Κόσμος

Ενόχληση της Ε.Ε. για την παρουσία Ερντογάν στη σύνοδο των BRICS

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας έφτασε στο Καζάν της Ρωσία για τη σύνοδο των BRICS δεν έκρυψε την ενόχλησή της Κομισιόν, λέγοντας «Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, η πολιτική της Ε.Ε. είναι ξεκάθαρη: κυρώσεις και διεθνής απομόνωση του Πούτιν» και πρόσθεσε: «Από τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες στην Ε.Ε. αναμένουμε να ευθυγραμμίζονται με τις θέσεις και τις αποφάσεις της Ε.Ε., εάν ελπίζουν σε πρόοδο στην ενταξιακή τους πορεία προς την Ε.Ε.».

Οικοδεσπότης της συνόδου είναι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και η Τουρκία έχει ανακοινώσει ότι έχει υποβάλει αίτημα να ενταχθεί στην ομάδα των BRICS. Στο Καζάν βρίσκεται και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος αναμένεται να συζητήσει με τον πρόεδρο της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Πίτερ Στάνο, σε ερώτηση για τη συμμετοχή του γ.γ. του ΟΗΕ στη σύνοδο των BRICS, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εμπιστοσύνη στο ότι η παρουσία του κ. Γκουτέρες εκεί θα ενισχύσει την έκκληση προς τη Ρωσία και τον Ρώσο πρόεδρο να σταματήσει, άνευ όρων, τη βάναυση επίθεση εναντίον του ουκρανικού λαού και να αποσύρει αμέσως και άνευ όρων τις στρατιωτικές του δυνάμεις από την ουκρανική επικράτεια, όπως έχει ήδη ζητηθεί από μια σειρά ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε επίσης ότι η Ε.Ε. καταδικάζει το γεγονός ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν «εκμεταλλεύεται την εκ περιτροπής προεδρία της Ρωσίας στους BRICS, προκειμένου να προσπαθήσει να δείξει ότι η Ρωσία δεν είναι απομονωμένη και να ανακτήσει μέρος της χαμένης αξιοπιστίας της». Υπενθύμισε δε ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν, για την απαγωγή παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-23 19:07:00

Back to top button