Ελλάδα

Επίτιμος δημότης Κιλκίς ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε πάνδημος υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη στον μητροπολιτικό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και τελέστηκε δοξολογία, παρουσία και του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου, ενώ παραβρέθηκαν, επίσης, εκπρόσωποι της πολιτικής, στρατιωτικής και εκκλησιαστικής ηγεσίας και των σωμάτων ασφαλείας και πλήθος πιστών.

«Προσευχόμεθα να σας ενισχύει ο φιλάνθρωπος Κύριος του ελέους εις τον καθημερινό αγώνα σας, προτρέπουμε να μη λησμονείτε ότι στήριγμα της κοινωνίας και εγγύησης της πραγματικής προόδου είναι και η καλλιέργεια των πνευματικών αξιών, η οποία στην παράδοση του Γένους μας είναι συνδεδεμένη με την Ορθόδοξον Εκκλησίαν και την χριστιανική μας ιδιοπροσωπία» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά την υποδοχή του στο προαύλιο του μητροπολιτικού ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και πρόσθεσε:

«Πρέπει να είμεθα υπερήφανοι, διότι ανήκωμεν εις μία ολόφωτο πνευματικήν παράδοση, μεταφορείς ενός υψηλού πολιτισμού με πανανθρώπινη εμβέλεια. Η Ορθοδοξία είναι, όπως έχει ήδη γραφεί, συνυφασμένη, αξεδιάλυτα, με τα ήθη του λαού μας, τον χαρακτήρα του, την οικογενειακή ζωή. Η γλώσσα της είναι θερμή, η ηθική της ανθρώπινη, ταιριασμένη με την ελληνική νοοτροπία, ενώ οι μεγάλες εορτές της, ο Ευαγγελισμός, το Πάσχα, ο Δεκαπενταύγουστος, τα Χριστούγεννα, είναι οι μεγάλες μέρες για τον ευσεβή λαό μας.»

«Σπουδαίοι στοχαστές έχουν τονίσει, ότι μέσα στην Ορθοδοξία διασώζονται τα πολυτιμότερα στοιχεία του αρχαίου ελληνικού πνεύματος. Καλούμε πάντας υμάς, να μην λησμονείται την προσφορά της Εκκλησίας εις την επιβίωση και εις την διαμόρφωση της πολιτισμικής και πνευματικής ταυτότητας του Γένους. Πάντοτε, παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα, η Εκκλησία κατέγραφε τα σημεία των καιρών και αναδείκνυε, εν τη πράξη, την επικαιρότητα, την εγκυρότητα και το υπαρξιακό περιεχόμενων των χριστιανικών αληθειών».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι «είναι τελείως άτοπο» το επιχείρημα ότι «η Εκκλησία δήθεν εγκλωβίζει την ζωήν, ιδίως των νέων, εις άγονα και παρωχημένα σχήματα» και πρόσθεσε:

«Αυτό που ισχύει είναι ότι η ζωή εν τη Εκκλησία είναι ζωή αυθεντικής ελευθερίας, ελευθερίας δεσμευμένης με την αλήθεια. Επαναλαμβάνουμε και ενώπιον σας την πεποίθησή μας ότι η αδιάσπαστη ενότης της αγάπης προς τον Θεόν και της αγάπης προς τον συνάνθρωπο είναι μία πραγματική επανάσταση …ο χριστοειδής άνθρωπος, όπως τονίζει σύγχρονος θεολόγος, διακρίνεται για την ανοιχτοσύνη του προς τον κόσμο, δια την ευαισθησία του, δια τας περιπετείας της ελευθερίας μας, είναι φιλότεχνος και φιλόλογος …».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πραγματοποιεί από σήμερα τετραήμερη επίσκεψη στο Κιλκίς, μετά από κοινή επίσημη πρόσκληση του μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου Βαρθολομαίου και του δημάρχου Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη, με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις των εκατό χρόνων από την ανύψωση της Επισκοπής Πολυανής σε Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-21 18:48:38

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button