Κόσμος

Ενας στους τέσσερις Αμερικανούς φοβάται «εμφύλιο πόλεμο» μετά τις εκλογές

Λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε για λογαριασμό των Times, είναι πραγματικά εντυπωσιακά.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση αυτή περισσότεροι από το ένα τέταρτο των Αμερικανών ανησυχούν ότι μπορεί να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος μετά τις προεδρικές εκλογές.

Επίσης, τρεις στις δέκα γυναίκες και τέσσερις στους δέκα άνδρες (27% στο σύνολο) ανέφεραν ότι φοβούνται πως «μια έκρηξη βίας είναι πολύ ή αρκετά πιθανή».

Το 12% των ερωτηθέντων είπε ότι γνωρίζει προσωπικά κάποιον που θα μπορούσε να πάρει τα όπλα αν πιστέψει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ αδικήθηκε. Το 5% είπε ότι γνωρίζει κάποιον που θα μπορούσε να κάνει το ίδιο αν πιστέψει ότι αδικήθηκε η Κάμαλα Χάρις…


Στην δημοσκόπηση του YouGov, που διενεργήθηκε στο διάστημα 18-21 Οκτωβρίου και στην οποία συμμετείχαν 1.266 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, 84% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι η Αμερική είναι πιο διχασμένη από ό,τι πριν από δέκα χρόνια, με μόνο το 5% να πιστεύει ότι είναι λιγότερο διχασμένη.

Ολα αυτά σχετίζονται, γράφουν οι Times, με τη συμπεριφορά των υποστηρικτών του Τραμπ στις 6 Ιανουαρίου 2021, όταν εκατοντάδες από αυτούς εισέβαλαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ για να καθυστερήσουν την επίσημη επικύρωση της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν.


Η Μπάρμπαρα Γουόλτερ, ιστορικός του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου 1861-65, έγραψε στο μπεστ σέλερ βιβλίο της του 2022 «How Civil Wars Start and How to Stop Them» (Πώς ξεκινουν οι Εμφύλιοι Πόλεμοι και πώς να τους Σταματήσουμε) ότι, όταν με βάση τη λίστα των παραγόντων που μπορούν να οδηγήσουν σε ανάφλεξη, «οι ΗΠΑ έχουν εισέλθει σε πολύ επικίνδυνο έδαφος». Πρόσθεσε ότι «είμαστε πιο κοντά στον εμφύλιο πόλεμο από ό,τι θα ήθελε να πιστεύει οποιοσδήποτε από εμάς» λόγω του πολιτικού εξτρεμισμού, του πολιτιστικού φυλετισμού, του εναγκαλισμού των θεωριών συνωμοσίας, της διάδοσης των όπλων και της διάβρωσης της πίστης στην κυβέρνηση και τη Δημοκρατία.

Ο «Εμφύλιος Πόλεμος», μια ταινία που κυκλοφόρησε φέτος και απεικονίζει μια δεσποτική κυβέρνηση στις ΗΠΑ να πολεμά τους αποσχιστές αντάρτες, κέρδισε περισσότερα από 120 εκατομμύρια δολάρια στο box office.


Η έρευνα των Times-YouGov διαπίστωσε ότι οι ψηφοφόροι θεωρούν ότι αυτές οι εκλογές ήταν «πολύ πιθανό» (6%) ή «κάπως πιθανό» (21%) να προκαλέσουν έναν δεύτερο εμφύλιο πόλεμο στις ΗΠΑ, με το 32% να πιστεύει ότι δεν είναι πολύ πιθανό και 20% ότι «δεν είναι καθόλου πιθανό». Το 19% ειπαν ότι «δεν είναι σίγουρο». Περίπου ίσα ποσοστά των υποστηρικτών του Χάρις (28%) και του Τραμπ (27%) θεώρησαν ότι ένας εμφύλιος πόλεμος είναι πιθανός λόγω των εκλογών.

Ο Καρλ Μπιάλικ, αντιπρόεδρος του τμήματος δεδομένων και πολιτικός συντάκτης για τις ΗΠΑ στο YouGov, δήλωσε στους Times ότι «του προκάλεσε έκπληξη» το ποσοστό των Αμερικανών που φοβουνται ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πόλεμο.

«Μπορεί να αντικατοπτρίζει την επίγνωση του πόσο αμφίρροπες είναι οι εκλογές και επίσης τη συνειδητοποίηση ότι εάν το αποτέλεσμα είναι οριακό, θα μπορούσε να υπάρξει απόρριψη των αποτελεσμάτων, δεδομένου ότι αυτό συνέβη το 2020», είπε ο Μπιάλικ. Ο Τραμπ αρνήθηκε τότε να αποδεχθεί την ήττα του ακόμη και όταν αυτή επικυρώθηκε από το Κογκρέσο και υποστήριξε ψευδώς ότι υπήρξε νοθεία, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό του.

Οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι έως και το ένα τρίτο των Αμερικανών πιστεύει ότι η νίκη του Μπάιντεν οφείλεται σε νοθεία και απάτη, συμπεριλαμβανομένων περίπου των δύο τρίτων των Ρεπουμπλικανών.

Η ανησυχία για την αντίδραση του Τραμπ σε μια πιθανή ήττα του στις 5 Νοεμβρίου φάνηκε σε ένα άλλο σημείο της δημοσκόπησης των Times-YouGov, με το 66% των ψηφοφόρων να λέει ότι ο πρώην πρόεδρος δεν θα δεχτεί μια οριακή ήττα, σε σύγκριση με το 27% που είπε το ίδιο για την Χάρις.

Μεταξύ των υποστηρικτών της Χάρις, μόλις το 5% είπε ότι δεν θα δεχόταν μια οριακή ήττα και το 90% είπε το ίδιο για τον Τραμπ. Μεταξύ των υποστηρικτών του Τραμπ, το 50% είπε ότι η Χάρις δεν θα δεχόταν μια οριακή ήττα και το 39% είπε το ίδιο για τον Τραμπ.

Ο Μπιαλίκ είπε ότι η οπλοκατοχή δεν έχει καμία σχέση με το πόσο πιθανός είναι ένας εμφύλιος πόλεμος.

«Υπάρχει απλώς μια γενική συνείδηση σε αυτή τη χώρα ότι τα όπλα είναι πανταχού παρόντα και επομένως είτε έχετε ένα στο σπίτι σας που σας ανήκει ή αν δεν έχετε αγγίξει ποτέ οπλο στη ζωή σας, ξέρετε ότι είναι εκεί και δυνητικά διαθέσιμα, κατέληξε.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-25 10:50:00

Back to top button