Επιστήμη

Εμφυτεύματα όσφρησης- Ευοίωνες οι προοπτικές για τους ασθενείς βάσει διεθνούς έρευνας

Ένα σημαντικό ιατρικό σεμινάριο λαμβάνει χώρα αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη, με επιστήμονες από πέντε κορυφαία πανεπιστήμια της Ευρώπης. Πρόκειται για την 4η συνάντησή τους, καθώς συμμετέχουν σε ένα πρότζεκτ για την κατασκευή μιας συσκευής που θα δώσει όσφρηση σε αυτούς που δεν έχουν.

Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Ιορδάνης Κωνσταντινίδης μιλώντας στην εκπομπή “Μέρα με Χρώμα” της ΕΡΤ3 τόνισε πως “πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από το πρόγραμμα Horizon, στο οποίο συμμετέχουν πέντε πανεπιστήμια και δύο ιδιωτικές εταιρείες του εξωτερικού νανοτεχνολογίας και βιοτεχνολογίας, με σκοπό στο μέλλον να δημιουργήσουμε μια πρωτότυπη συσκευή, η οποία θα δίνει εντός εισαγωγικών όσφρηση, δηλαδή οσφρητικά ερεθίσματα, αναγνώριση του περιβάλλοντος σε αυτούς τους αρρώστους”.

“Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των συνανθρώπων μας πάσχει από ανοσμία, γύρω στο 5% του γενικού πληθυσμού. Σε αυτούς τους αρρώστους δεν πιάνουν πάντα τα φάρμακα ή άλλες τεχνικές. Άρα πρέπει να τους δώσουμε κάτι με το οποίο να μπορούν να αναγνωρίζουν το περιβάλλον τους και κυρίως τους κινδύνους που βρίσκονται στο περιβάλλον τους”, δήλωσε.

“Οι κίνδυνοι στο σπίτι σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πάρα πολλοί. Μάλιστα, τα ποσοστά δείχνουν ότι ένας στους έξι ασθενείς έχει βάλει φωτιά κάποτε στο σπίτι του. Καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο για τη ζωή τους και τους συνανθρώπους τους”, σημείωσε ο ίδιος τονίζοντας πως τα ποσοστά αυτά είναι από την προ κόβιντ εποχή. Με το κύμα του κόβιντ, το οποίο έφερε πάρα πολλούς ασθενείς στα ιατρεία μας με ανοσμία, πιθανολογώ ότι ο αριθμός των ενδιαφερομένων ανθρώπων για τέτοιου είδους συσκευές στο μέλλον θεωρώ πως θα είναι πολύ μεγαλύτερος”, είπε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο “η ανοσμία που προκαλείται από τον covid και έχει μόνιμο χαρακτήρα ή είναι στο πλαίσιο του συνδρόμου long covid, δηλαδή κρατάει ένα εξάμηνο, οκτάμηνο, ένα χρόνο και μετά επανέρχεται σταδιακά η όσφρηση έπληξε πάρα πολλούς. Αυτοί οι ασθενείς που απέκτησαν ανοσμία δεν θα ανακτήσουν την όσφρησή τους, ό, τι κι αν κάνουν, είτε με φάρμακα, είτε με άλλες τεχνικές που χρησιμοποιούνται”.

Πώς λειτουργεί η συσκευή:

Όπως είπε ο καθηγητής η συσκευή αποτελείται είναι έναν σένσορα, που θα γίνεται ακόμα μικρότερος, ο οποίος παίρνει οσμές από το περιβάλλον τις καταγράφει, τις αναγνωρίζει και μετά τις μετατρέπει σε ένα ηλεκτρικό σήμα που έρχεται μέσα από ένα καλώδιο στη μύτη και ενεργοποιεί ένα άλλο νεύρο.

“Σκοπός μας είναι να υποκαταστήσει την όσφρηση μέσω ενός άλλου νεύρου. Είναι μια πρωτότυπη συσκευή, που θα το φορούν οι ασθενείς σαν κολιέ και βέβαια θα είναι wireless, δεν θα έχει καλώδια και θα το νιώθει ο ασθενής κατευθείαν στη μύτη του. Άρα μπορεί να βρίσκεται σε ένα άλλο δωμάτιο, να πάρει φωτιά η κουζίνα και να του δώσει σήμα στη μύτη ότι κάτι καίγεται”, επισήμανε.

Επόμενος στόχος των επιστημόνων είναι όπως είπε να προχωρήσουν βελτιώνοντας τις δυνατότητες της συσκευής και ως προς την απόλαυση της όσφρησης, να μπορεί πχ να μυρίζει το παιδί του, το περιβάλλον του και ό, τι βρίσκεται γύρω του. Σύμφωνα με τους ίδιους οι προοπτικές για όσους έχουν απολέσει την όσφρηση είναι ευοίωνες καθώς “σε μια τριετία, ενδεχομένως τετραετία θα έχουμε τα πρώτα εμφυτεύματα όσφρησης που θα δώσουν πραγματική ανάσα στους ασθενείς, δίνοντας τους αυτό που τους λείπει και που θα είναι σωτήριο για την ασφάλειά τους”.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΦΡΟΣΩ ΒΑΡΒΑΡΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο 

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο GoogleΚάνε like στη σελίδα μας στο FacebookΑκολούθησε μας στο TwitterΚάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο YoutubeΓίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:– Αναφέρεται ως πηγή το  στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-12 12:58:37

Back to top button