Υγεία

Εξαπλώθηκε στη μεγαλύτερη γαλακτοπαραγωγική πολιτεία των ΗΠΑ

Τα ζώα άρχισαν να παρουσιάζουν συμπτώματα συμβατά με τη γρίπη των πτηνών στις 25 Αυγούστου.

Οι γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες σε τρεις φάρμες της Καλιφόρνιας βρέθηκαν θετικές στη γρίπη των πτηνών, ανακοίνωσε το Υπουργείο Τροφίμων & Γεωργίας (CDFA) )της αμερικανικής πολιτείας.

Είναι η 14η πολιτεία των ΗΠΑ που ανιχνεύει τη νόσο στις αγελάδες της, από την άνοιξη έως σήμερα. Στις άλλες 13 πολιτείες το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας (USDA) έχει επιβεβαιώσει κρούσματα σε 193 φάρμες γαλακτοπαραγωγικών αγελάδων.

Έχουν επίσης επιβεβαιωθεί 13 κρούσματα σε εργαζομένους στην εκτροφή αγελάδων και πουλερικών. Τα τέσσερα από αυτά είναι εργαζόμενοι στην παραγωγή γάλακτος. Οι δύο μολύνθηκαν στο Μίσιγκαν και οι άλλοι δύο στο Τέξας και στο Κολοράντο.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το CDFA, τα μολυσμένα ζώα φέρουν υψηλής παθογένειας ιό (HPAI) της νόσου. Και οι τρεις φάρμες βρίσκονται στο Σέντραλ Βάλεϊ (Κεντρική Κοιλάδα) της Καλιφόρνιας.

Η Καλιφόρνια αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό γάλακτος στις ΗΠΑ. Φιλοξενεί σχεδόν 1,7 εκατομμύρια αγελάδες. Το 90% από αυτές ζουν στην Κοιλάδα Σαν Χοακίν, στα νότια του Σέντραλ Βάλεϊ. Οι φάρμες όπου ζουν συνήθως είναι μεγάλες και καλύπτουν σημαντικές αποστάσεις.

Διαβάστε ακόμα Γρίπη των πτηνών: 24 κρούσματα έχουν ανιχνευθεί σε ανθρώπους το 2024, λέει το ECDC

Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής εδώ και μήνες έπαιρναν πρόσθετα μέτρα, όπως η απολύμανση των οχημάτων μεταφοράς των ζώων, για να τα προφυλάξουν από τη γρίπη των πτηνών.

Σε καραντίνα

Ωστόσο ο ιός βρήκε τον τρόπο να διασπαρεί. Τα ζώα άρχισαν να παρουσιάζουν συμπτώματα συμβατά με τη γρίπη των πτηνών στις 25 Αυγούστου. Οι μολυσμένες αγελάδες συχνά παρουσιάζουν αλλαγή στη σύσταση του γάλακτος που παράγουν, καθώς και μείωση της ποσότητάς του.

Οι πρώτες εξετάσεις δειγμάτων γάλακτος στα τοπικά εργαστήρια ήταν θετικές. Χθες βγήκε η επαλήθευση από το Εθνικό Εργαστήριο Κτηνιατρικών Υπηρεσιών (NVSL) των ΗΠΑ.

Δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους, που να σχετίζονται με την παρούσα έξαρση, διευκρινίζει το CDFA.

Τα μολυσμένα ζώα έχουν μπει σε καραντίνα, προσθέτει. Είναι απομονωμένα από τα υγιή και υποβάλλονται σε θεραπεία. Συνήθως απαιτούνται λίγες εβδομάδες για να αναρρώσουν. Οι υγιείς αγελάδες έχουν ελεγχθεί και εξακολουθούν να παράγουν γάλα, το οποίο αποστέλλεται για παστερίωση.

Το USDA διεξάγει ξεχωριστές αναλύσεις για να επιβεβαιώσει και αυτό τα κρούσματα. Βρίσκεται επίσης σε στενή συνεργασία με το CDFA για να περιοριστεί η περαιτέρω διασπορά του ιού. Νωρίτερα εφέτος η γρίπη των πτηνών είχε ανιχνευθεί και σε εκτρεφόμενα πουλερικά στην Καλιφόρνια.

Για την προστασία από τη γρίπη των πτηνών οι Αρχές συνιστούν να πίνουμε αποκλειστικά παστεριωμένο γάλα.

Φωτογραφία: iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2024-08-31 08:01:34

Back to top button