Κόσμος

Επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή: Η Χεζμπολάχ απειλεί το Ισραήλ για το νεκρό διοικητή

Η μαχητική ομάδα της Χεζμπολάχ του Λιβάνου δήλωσε την Κυριακή 23/06 ότι είχε βάλει στο στόχαστρο δύο στρατιωτικές θέσεις στο βόρειο Ισραήλ με ένοπλο drone ως απάντηση στη δολοφονία ενός ισλαμιστή διοικητή.

Η ανακοίνωση της Χεζμπολάχ έγινε λίγες ώρες αφότου δημοσίευσε ένα απόσπασμα βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει τοποθεσίες στο Ισραήλ μαζί με τις συντεταγμένες τους, εν μέσω εντεινόμενων φόβων για κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ των δύο, αναφέρει η Guardian. Στις φωτογραφίες μεταξύ άλλων διακρίνονται ο πυρηνικός αντιδραστήρας στην έρημο Νεγκέβ, το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν και η αεροπορική βάση Νεβατίμ.

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα δήλωσε ότι «σε περίπτωση που ξεσπάσει ολοκληρωτικός πόλεμος στον Λίβανο, η Χεζμπολάχ θα πολεμήσει χωρίς κανόνες και όρια».

Το Ισραήλ και η ισχυρή ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν ανταλλάσσουν σχεδόν καθημερινά διασυνοριακά πυρά από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου.

Το Σάββατο, η οργάνωση Τζαμάα Ισλαμίγια ανακοίνωσε τον θάνατο ενός από τους διοικητές της, του Αϊμάν Γκοτμέχ, λέγοντας ότι σκοτώθηκε «σε μια ύπουλη σιωνιστική επιδρομή» στην Χιάρα στην ανατολική περιοχή Μπεκάα του Λιβάνου.

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε αργότερα ότι πραγματοποίησε το χτύπημα, λέγοντας ότι ο Γκοτμέχ ήταν υπεύθυνος για τον εφοδιασμό των Δυνάμεων αλ Φαζρ, της ένοπλης πτέρυγας της Τζαμάα Ισλαμίγια, και της Χαμάς με όπλα στην περιοχή.

Η Χεζμπολάχ είπε την Κυριακή ότι οι μαχητές της εξαπέλυσαν πλήγμα «με επιθετικό drone» σε θέση στρατιωτικής ηγεσίας στους στρατώνες Beit Hillel «σε απάντηση στη δολοφονία που πραγματοποιήθηκε από τον ισραηλινό εχθρό στην πόλη Χιάρα».

Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε δήλωση ότι ένα drone «πέρασε από τον Λίβανο και έπεσε στην περιοχή Beit Hillel», προσθέτοντας ότι «δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί».

Οι διασυνοριακές εντάσεις έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, με τον ισραηλινό στρατό να ανακοινώνει την Τρίτη ότι ένα σχέδιο για μια επίθεση στον Λίβανο είχε «εγκριθεί και επικυρωθεί».

Ο αρχηγός της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα απάντησε με απειλές ότι κανένα μέρος του Ισραήλ δεν θα γλιτώσει σε περίπτωση ολοκληρωτικού πολέμου.

ΗΠΑ: Ο Σιδερένιος Θόλος του Ισραήλ κινδυνεύει να κατακλυστεί από τη Χεζμπολάχ

Εν τω μεταξύ, Αμερικανοί αξιωματούχοι έκρουσαν καμπανάκι κινδύνου την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας πως ο Σιδερένιος Θόλος του Ισραήλ κινδυνεύει να κατακλυστεί από τα πυρά της Χεζμπολάχ, σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύγκρουσης με τον Λίβανο.

Η αξιολόγηση των αξιωματούχων η οποία απηχεί πρόσφατη ανάλυση από ειδικούς στο Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, έρχεται εν μέσω φόβων ότι ένας πόλεμος με τη Χεζμπολάχ θα μπορούσε να είναι πολύ πιο επικίνδυνο εγχείρημα από τον καταστροφικό δεύτερο πόλεμο του Λιβάνου το 2006, όταν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν τεράστια καταστροφή στον Λίβανο.

Οι ΗΠΑ και η Γαλλία πρωτοστατούν στις διπλωματικές προσπάθειες για να αποτρέψουν μια ευρύτερη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, εν μέσω φόβων ότι η κλιμάκωση της ρητορικής και οι ανταλλαγές πυρών πέρα ​​από τα σύνορα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πόλεμο πλήρους κλίμακας.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-23 20:29:53

Back to top button