Πολιτική

Επίσκεψη από 24 πρέσβεις στην πλωτή εξέδρα FSRU – Στο επίκεντρο οι επενδύσεις στην Αλεξανδρούπολη

Επίσκεψη στη συνοριογραμμή του Έβρου, σε περιοχή του φράχτη και στην πλωτή εξέδρα του FSRU περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα της διήμερης παραμονής στην Αλεξανδρούπολη, των συνολικά 24 πρέσβεων από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα.

Οι ξένοι διπλωμάτες αποδεχόμενοι την πρόσκληση του πρέσβη της Ουγγαρίας στην Ελλάδα, Zsolt Sándor, έφτασαν εχθές στην πρωτεύουσα του νομού Έβρου προκειμένου να πραγματοποιήσουν μεταξύ τους συνάντηση ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων.

Ο νομός Έβρου συγκεντρώνει πολλά από τα στοιχεία που αποτελούν τμήμα των βασικών θεματικών που επικεντρώνει της δραστηριότητά της η Ουγγαρία, η οποία ανέλαβε την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το τρέχον εξάμηνο. Σε αυτά είναι η αμυντική πολιτική της Ε.Ε., η ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης, η ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. μέσω επενδύσεων, η προώθηση αγροτικής πολιτικής με κέντρο τον αγρότη, το δημογραφικό.

Κατά τη δεύτερη ημέρα παραμονής τους στην πόλη, οι πρέσβεις είχαν συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Χριστόδουλο Τοψίδη και τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Γιάννη Ζαμπούκη, με αναφορές στην σημαντική γεωστρατηγική, και γεωπολιτική της θέση όπως και στον μετασχηματισμό σε ενεργειακό κόμβο, τόσο της Αλεξανδρούπολης όσο και της Περιφέρειας ΑΜΘ. Παράλληλα, αρκετοί εκ των πρέσβεων εξέφρασαν ενδιαφέρον σχετικά με τους τομείς που θα μπορούσε να επενδύσει κάποιος στην περιοχή όπως και ποια είδη επενδύσεων θεωρούνται βασικά και κατάλληλα και μπορούν να ενεργοποιηθούν.

«Τα σύνορα μας εκτός από διαρκή προστασία και θωράκιση, χρειάζονται και επενδύσεις. Οι πρέσβεις είναι οι κοινωνοί των χωρών τους για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και επενδυτικό ενδιαφέρον. Μπορούν να προβάλλουν την περιοχή μας, την ασφάλειά της, τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά, ευελπιστούμε να δημιουργηθεί αυτό το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Περιφέρειά μας», είπε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης, είπε χαρακτηριστικά «είμαστε η μεγαλύτερη πόλη δίπλα στα σύνορα της Ευρώπης. Είμαστε στο κέντρο μεταξύ της Θεσσαλονίκης, της Σόφιας και της Κωνσταντινούπολης. Όλες οι επενδύσεις μπορούν να ενεργοποιηθούν όπως παραδείγματος χάρη το γεωθερμικό πεδίο του Αρίστηνου που μπορεί να αξιοποιηθεί για πολλά. Χαιρόμαστε που η πόλη και με το LNG μπαίνει στο κάδρο και συζητιέται εντός και εκτός Ευρώπης και προκαλεί παράλληλα τουριστικό ενδιαφέρον. Ωστόσο χρειάζεται να δούμε το πλαίσιο μίας περιφερειακής οργάνωσης για όλο το νομό ώστε ολόκληρος ο Έβρος να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο».




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-18 23:32:00

Back to top button