Κόσμος

«Επέστρεψε από την Γάζα αλλά η Γάζα δε βγήκε ποτέ από μέσα του»

Σε ένα εκτενές του ρεπορτάζ από το Τελ Αβίβ, το CNN World ανοίγει τον φάκελο των χιλιάδων ισραηλινών στρατιωτών που έχουν υποστεί σύνδρομο μετατραυματικού στρες ή άλλες ψυχικές ασθένειες, μετά την συμμετοχή τους στα πεδία των μαχών, στη Λωρίδα της Γάζας.

Αναλυτικότερα το ρεπορτάζ του CNN αναφέρεται σε έναν 40χρονο πατέρα τεσσάρων παιδιών, τον Eliran Mizrahi, ο οποίος συμμετείχε στις επιχειρήσεις των IDF στη Γάζα, μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023. Όταν γύρισε ήταν άλλος άνθρωπος, τραυματισμένος από όσα είχε δει στον πόλεμο κατά της Χαμάς στη λωρίδα της Γάζας, είπε η οικογένειά του στο CNN. Έξι μήνες αφότου στάλθηκε για πρώτη φορά να πολεμήσει, πάλευε με τη διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) πίσω στο σπίτι. Πριν αναγκαστεί να ξαναπάει, αυτοκτόνησε.

«Βγήκε από τη Γάζα, αλλά η Γάζα δεν βγήκε από μέσα του. Και πέθανε μετά από αυτό, λόγω του μετατραυματικού στρες», είπε η μητέρα του, Jenny Mizrahi. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι παρέχει φροντίδα σε χιλιάδες στρατιώτες που πάσχουν από PTSD ή ψυχικές ασθένειες που προκαλούνται από τραύματα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Δεν είναι σαφές πόσοι έχουν αυτοκτονήσει, καθώς οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δεν έχουν δώσει επίσημο αριθμό.

«Πολλοί από εμάς φοβόμαστε πολύ ότι θα επιστρέψουμε ξανά στον πόλεμο στον Λίβανο», δήλωσε στο CNN ένας γιατρός του IDF που υπηρέτησε τέσσερις μήνες στη Γάζα, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος. «Πολλοί από εμάς δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή».

Οι ισραηλινές αρχές –με σπάνιες εξαιρέσεις– έχουν κλείσει τη Γάζα σε ξένους δημοσιογράφους, εκτός και αν πηγαίνουν υπό τη συνοδεία Ισραηλινών στρατευμάτων, καθιστώντας δύσκολη την πλήρη καταγραφή του σοκ των Παλαιστινίων ή των εμπειριών των στρατιωτών εκεί. Ισραηλινοί στρατιώτες που πολέμησαν στο πεδίο της Γάζας είπαν στο CNN ότι έγιναν μάρτυρες φρίκης, που ο έξω κόσμος δεν μπορεί ποτέ πραγματικά να κατανοήσει. Οι περιπτώσεις τους, προσφέρουν μια σπάνια ματιά στη βαρβαρότητα αυτού που οι επικριτές αποκαλούν «αιώνιο πόλεμο» του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον άυλο φόρο που παίρνει από τους στρατιώτες που συμμετέχουν.

Για πολλούς στρατιώτες, ο πόλεμος στη Γάζα είναι ένας αγώνας για την επιβίωση του Ισραήλ και πρέπει να κερδηθεί με κάθε μέσο. Αλλά η μάχη έχει επίσης ένα ψυχικό κόστος, λόγω στιγματισμού, που είναι σε μεγάλο βαθμό μη ορατό με γυμνό μάτι. Οι συνεντεύξεις με Ισραηλινούς στρατιώτες, έναν ιατρό και την οικογένεια του Mizrahi, του εφέδρου που αυτοκτόνησε, ρίχνουν φως στο ψυχολογικό βάρος που ρίχνει ο πόλεμος στην ισραηλινή κοινωνία.

Ο Guy Zaken, φίλος του Mizrahi και συνοδηγός της μπουλντόζας που χειριζόντουσαν, έδωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εμπειρία τους στη Γάζα. «Είδαμε πολύ, πολύ, δύσκολα πράγματα», είπε ο Zaken στο CNN. «Πράγματα που είναι δύσκολο να αποδεχτείς». Ο πρώην στρατιώτης, έχει μιλήσει δημόσια για το ψυχολογικό τραύμα που υπέστησαν τα ισραηλινά στρατεύματα στη Γάζα. Σε κατάθεσή του στην Κνεσέτ, το κοινοβούλιο του Ισραήλ, τον Ιούνιο, ο Zaken είπε ότι σε πολλές περιπτώσεις, οι στρατιώτες χρειάστηκε να «πατήσουν πάνω σε τρομοκράτες, νεκρούς και ζωντανούς, κατά εκατοντάδες».

Ο Zaken λέει ότι δεν μπορεί πλέον να τρώει κρέας, καθώς του θυμίζει τις φρικιαστικές σκηνές που είδε από την μπουλντόζα του στη Γάζα και αγωνίζεται να κοιμηθεί το βράδυ, με τον ήχο των εκρήξεων να ηχεί στο κεφάλι του. «Όταν βλέπεις πολύ κρέας έξω και αίμα… τόσο δικό μας όσο και δικό τους (Χαμάς), τότε σε επηρεάζει πραγματικά όταν τρως», είπε στο CNN, αναφέροντας τα σώματα ως «κρέας».

Ο Bechor, ο ψυχολόγος του IDF, είπε ότι ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι τραυματισμένοι στρατιώτες προσπαθούν να ξαναρχίσουν τη ζωή τους, είναι να «ομαλοποιήσουν» αυτό που πέρασαν, εν μέρει υπενθυμίζοντάς στον εαυτό τους τη φρίκη που διαπράχθηκε στις 7 Οκτωβρίου.

«Αυτή η κατάσταση δεν είναι φυσιολογική για τα ανθρώπινα όντα», είπε ο Bechor, προσθέτοντας ότι όταν οι στρατιώτες επιστρέφουν από το πεδίο της μάχης με συμπτώματα PTSD, ρωτούν: «Πώς μπορώ να επιστρέψω στο σπίτι μετά από αυτό που είδα; Πώς μπορώ να ασχοληθώ με τα παιδιά μου μετά από αυτό που είδα;»

«Προσπαθούμε να το ομαλοποιήσουμε και να τους βοηθήσουμε να θυμούνται τις αξίες τους και γιατί πήγαν εκεί (στη Γάζα)», είπε στο CNN.

Για τις δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινούς που προσφέρθηκαν εθελοντικά ή κλήθηκαν να πολεμήσουν, ο πόλεμος στη Γάζα δεν θεωρήθηκε μόνο ως μια πράξη αυτοάμυνας αλλά ως μια υπαρξιακή μάχη.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-21 19:16:00

Back to top button