Οικονομία

Επενδύσεις 313 εκατ. ευρώ από ΥΠΑ για εκσυγχρονισμό

Πρόγραμμα επενδύσεων σε συστήματα αεροναυτιλίας μέσα από δεκατρία κομβικά έργα εκσυγχρονισμού για την προσεχή πενταετία 2025-2029 προϋπολογισμού 313 εκατ. ευρώ, υλοποιεί η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Η ΥΠΑ απαντώντας στις καταγγελίες της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας περί παρωχημένου εξοπλισμού σε κρίσιμα συστήματα ασφαλούς επιτήρησης του ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας στην Ελλάδα επισημαίνει τις παρεμβάσεις της στο χώρο σημειώνοντας πως προχωρά με ταχείς ρυθμούς η αντιμετώπιση θεμάτων για τη βελτίωση των υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΥΠΑ, από το σύνολο των 13 αυτών κομβικών έργων, τα 8 ήταν στάσιμα μόλις ένα έτος πριν και σε δικαστικές διαδικασίες που κάποιες εξ’ αυτών διήρκεσαν περισσότερο από 6 έτη. Πλέον, όλα τα έργα επανεκκινούν, συμβασιοποιούνται και εκτελούνται απρόσκοπτα, ξεπερνώντας τις αγκυλώσεις του παρελθόντος με ταχείς ρυθμούς, προκειμένου να ενισχυθούν περαιτέρω οι επιχειρησιακές δυνατότητες της ΥΠΑ και η ασφάλεια πτήσεων. Πιο συγκεκριμένα:

Εκσυγχρονισμός του βασικού συστήματος διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας (Data Processing System – DPS) και συστημάτων επιτήρησης (radar): Εντός του Φεβρουαρίου 2025, ύστερα από μια πολύμηνη διαδικασία διαβούλευσης, αποφάσεις με σκοπό τη ταχύτερη αναβάθμιση των υπηρεσιών αεροναυτιλίας και την κανονιστική συμμόρφωση μέσω της υλοποίησης του Common Project 1 (CP1). Σημειώνεται ότι το εν λόγω έργο είχε εκκινήσει από το 2016.

Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα για το δίχτυ ασφαλείας (safety net), γνωστό ως Short Term Conflict Alert (STCA), είναι διαθέσιμο σε όλες τις φάσεις της πτήσης και έχει τεθεί σε συγκεκριμένη παραμετροποίηση, προσαρμόζοντας το σύστημα σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε φάσης της πτήσης, ενημερώνοντας εγκαίρως τους Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας για πιθανή παραβίαση των ορίων διαχωρισμού. Το εν λόγω σύστημα ενισχύει την ασφάλεια των πτήσεων, και στο πλαίσιο της αναβάθμισης του κεντρικού συστήματος ελέγχου (DPS) θα ενισχυθεί έτι περαιτέρω.

Επιπλέον, η μετεγκατάσταση της Προσέγγισης (Approach) της Τερματικής Περιοχής Αθηνών έχει κατακυρωθεί στην ανάδοχο εταιρία. Η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ και η συμβασιοποίηση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου 2025. Με την ολοκλήρωση του έργου, θα υλοποιηθεί η μετεγκατάσταση της Προσέγγισης στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, με νέο εξοπλισμό επικοινωνιών και διαστάσεις που θα καλύπτουν τις αυξανόμενες απαιτήσεις της αεροπορικής κίνησης.

Νέα Διαγωνιστική Διαδικασία για Επιπλέον Ραντάρ Mode S: Επαναπροκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων ραντάρ με δυνατότητα Mode S σε επτά επιπλέον τοποθεσίες, εντός του πρώτου τριμήνου του 2025, με επικαιροποιημένες προδιαγραφές σύμφωνες με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο.

Εγκατάσταση radar εδάφους και συστημάτων επιτήρησης: Στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ελ. Βενιζέλος έχει ήδη ολοκληρωθεί η εγκατάσταση συστήματος radar επιφανείας SMR/A-SMGCS/MLAT με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές ασφάλειας, αναβαθμισμένες δυνατότητες και λειτουργικότητα.

Υποστήριξη πλοήγησης σε δύσκολες συνθήκες ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών: Επιδιώκεται η θωράκιση της ασφάλειας στην πλοήγηση σε περιβάλλον αυξημένων παρεμβολών στο δορυφορικό σήμα GNSS (κυρίως λόγω των πολεμικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή και στα όρια του ελληνικού FIR, νότια, ανατολικά και βόρεια). Η Σύμβαση προμήθειας και εγκατάστασης 29 συστημάτων πλοήγησης VOR, DME και ILS σε όλη την ελληνική επικράτεια είχε εκκινήσει το 2021 και παρουσίαζε σημαντικές καθυστερήσεις για τεχνικούς λόγους. Τα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν το τελευταίο έτος και πλέον η σύμβαση εκτελείται απρόσκοπτα μετά την τροποποίησή της.

Σύστημα Data Link Services (DLS): Έγινε ήδη η κατακύρωση του διαγωνισμού τον Ιανουάριο 2025 και αναμένεται η συμβασιοποίηση του έργου εντός του πρώτου διμήνου 2025. Ταυτόχρονα αξιολογούνται από την ΥΠΑ εναλλακτικοί πάροχοι υπηρεσιών DLS για την άμεση διαθεσιμότητα σύγχρονων υπηρεσιών επικοινωνίας δεδομένων DLS. Σημειώνεται ότι η προμήθεια του συστήματος και η κανονιστική συμμόρφωση εκκρεμούσε από το 2015.

Συστήματα Επικοινωνίας Φωνής (VCRS) των 19 μεγαλύτερων αεροδρομίων της χώρας και των Κέντρων Ελέγχου Περιοχής Αθηνών – Μακεδονίας: Η πρώτη Σύμβαση ήταν στάσιμη από το 2023, τροποποιήθηκε και ήδη εκτελείται, ενώ η δεύτερη βρίσκεται στο τελικό στάδιο τροποποίησης, μετά την επίλυση τεχνικών θεμάτων ασφάλειας που εκκρεμούσαν από το 2018.

Προμήθεια και εγκατάσταση πομποδεκτών VHF τεχνολογίας VoIP: Είναι υπό ένταξη στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Μεταφορές 2021-2027» και έτοιμη για συμβασιοποίηση εντός του πρώτου τριμήνου του 2025, προσφέροντας σε όλη την επικράτεια σύγχρονο εξοπλισμό επικοινωνιών φωνής και σύνδεση με αξιόπιστο και σύγχρονο δίκτυο.

Υλοποίηση του σχεδίου καθιέρωσης διαδικασιών PBN (Performance Based Navigation): Είναι ήδη σε εξέλιξη το δεύτερο στάδιο της Σύμβασης για διαδικασίες PBN στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και η εκπόνηση διαδικασιών PBN για τον Διεθνή Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης, ενώ στις 29 Ιανουαρίου 2025 ολοκληρώθηκε η φάση της υποβολής προσφορών στη διαγωνιστική διαδικασία για την υλοποίηση διαδικασιών PBN σε 31 Αεροδρόμια της χώρας.

Για το πρόβλημα της υποστελέχωσης των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας έχει ήδη δρομολογηθεί η λύση με επίσπευση προσλήψεων με σύγχρονη διαγωνιστική διαδικασία βάσει του προγράμματος FEAST του EUROCONTROL.

Υπενθυμίζουμε ότι, από τον Ιούλιο του 2024 η ΥΠΑ ενίσχυσε το έμψυχο δυναμικό της με 29 ΠΕ Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας. Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός, σύμφωνα με την ΥΠΑ ότι, σε σύγκριση με το ωράριο που ακολουθούν οι πλέον σύγχρονοι πάροχοι υπηρεσιών αεροναυτιλίας στον κόσμο, όπως ενδεικτικά είναι ο Οργανισμός Ασφάλειας Αεροναυτιλίας της Ευρώπης (EUROCONTROL), οι πάροχοι Αγγλίας, Γερμανίας, Καναδά, Ιταλίας, Αυστραλίας, Αμερικής, Σιγκαπούρης κά, οι οποίοι λειτουργούν σε 8-ωρες βάρδιες. Το βασικό ωράριο για τους Ελεγκτές της ΥΠΑ είναι 6ωρο, εκ του οποίου, βάσει κανονιστικών προτύπων, εργάζονται τις 4,5 ώρες περίπου.

Τέλος στις καταγγελίες πειθαρχικής δίωξης μέλους της Ένωσης, απαντά πως ουδέποτε επιχείρησε η Υπηρεσία να παρουσιάσει στρεβλά την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην αεροπορική αγορά, με την οποία συνεργάζεται συστηματικά. Καθόσον μέλος της Ένωσης φέρεται να υπέπεσε σε πειθαρχικά παραπτώματα, ακολουθήθηκε η συνήθης διαδικασία για τη διερεύνησή τους, όπως, άλλωστε, προβλέπει για κάθε υπάλληλο ανεξαιρέτως η υπαλληλική νομοθεσία.




Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-02 15:01:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button