυτή καταστρωνόταν καθώς εξελισσόταν, σημειώνοντας πως οι εμπλεκόμενες στην επίθεση εταιρείες ιδρύθηκαν την άνοιξη του 2022 ενώ ορισμένες παραγγελίες για βομβητές ελήφθησαν έπειτα από έναν χρόνο, το οποίο καταδεικνύει πως θα μπορούσε να επρόκειτο για ένα μακρόπνοο σχέδιο, η εφαρμογή του οποίου ενδεχομένως να συνέβαλε στη διεύρυνση των όποιων κενών ασφαλείας υπήρχαν ήδη στους κόλπους της οργάνωσης. 

Η σύσκεψη στο προάστιο της Βηρυτού 

Οι διάφορες ισραηλινές υπηρεσίες συνέχισαν να έχουν την προσοχή τους στραμμένη στον Λίβανο, κυρίως στην περιοχή στα νότια της χώρας που αποτελεί τον προμαχώνα της Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ και στο προάστιο Νταχίε της Βηρυτού, όπου βρισκόταν το αρχηγείο της οργάνωσης. Οι σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί δεν επέτρεψαν στους μαχητές της Χεζμπολάχ να αντιδράσουν αποφασιστικά, οι μεταφορές κατέστησαν επισφαλείς και οι επικοινωνία εξαιρετικά δύσκολη. Εξού, πολύ πιθανώς, και η ανάγκη για δια ζώσης μυστικές επαφές μεταξύ του Νασράλα και των διοικητών του.

Κατά πάσα πιθανότητα η οργάνωση έθεσε σε εφαρμογή ένα modus operandi έκτακτης ανάγκης, αγνοώντας, ωστόσο, όπως αποδείχτηκε πως τα δεδομένα είχαν αλλάξει άρδην ενώ ο εχθρός καραδοκούσε. Υπήρξαν και άλλες ευκαιρίες, όπως έγραψαν οι New York Times, να πληγεί ο Νασράλα αλλά δεν υπήρχε το πράσινο φως από την κυβέρνηση Νετανιάχου. Την προηγούμενη Παρασκευή, ωστόσο, οι Ισραηλινοί, έκαναν ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα για μια Νέα Τάξη πραγμάτων στην περιοχή.

Η επιδρομή διεξήχθη από τα F-15 της 69ης Μοίρας, τα αποκαλούμενα Hammers, τα οποία έχουν φέρει σε πέρας δεκάδες παρόμοιες αποστολές τα προηγούμενα χρόνια. Ερρίφθησαν δεκάδες βόμβες, περιλαμβανομένων και αμερικανικών βομβών βάρους ενός τόνου, σχεδιασμένων ειδικά για την καταστροφή υπόγειων καταφυγίων (bunker buster), οι οποίες προκάλεσαν, πέρα από ανθρώπινα θύματα, την ισοπέδωση πολυκατοικιών και τη δημιουργία τεράστιων κρατήρων βάθους δεκάδων μέτρων. 

Μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου το Ισραήλ έσπευσε να προμηθευτεί πλήθος βομβών, οι οποίες προστέθηκαν σε ένα ήδη τεράστιο οπλοστάσιο το οποίο οι Ισραηλινοί δημιούργησαν ανά τα χρόνια, έχοντας κατά νου τις όποιες άμυνες των πολλών εχθρών τους, περιλαμβανομένων των υπόγειων δικτύων σηράγγων της Χαμάς και της Χεζμπολάχ και των υπόγειων πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-30 12:31:51

Back to top button