Κόσμος

Επιστροφή στη Γη μετά από παραμονή-ρεκόρ στο Διάστημα

Δύο ρώσοι κοσμοναύτες, ο Ολεγκ Κονονένκο και ο Νικολάι Τσουμπ, αποχώρησαν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αφού έσπασαν το ρεκόρ της μεγαλύτερης παραμονής εκεί, επί 374 ημέρες.

Ο Κονονένκο κατέχει πλέον και το ρεκόρ για τον περισσότερο συνολικά χρόνο παραμονής στο Διάστημα, με 1.111 ημέρες σε τροχιά.

Η στιγμή που το πλήρωμα στο έδαφος ανοίγει την κάψουλα με τους δύο κοσμοναύτες και την αστροναύτη – GCTC/Roscosmos/Handout via REUTERS

Η αστροναύτης της NASA, Τρέισι Ντάισον, ταξίδεψε και αυτή με τη διαστημική κάψουλα Σογιούζ στο Καζακστάν μετά από έξι μήνες παραμονής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Ο Νικολάι Τσουμπ χαμογελά μετά την επιστροφή του από το Διάστημα – GCTC/Roscosmos/Handout via REUTERS

Τους κατευόδωσαν η Σούνι Γουίλιαμς και ο Μπουτς Γουίλμουρ, οι δύο αστροναύτες της NASA που έχουν εγκλωβιστεί στο Διάστημα μετά το τεχνικό πρόβλημα που παρουσίασε το διαστημόπλοιο Starliner της Boeing, με το οποίο ταξίδεψαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Μαζί τους βρίσκονται άλλοι έξι αστροναύτες.

Η Τρέισι Ντάισον εξετάζεται από το ιατρικό προσωπικό – GCTC/Roscosmos/Handout via REUTERS

Η κάψουλα Σογιούζ προσγειώθηκε στη στέπα του Καζακστάν, στο Ζεγκαζγκάν, περίπου 3,5 ώρες μετά την αποκόλληση της από τον ISS σε ένα ταξίδι χωρίς προβλήματα. Στο τελευταίο στάδιο της προσγείωσης, άνοιξε ένα ερυθρόλευκο αλεξίπτωτο με ταχύτητα περίπου 7,2 μέτρων ανά δευτερόλεπτο, που συνέβαλε στην ομαλή επιστροφή στη Γη.

Η κάψουλα προσγειώνεται στη στέπα του Καζακστάν – GCTC/Roscosmos/Handout via REUTERS

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-24 14:52:28

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button