Υγεία

Εμβόλια για τους εργαζομένους με ζώα αναζητούν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί

Ανησυχία για τη ραγδαία εξάπλωση στα θηλαστικά. Μάχη με τον χρόνο για να προστατευθούν οι άνθρωποι.

Σε συζητήσεις για την προμήθεια εμβολίων που θα προφυλάσσουν τους εργαζομένους στην πτηνοτροφία και την κτηνοτροφία από τη γρίπη των πτηνών βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές Ευρώπης και Αμερικής.

Κοινός στόχος όλων να προμηθευθούν προπανδημικά εμβόλια, που θα θωρακίσουν επίσης τους κτηνιάτρους και τους εργαζομένους των εργαστηρίων.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι έχουν προμηθευτεί πρώτη ύλη από την εταιρεία CSL Seqirus, ώστε να αναπτυχθούν γρήγορα 4,8 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για τους εργαζομένους τους. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters πως βρίσκονται σε συζητήσεις με την ίδια εταιρεία για να προμηθευτούν το εμβόλιό της.

Καναδοί αξιωματούχοι, εξ άλλου, συναντήθηκαν με την εταιρεία GSK για να συζητήσουν την δυνατότητα παραγωγής προπανδημικού εμβολίου για τη γρίπη των πτηνών. Σε ανάλογες συζητήσεις βρίσκονται και άλλες χώρες, όπως η Βρετανία.

Ραγδαία εξάπλωση στις αγελάδες

Οι αξιωματούχοι της Υγείας προχώρησαν σε αυτά τα μέτρα μετά την εκρηκτική εξάπλωση τους τελευταίους μήνες ενός στελέχους του ιού Η5Ν1 που προκαλεί τη νόσο.

Το στέλεχος αυτό πρωτοανιχνεύθηκε στα τέλη του 2020. Αρχικά εξόντωσε πρωτοφανείς αριθμούς άγριων πτηνών,. Ύστερα πέρασε στα οικιακά πουλερικά και μετά στα άγρια θηλαστικά. Πλέον, εξαπλώνεται στις γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες, χωρίς να γνωρίζουν ακόμα με βεβαιότητα οι ειδικοί πώς έφτασε έως αυτές.

Αυτό που ξέρουν είναι ότι το πρώτο κρούσμα σε αγελάδες αναφέρθηκε στα τέλη Μαρτίου. Έως σήμερα, όμως, έχουν μολυνθεί και δύο εργαζόμενοι σε φάρμες με άρρωστα ζώα. Έχουν επίσης εντοπιστεί ανενεργά θραύσματα από το γενετικό υλικό του ιού στο 20% των γαλακτοκομικών προϊόντων στις ΗΠΑ. Έχουν επίσης εντοπιστεί στο κρέας των άρρωστων αγελάδων.

Η έκθεση στην γρίπη των πτηνών των εργαζομένων στην πτηνοτροφία και στην κτηνοτροφία, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες μολύνσεις. Όσο αυξάνονται οι μολύνσεις, όμως, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος να μεταλλαχθεί και άλλο το στέλεχος. Η μεγαλύτερη αγωνία των ειδικών είναι να μην αποκτήσει την ικανότητα να διασπείρεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων.

Κάλλιο η πρόληψη

«Όλες μας οι προσπάθειες εστιάζουν στην αποτροπή αυτού του ενδεχομένου», δήλωσε ο Dr. Matthew Miller, συνδιευθυντής του Καναδικού Κέντρου Πανδημικής Ετοιμότητας στο Πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ, στον Καναδά. «Εάν υπάρξουν εκτεταμένες μολύνσεις στους ανθρώπους, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα».

Οι σχετικές συζητήσεις γίνονται σε κυβερνητικό και επιστημονικό επίπεδο,  εξήγησε η Dr. Wendy Barclay, καθηγήτρια Ιολογίας στο Imperial College του Λονδίνου (ICL) που μελετά τη γρίπη των πτηνών για την Βρετανική Υπηρεσία Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA).

Εάν οι εμβολιασμοί γίνουν στρατηγικά στους εργαζομένους, τους υγειονομικούς και όσους έρχονται σε επαφή με άρρωστα ζώα, «μπορεί να σταματήσει ο ιός», εκτίμησε. Ωστόσο πρόσθεσε πως δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα, εάν αυτό το βήμα είναι απαραίτητο.

Πολλές χώρες όπως οι ΗΠΑ διατηρούν αποθέματα εμβολίων για τη γρίπη των πτηνών. Και αυτό διότι θεωρείται πιθανό να αποτελέσει αιτία μελλοντικής πανδημίας στους ανθρώπους. Τώρα όμως σπεύδουν να τα ανανεώσουν με εμβόλια που ταιριάζουν περισσότερο με τον ιό που κυκλοφορεί, γιατί η εξάπλωσή του είναι ραγδαία και πρωτοφανής.

Φωτογραφία: iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2024-05-27 12:42:45

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button