Οικονομία

Επιτυχής ολοκλήρωση της διάθεσης ποσοστού 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής από το ΤΧΣ

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε την ιδιαιτέρως επιτυχή ολοκλήρωση της διάθεσης ποσοστού 10% που κατείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας («ΤΧΣ») στην Εθνική Τράπεζα, στην τιμή των €7,55 ανά μετοχή, εντός του αρχικά καθορισμένου εύρους τιμών προσφοράς των €7,30 έως €7,95 ανά μετοχή.

Η διάθεση των Προσφερόμενων Μετοχών έγινε μέσω διαδικασίας βιβλίου προσφορών με ιδιωτική τοποθέτηση εκτός Ελλάδας (Διεθνής Προσφορά) και μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα (Ελληνική Δημόσια Προσφορά), με το 85% να κατανέμεται σε επενδυτές που συμμετείχαν στη Διεθνή Προσφορά και το 15% σε επενδυτές που συμμετείχαν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά.

Η συναλλαγή προσέλκυσε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον εντός και εκτός Ελλάδας, με τη συνολική ζήτηση να υπερκαλύπτει τις Προσφερόμενες Μετοχές κατά σχεδόν 11 φορές συνολικά και 12 φορές στο Εξωτερικό. Στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά το 70% των Προσφερόμενων Μετοχών κατανεμήθηκε σε ιδιώτες επενδυτές και το υπόλοιπο σε θεσμικούς, ενώ σχεδόν το 90% της Διεθνούς Προσφοράς καλύφθηκε από επενδυτές με μακροπρόθεσμό ορίζοντα (long only funds), καθώς και από επενδυτές υψηλής ποιότητας. Επιπλέον, περίπου 50% των Προσφερόμενων Μετοχών κατανεμήθηκε σε επενδυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου 35% σε επενδυτές από τις Η.Π.Α., και το υπόλοιπο σε επενδυτές από την Ευρώπη και λοιπές χώρες.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς δήλωσε:

«Η επιτυχής ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς για τη διάθεση του 10% των υφιστάμενων μετοχών μας από το ΤΧΣ σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για την Τράπεζα. Το ισχυρό ενδιαφέρον από μια ευρεία βάση επενδυτών αντανακλά την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας στις μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας, καθώς και στα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, τη στρατηγική και την αξιοπιστία μας στην υλοποίηση των στόχων της Τράπεζας. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον βασικό μας μέτοχο, το ΤΧΣ, το ΔΣ, τη διοικητική μας ομάδα, καθώς και τους ανθρώπους μας για την αταλάντευτη στήριξή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της συναλλαγής. Παραμένουμε αφοσιωμένοι στη στήριξη της Ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση του ηγετικού μας ρόλου στον τραπεζικό κλάδο, αναλαμβάνοντας καινοτόμες πρωτοβουλίες με γνώμονα τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πελατών».

Η J.P. Morgan ενήργησε ως Επικεφαλής Παγκόσμιος Συντονιστής για τη Διεθνή Προσφορά. Οι J.P. Morgan, Goldman Sachs Bank Europe SE, Morgan Stanley και UBS Investment Bank ενήργησαν ως Από Κοινού Παγκόσμιοι Συντονιστές για τη Διεθνή Προσφορά. Η BofA Securities, η BNP PARIBAS, η Citigroup και η Deutsche Bank ενήργησαν ως Από Κοινού Διαχειριστές Βιβλίου Προσφορών για τη Διεθνή Προσφορά και η AXIA Ventures Group Limited και η Euroxx Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ. ενήργησαν ως Συν-Επικεφαλής Διαχειριστές για τη Διεθνή Προσφορά.

Η EUROXX Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ. ενήργησε ως Σύμβουλος της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς, Συντονιστής και Κύριος Ανάδοχος της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς και η Εθνική Χρηματιστηριακή Μονοπρόσωπη Α.Ε.Π.Ε.Υ. ενήργησε ως Συντονιστής και Κύριος Ανάδοχος της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς.

Οι Freshfields Bruckhaus Deringer και η δικηγορική εταιρεία Καρατζά & Συνεργάτες ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι της ΕΤΕ.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-07 19:32:01

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button