
«Επιτακτική ανάγκη η προσέλκυση επενδύσεων»
Την επιτακτική ανάγκη να προσελκύσουμε ξένες παραγωγικές επενδύσεις, να βρούμε ουσιαστικούς τρόπους αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος και να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τη νέα ευκαιρία που ανοίγεται στην αμυντική βιομηχανία τόνισαν οι κ. Σπ. Θεοδωρόπουλος, Ν. Καραμούζης, Χρ. Μεγάλου και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας Ν. Παπαθανάσης, σε συζήτηση στο Φόρουμ των Δελφών με θέμα τις επενδύσεις.
Ο επιχειρηματίας και πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος υπογράμμισε ότι «δεν πιστεύει στο συγκριτικό πλεονέκτημα των χωρών αλλά στο συγκριτικό πλεονέκτημα των επιχειρήσεων και των μάνατζερ». Υπάρχουν στην Ελλάδα άνθρωποι με δύναμη και ικανότητες, είπε. Για τις νεοφυείς επιχειρήσεις επισήμανε ότι το οικοσύστημα στην Ελλάδα είναι ικανοποιητικό και θα «μπορούσε να πηγαίνει καλύτερα, εφόσον υπάρξει δυνατότητα χρηματοδότησης καθώς παρατηρείται μια αδυναμία σε όσες έχουν κύκλο εργασιών 20-30 εκατ. ευρώ».
Ο κ. Θεοδωρόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στη νέα ευκαιρία που έρχεται στην ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας ζητώντας από την Πολιτεία να ενεργοποιήσει τον κοιμώμενο γίγαντα της ΕΑΒ και να στηρίξει ακόμη περισσότερο τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία. Πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 50 εταιρείες που ασχολούνται με τις αμυντικές υπηρεσίες.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου αναφέρθηκε διεξοδικά στα βήματα που έχουν γίνει στον τραπεζικό κλάδο και δήλωσε ότι «το τραπεζικό σύστημα έχει πλέον την ικανότητα να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις και να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας».
Για την γκρίνια που υπάρχει ως προς τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι υπάρχουν τρεις κατηγορίες εταιρειών: οι μεγάλες που δανείζονται φθηνότερα σε σχέση με το αν δανείζονταν από τις ξένες αγορές, οι μικρές και μεσαίες που έχουν πλέον τη διάθεση να ακολουθήσουν κανόνες οι οποίοι θα τους διευκολύνουν περισσότερο την πρόσβαση στον δανεισμό και οι πολύ μικρές που αντιμετωπίζουν δυσκολίες καθώς δεν διαθέτουν το πιστοληπτικό προφίλ που απαιτείται. «Πάθαμε και μάθαμε», δήλωσε ο κ. Μεγάλου, σχολιάζοντας τα κριτήρια με τα οποία χρηματοδοτείται πλέον ο ιδιωτικός τομέας σε σχέση με το παρελθόν.
Την πραγματική διάσταση των προβλημάτων αλλά και των προκλήσεων που υπάρχουν για την ελληνική οικονομία έδωσε ο πρόεδρος του επενδυτικού fund SMERC Νίκος Καραμούζης. «Έχει γίνει σημαντική πρόοδος. Υπάρχει σοβαρότητα και επενδυτική ελκυστικότητα», τόνισε. Ωστόσο, το παραγωγικό μοντέλο της χώρας δεν έχει αλλάξει και η χώρα χρειάζεται βαθιές τομές, ώστε να προσελκύσει παραγωγικές ξένες επενδύσεις. «Έχουμε χρόνια υστέρηση επενδύσεων καθώς ξεκινούμε από χαμηλή βάση λόγω της δεκαετούς κρίσης», δήλωσε. Σε αυτά που πρέπει να γίνουν ανέφερε:
- Την αξιοποίηση της αμυντικής βιομηχανίας
- Τη διαχείριση υδάτινων πόρων
- Τη διευκόλυνση στην αδειοδότηση επενδύσεων
- Την αντιμετώπιση του δημογραφικού με λύσεις καθώς τα υφιστάμενα κίνητρα δεν προσφέρουν τίποτα.
- Την κατασκευή υποδομών με αιχμή το σιδηροδρομικό δίκτυο
- Την υποκατάσταση των εισαγωγών για να μην εισάγουμε ντομάτες από την Ολλανδία
- Τη μείωση του κόστους ενέργειας των επιχειρήσεων
- Την προσέλκυση ξένων εργαζομένων.
Όσο για τον αναπληρωτή υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκο Παπαθανάση, κάλεσε τις τράπεζες να τρέξουν τη χρηματοδότηση ψηφιακών επενδύσεων και αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, τονίζοντας ότι «είμαστε η κυβέρνηση που θέλει τις επενδύσεις».
Δημοσιεύτηκε ! 2025-04-11 14:59:00