Ελλάδα

Επιχείρηση αντιγκράφιτι και καθαρισμού του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης

Αλλάζει όψη τι παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης, καθώς στο επόμενο διάστημα θα γίνουν εργασίες καθαρισμού από τις μουτζούρες και τα ακαλαίσθητα γκράφιτι που καλύπτουν τις επιφάνειες, θα ανακαινιστούν όλα τα παγκάκια από το Μέγαρο Μουσικής έως και τον Λευκό Πύργο, το αντλιοστάσιο της ΕΥΑΘ θα μετατραπεί σε έργο τέχνης, ενώ παράλληλα θα «γεννηθεί» ένα νέο φεστιβάλ street art.

Τα τέσσερα αυτά «βήματα» για την ανάταξη της Νέας Παραλίας, του σημείου όπου επισκέπτονται καθημερινά χιλιάδες κόσμου, παρουσιάστηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή του δημάρχου Στέλιου Αγγελούδη και του επιχειρηματία και προέδρου της Εταιρείας Σταύρου Ανδρεάδη.

Η επιχείρηση αντιγκράφιτι και καθαρισμού από τις μουτζούρες, οι εργασίες στα παγκάκια, θα λάβουν χώρα στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπως είπε ο κ. Ανδρεάδης. Παράλληλα, θα γίνει ο καθαρισμός του αντλιοστασίου της ΕΥΑΘ, στους τοίχους του οποίου δύο street artits της Θεσσαλονίκης θα αναλάβουν να δημιουργήσουν ένα τεράστιο έργο τέχνης, που θα φωτίζεται κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία του παραλιακού μετώπου 15 τεράστια μπάνερς, πάνω στα οποία θα σχεδιαστούν -επί τόπου- έργα τέχνης. Τα έργα αυτά θα παραμένουν ως υπαίθρια έκθεση ώστε να μπορούν να τα θαυμάζουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες.

«Μέσα από αυτές τις παρεμβάσεις επιχειρείται αφενός μεν να ξαναδώσουμε λύσεις στην εικόνα της Νέας Παραλίας, για την οποία κάποιοι συμπολίτες μας δεν βοηθούν να είναι η καταλληλότερη, αλλά συγχρόνως με τις εικαστικές παρεμβάσεις θέλουμε να δημιουργηθεί ένας νέος πολιτιστικός θεσμός της πόλης», δήλωσε ο κ. Αγγελούδης.

Ο κ. Ανδρεάδης, αναφερόμενος στη χορηγία της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, είπε πως η «λογική είναι να σηκωθούμε από την αδράνεια του καναπέ, κάτι που δυστυχώς στην πόλη μας έχει γίνει κανόνας. Να ξεφύγουμε από τη λογική του αδρανούς πολίτη, που ο ίδιος δεν κάνει τίποτα και είναι έτοιμος να κριτικάρει τους άλλους και κυρίως τους εκλεγμένους άρχοντες γιατί δεν κάνουν τη δουλειά τους».

Ο επιχειρηματίας, στο πλαίσιο των δράσεων που θα ακολουθήσουν, ζήτησε από τον δήμαρχο να υπάρχει επίβλεψη και προστασία της Νέας Παραλίας ώστε να μην σημειωθούν εκ νέου καταστροφές και βανδαλισμοί. Ο κ. Αγγελούδης είπε πως οι έλεγχοι θα είναι πιο εντατικοί από τη δημοτική αστυνομία και πως θα κατατεθεί προς έγκριση μια νέα κανονιστική για χρήσεις σε όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου για να αντιμετωπιστεί η αυθαιρεσία.

Ο δήμαρχος πρόσθεσε ακόμη πως μετά από αρκετά χρόνια λειτουργούν όλα τα σιντριβάνια και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας Πρόδρομος Νικηφορίδης σημείωσε πως μια ακόμη ανοιχτή «πληγή» της Νέας Παραλίας είναι το πράσινο. «Ήδη έχουμε συζητήσει την αντικατάσταση των 30 κουκουναριών που έχουν ξεραθεί τα τελευταία 16 χρόνια. Γενικά έχουμε πολλά θέματα με την άρδευση» εξήγησε ο κ. Νικηφορίδης.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-21 19:14:00

Back to top button