Επιστήμονες προσπαθούν να… ξαναπαγώσουν την Αρκτική
Προκειμένου να σώσουν τους πάγους της Αρκτικής από το λιώσιμο εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ορισμένοι επιστήμονες σχεδιάζουν να… χακάρουν το κλίμα ολόκληρης της περιοχής.
Και από τη στιγμή που δεν μπορούν να βάλουν ολόκληρο τον Βόρειο Πόλο σε μια απροσμέτρητα μεγάλη βαθιά κατάψυξη, όπως σχολιάζει το Futurism.com, στρέφονται σε μια σειρά από έργα – μερικά από τα οποία έχουν ήδη αναληφθεί – για την ψύξη της περιοχής μέσω της αντανάκλασης του ηλιακού φωτός.
Ένα πείραμα περιλαμβάνει την άντληση νερού στην επιφάνεια, όπου θα παγώσει για να σχηματίσει ένα προστατευτικό στρώμα πάνω από το χιόνι της Αρκτικής. Σε ένα άλλο οι επιστήμονες διασκορπίζουν αντανακλαστικές γυάλινες χάντρες πάνω στο χιόνι για να αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου.
Όλα αυτά είναι μορφές γεωμηχανικής, τεχνικές για τη διαμόρφωση ορισμένων πτυχών του περιβάλλοντος προκειμένου να αντισταθμιστεί η ζημιά από την κλιματική αλλαγή. Το γεγονός ότι σκεφτόμαστε σοβαρά αυτά τα πειράματα σημαίνει ότι οι συλλογικές μας προσπάθειες μετριασμού της υπερθέρμανσης δεν αρκούν· πέρυσι ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ για την Αρκτική.
Στο παραπάνω βίντεο της Wall Street Journal, μια ολλανδική start-up με την ονομασία Arctic Reflections παρουσιάζει τις λεπτομέρειες του δικού της πειράματος: άντληση θαλασσινού νερού πάνω από «στρατηγικά επιλεγμένες τοποθεσίες σε όλη την Αρκτική Θάλασσα» για την «αποκατάσταση του πάγου της Αρκτικής ως ασπίδα κατά της θερμότητας με την ενίσχυση του πάγου κατά τον χειμώνα».
«Ο ολλανδικός τρόπος κατασκευής παγοδρομίων για μαραθώνιους πατινάζ στον πάγο αποτέλεσε έμπνευση για εμάς», δήλωσε στη WSJ ο διευθύνων σύμβουλος της Arctic Reflections, Fonger Ypma.
Ο Ypma αναφερόταν στους Ολλανδούς IJsmeesters, οι οποίοι πλημμυρίζουν χωράφια για να φτιάξουν παγοδρόμια. Η βασική ιδέα είναι ότι μπορεί να μπει ένα κάλυμμα προστατευτικού πάγου που θα πυκνώσει και θα διατηρήσει την Αρκτική λίγο περισσότερο μέχρι άλλες τεχνολογίες να μειώσουν τις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
«Ο πάγος μπορεί να ξαναγίνει αναγεννητικός», δήλωσε ο Ypma.
Ακόμη και αν πετύχει, ωστόσο, ουσιαστικά θα είναι σαν προσωρινό τσιρότο στην πληγή, καθώς η ανθρωπότητα χρειάζεται πολύ πιο σαρωτικές περιβαλλοντικές αλλαγές.
Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-14 07:25:00