Υγεία

Εξέταση αίματος με ελληνική υπογραφή προβλέπει την ανάρρωση μετά από τραύμα στο νωτιαίο μυελό

Την εξέταση ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, με επικεφαλής έναν Έλληνα καθηγητή Νευροχειρουργικής & Ορθοπεδικής.

Μία εξέταση αίματος που μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να εκτιμήσουν πόσο πιθανό είναι να ανακτήσει ένας ασθενής την κινητικότητά του μετά από τραύμα στο νωτιαίο μυελό, ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ με επικεφαλής έναν Έλληνα καθηγητή.

Η εξέταση αναζητά θραύσματα του γενετικού υλικού (DNA) του νωτιαίου μυελού που απελευθερώνονται στο αίμα όταν υφίσταται κάκωση. Τα υψηλά επίπεδα αυτού του DNA υποδηλώνουν σοβαρό τραυματισμό που προκαλεί παράλυση.

«Η χρήση βιοδεικτών στην Ογκολογία έχει μεταμορφώσει την διάγνωση και πρόγνωση του καρκίνου. Χρησιμοποιώντας παρόμοια τεχνολογία, αναπτύξαμε μία εξέταση που αποτελεί παράδειγμα Εξατομικευμένης Ιατρικής στις τραυματικές κακώσεις», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Νικόλας Θεόδωρος, καθηγητής Νευροχειρουργικής & Ορθοπεδικής στο Τζωνς Χόπκινς.

Οι κακώσεις στο νωτιαίο μυελό είναι αρκετά συνηθισμένες. Υπολογίζεται ότι ετησίως υφίστανται τραύμα σε αυτόν 250.000 έως 500.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Οι τραυματισμοί συνήθως οφείλονται σε αιτίες που μπορούν να αποτραπούν, όπως σε πράξεις βίας ή σε τροχαία ατυχήματα.

Οι περισσότεροι τραυματίες είναι άνδρες. Η ηλικιακή ομάδα όπου καταγράφονται οι περισσότεροι τραυματισμοί είναι 16 έως 30 ετών.

Μελέτη σε 50 ασθενείς

Τα ευρήματα για την υπό ανάπτυξη εξέταση δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Clinical Investigation. Όπως γράφουν οι επιστήμονες, ένα τραύμα στο νωτιαίο μυελό μπορεί να προκαλέσει μόνιμα νευρολογικά ελλείμματα. Αναλόγως με τη σοβαρότητά του μπορεί επίσης να επιφέρει σοβαρή ψυχοκοινωνική καταπόνηση στους ασθενείς και τους φροντιστές τους, ενώ μπορεί να μειώσει και το προσδόκιμο ζωής.

Προς το παρόν οι γιατροί βασίζονται στην κλινική εξέταση και τις προηγμένες απεικονιστικές εξετάσεις για να κάνουν τη διάγνωση αυτών των τραυματισμών και να υπολογίσουν τις πιθανότητες ανάρρωσης. Η διαδικασία αυτή, όμως, είναι χρονοβόρα και η ταχύτητα της αποσυμπίεσης του νωτιαίου μυελού είναι καθοριστική για την έκβαση των ασθενών.

Η πειραματική εξέταση είναι ένας πολύ ταχύτερος και ελάχιστα επεμβατικά τρόπος αξιολόγησης του τραύματος. Οι επιστήμονες την ανέπτυξαν αναλύοντας το DNS και τις πρωτεΐνες στο αίμα 50 ασθενών με τραύμα στο νωτιαίο μυελό και 25 υγιών συνομηλίκων τους.

Όπως διαπίστωσαν, τα σοβαρότερα τραύματα οδηγούν σε αύξηση των επιπέδων του DNA του νωτιαίου μυελού στο αίμα.  Επιπλέον, το τραύμα οδηγούσε σε αύξηση των επιπέδων τεσσάρων βασικών πρωτεϊνών στο πλάσμα του αίματος.

Με βάση τις πληροφορίες που συνέλλεξαν, οι επιστήμονες δημιούργησαν έναν Δείκτη Τραυματισμών Νωτιαίου Μυελού (Spinal Cord Injury Index – SCII). Ύστερα τον χρησιμοποίησαν για να υπολογίσουν τι πιθανότητες είχαν οι ασθενείς τους να αναρρώσουν τους επόμενους 6 μήνες.

Ακρίβεια 77%

Ο Δείκτης SCII απεδείχθη αρκετά αποτελεσματικός. Προέβλεψε με ακρίβεια 77% ποιοι ασθενείς θα παρουσίαζαν βελτίωση της κινητικότητάς τους.

«Όταν ένας ασθενής έχει κάκωση στο νωτιαίο μυελό, αυτό που τον απασχολεί είναι αν θα ξαναπερπατήσει», δήλωσε ο ερευνητής Dr. Tej Azad, νευροχειρουργός στο Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς, στη Βαλτιμόρη. «Με την εξέταση που αναπτύσσουμε προσπαθούμε να φέρουμε την Ιατρική Ακριβείας στους τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού, με κάτι που θα αξιολογεί την σοβαρότητα της κάκωσης και θα προβλέπει με ακρίβεια τη νευρολογική ανάρρωση».

Η εξέταση αίματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να προσαρμοσθεί κατάλληλα η θεραπεία που θα γίνει στους ασθενείς. Ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητά της, τόνισαν οι ερευνητές.

Φωτογραφία: istock


Δημοσιεύτηκε ! 2025-04-04 10:10:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button