Κόσμος

Εξαπλώνεται το κίνημα διαμαρτυρίας για τη Γάζα από τη Νέα Υόρκη έως την Καλιφόρνια

Οι Αρχές των ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών – διαδηλωτών καθώς φουντώνουν οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα και τις απάνθρωπες συνθήκες στον παλαιστινιακό θύλακα.

Αρκετοί είναι πλέον αυτοί που συγκρίνουν τις φοιτητικές διαδηλώσεις με το κίνημα κατά της παρουσίας Αμερικανών στρατιωτών στον πόλεμο του Βιετνάμ τις δεκαετίες του 60’ και του 70’.

Όπως έγινε γνωστό, η αστυνομία της Βοστόνης συνέλαβε 108 άτομα στο Emerson College. Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι 93 άτομα συνελήφθησαν στο University of Southern California (USC), στο Λος Άντζελες. Διαδηλωτές και αστυνομία συγκρούστηκαν και στο University of Texas, στο Όστιν, όπου οι αρχές προέβησαν σε 34 συλλήψεις.

Πώς  ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες

Την προηγούμενη Πέμπτη, 18 Απριλίου, οι φοιτητές του Columbia έστησαν μία σκηνή στην πανεπιστημιούπολη ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους και πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας απέναντι στις ενέργειες του Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα. Βασικό τους αίτημα ήταν να διακόψει το πανεπιστήμιο κάθε οικονομικό δεσμό με το Ισραήλ. Η διοίκηση του πανεπιστημίου απάντησε καλώντας την αστυνομία.

Η Αστυνομία της Νέας Υόρκης  εκκένωσε τον χώρο και προέβη σε περισσότερες από 100 συλλήψεις. Η αστυνομική αυτή επιχείρηση πέτυχε ουσιαστικά να εντείνει το κίνημα διαμαρτυρίας. Στο Columbia στήθηκαν πολύ περισσότερες σκηνές και τα διά ζώσης μαθήματα ακυρώθηκαν για λόγους ασφαλείας, ενώ άρχισαν μαζικές διαδηλώσεις σε πολλά ακόμη αμερικανικά πανεπιστήμια και κολλέγια.

Οι διαμαρτυρίες σε πολλά πανεπιστήμια έχουν ενορχηστρωθεί από συνασπισμούς φοιτητικών ομάδων. Οι ομάδες δρουν σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητα, αν και οι φοιτητές λένε ότι εμπνέονται από συναδέλφους τους σε άλλα πανεπιστήμια, αναφέρει το Associated Press και παραθέτει την εικόνα που επικρατεί στα πανεπιστήμια ανά τις ΗΠΑ.

Αποδοκίμασαν τον Πρόεδρο της Βουλής

Φοιτητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια αποδοκίμασαν τον Πρόεδρο της Βουλής Μάικ Τζόνσον την Τετάρτη καθώς επισκέφτηκε to «καυτό σημείο» των αμερικανικών φοιτητικών διαδηλώσεων για τον ισραηλινό πόλεμο στη Γάζα, παρότι το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης συμφώνησε σε 48 επιπλέον ώρες διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό μιας κατασκήνωσης διαμαρτυρίας.

Ορισμένες από τις διαμαρτυρίες σε πανεπιστήμια από ακτή σε ακτή των ΗΠΑ αντιμετωπίστηκαν με επίδειξη δύναμης από τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες προχώρησαν σε μαζικές συλλήψεις.

Το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια ανακοίνωσε την αναστολή μαθημάτων και ζήτησε από το αστυνομικό τμήμα του Λος Άντζελες να εκκαθαρίσει τη διαδήλωση. Η αστυνομία συνέλαβε φοιτητές που παραδόθηκαν ειρηνικά ένας προς έναν, ώρες αφότου η αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές και ζήτησε βοήθεια από το LAPD.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-04-25 19:59:09

Back to top button