Οικονομία

Επεσαν οι υπογραφές στη τελική συμφωνία

Τις υπογραφές στην τελική συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση έβαλαν αργά χθες το βράδυ οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών, θέτοντας σε ισχύ το πλαίσιο που αποφάσισαν μια μέρα πριν Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Χριστοδουλίδης.

Τα τέσσερα σημεία του κειμένου, που δίνει όπως όλα δείχνουν τέλος στο σίριαλ, αφορούν τα θέματα που κλείδωσαν στη συνάντηση των δύο ηγετών, δηλαδή την ανάκτηση του εσόδου από τον ΑΔΜΗΕ, την παράταση της εγγυημένης απόδοσης, τον ισόποσο επιμερισμό του γεωπολιτικού ρίσκου και τη πολιτική δέσμευση Χριστοδουλίδη ότι είναι θέμα χρόνου η είσοδος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου.

Στην ουσία το έργο ξαναμπαίνει σε τροχιά υλοποίησης και είναι θέμα χρόνου να στείλει ο ΑΔΜΗΕ την εντολή «Final Notice to Proceed» στη Nexans. Εκκρεμεί για να συμβεί αυτό, να πάρει στα χέρια του μια τελευταία απόφαση από τη ΡΑΕΚ, αυτή που θα καθορίζει ποιο θα είναι το έσοδο και πόσο ακριβώς θα επιβαρυνθούν οι λογαριασμοί των κυπρίων καταναλωτών.

Τα τέσσερα σημεία της συμφωνίας που υπογράφουν οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών, Θεόδωρος Σκυλακάκη και Γιώργος Παπαναστασίου, αφορούν αναλυτικά τα παρακάτω:

  1. Η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη μετοχική σύνθεση του φορέα υλοποίησης του έργου, έπειτα από την ολοκλήρωση due diligence, το οποίο μπορεί και να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο του Οκτωβρίου – Νοεμβρίου.
  2. Την ανάκτηση από το φορέα υλοποίησης ΑΔΜΗΕ ποσού 125 εκατ. ευρώ κατά τη φάση κατασκευής του έργου ήτοι 25 εκατ ευρώ το έτος, από τις αρχές 2025 έως και το τέλος του 2029. Εχει απαληφθεί η λέξη «μέχρι» 125 εκατ. ευρώ, που είχε συμπεριληφθεί στο κείμενο το οποίο είχε εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου την περασμένη Τρίτη. Στην απόφαση θα προβλέπεται χρέωση των λογαριασμών των κύπριων καταναλωτών, η οποία θα τους επιστρέφεται μέσω επιδότησης του κράτους στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού.
  3. Την παράταση της εγγυημένης απόδοσης (premium WACC) ύψους 8,3%, για περίοδο 17 χρόνων και όχι 12 όπως προβλέπει η ισχύουσα απόφαση.
  4. Τον ισόποσο επιμερισμό 50%-50% της γεωπολιτικής ευθύνης ως προς την ανάκτηση από το φορέα υλοποίησης των δαπανών από ενδεχόμενή εμπλοκή του έργου, για λόγους ανωτέρας βίας. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη πρόκειται να επικυρωθεί από την ελληνική Βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες.

Το ζητούμενο είναι πότε θα σταλεί η εντολή από τον ΑΔΜΗΕ προς τους Γάλλους της Nexans ώστε να ξεκινήσει ξανά η κατασκευή του καλωδίου και να μην επιβαρυνθεί υπερβολικά το κόστος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ΡΑΕΚ θα πρέπει να δώσει το «πράσινο φως» για το έσοδο τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, ώστε να μην παραβιαστεί η προθεσμία που έχει δώσει η κατασκευάστρια εταιρεία, γαλλική Nexans. Σε αντίθετη περίπτωση, θα ενεργοποιηθεί ρήτρα η οποία θα επιβαρύνει σε πρώτη φάση το κόστος του έργου με 10 εκατ. ευρώ.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-21 12:16:37

Back to top button