Οικονομία

ΕΛΤΟΝ: Μείωση πωλήσεων 46,7 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2024

Οι πωλήσεις της ΕΛΤΟΝ ανήλθαν στα 46,7 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2024, παρουσιάζοντας μείωση κατά 16% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Διατηρήθηκαν τα μερίδια αγοράς σε ένα έντονο ανταγωνιστικό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις και παρά τη μειωμένη ζήτηση στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας.

Σε επίπεδο Ομίλου οι πωλήσεις ανήλθαν σε 81,8 εκ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση 13,7% σε σχέση με το α’ εξάμηνο 2023. Οι μεγαλύτερες θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου (στη Ρουμανία και στη Σερβία), που συμμετέχουν κατά 32,2% στη σύνθεση των συνολικών πωλήσεων, παρουσιάζουν αθροιστικά αύξηση 8,4% των πωλήσεων, ενώ οι θυγατρικές εταιρείες στην Τουρκία και στη Βουλγαρία που συμμετέχουν κατά 8,9% στο σύνολο των πωλήσεων, παρουσιάζουν (αθροιστικά) μείωση πωλήσεων κατά 72,4%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η θυγατρική στην εμπόλεμη Ουκρανία παρουσιάζει αύξηση πωλήσεων κατά 66,3% σε σχέση με το συγκρινόμενο εξάμηνο του 2023.

Οι ποσότητες που διακινήθηκαν συνολικά στον Όμιλο ήταν αυξημένες κατά +1,1% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι. Στη μητρική εταιρεία οι ποσότητες δε μεταβλήθηκαν ουσιαστικά σε σχέση με τα περσινά επίπεδα, ενώ αυξήθηκαν σημαντικά στη Ρουμανία (+16%), στη Σερβία (+32%) και στην Ουκρανία (+61%) και τέλος έδειξαν μικρή βελτίωση στη Βουλγαρία (+1,6%). 

Η μικτή κερδοφορία ανήλθε σε 15,7% για την Εταιρεία και 16,3% για τον Όμιλο παρουσιάζοντας βελτίωση στο α εξάμηνο 2024 περί τις 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το συγκρινόμενο εξάμηνο του 2023. Στοχεύοντας στη συνεχή βελτίωση των δεικτών κερδοφορίας βελτιστοποιήθηκε το κόστος κτήσης προϊόντων τα οποία διατέθηκαν σε τρέχουσες τιμές διατηρώντας σταθερά τα μερίδια αγοράς.

Η Εταιρεία και ο Όμιλος διατηρούν τα λειτουργικά έξοδα σε σταθερά επίπεδα, γεγονός που αποφέρει λειτουργικά αποτελέσματα βελτιωμένα σε ποσοστό επί των πωλήσεων σε σχέση με την αντίστοιχη περσυνή περίοδο (6,42% το α εξάμηνο του 2024 και 5,68% το α εξάμηνο του 2023), τάση που θα επικρατήσει και στο β εξάμηνο του 2024.

Η εκτίμηση για το κλείσιμο έτους 2024 είναι ότι οι πωλήσεις θα βαίνουν αυξανόμενες και η διαφορά σε σχέση με τις πωλήσεις του 2023 θα περιορισθεί περαιτέρω. Επιβεβαιώνεται ήδη ότι στο β εξάμηνο οι πωλήσεις , τόσο σε επίπεδο Εταιρείας όσο και σε επίπεδο
Ομίλου, παρουσιάζουν αισθητή βελτίωση σε σύγκριση με το α εξάμηνο του 2024. Η Εταιρεία και ο Όμιλος μειώνουν συνεχώς τον υφιστάμενο δανεισμό, στοχεύοντας στην συνεχή βελτίωση των χρηματοοικονομικών δεικτών.

Η νέα Διοίκηση ενισχύει περαιτέρω τη λειτουργία δομών σύγχρονης εταιρικής διακυβέρνησης στη μητρική εταιρεία και στις θυγατρικές του Ομίλου, ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα για τις προκλήσεις των επόμενων ετών και να πετύχουν τους φιλόδοξους αναπτυξιακούς στόχους τους.

Επιπλέον, ο Όμιλος επενδύει σε νέο ERP σύστημα που συμβάλει στην αυτοματοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των εσωτερικών διαδικασιών καθώς και στη διεύρυνση συνεργειών ενδο-ομιλικά. Μετά την επιτυχημένη υλοποίηση του νέου ERP στην Εταιρεία το α εξάμηνο του 2024, η μεγαλύτερη θυγατρική εταιρεία η Έλτον Ρουμανίας, ήδη έχει ξεκινήσει τον σχεδιασμό του νέου ERP το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία την 1/1/2025.

Η επένδυση στην αγορά της έκτασης των 149χιλ τμ στα Οινόφυτα Βοιωτίας, για τη μετακίνηση των ιδιόκτητων εγκαταστάσεων της μητρικής Εταιρείας από την περιοχή του Αυλώνα σε μεγαλύτερες και υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις αποσκοπεί στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών και την περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών σύμφωνα με το όραμα της Εταιρείας. Οι εγκαταστάσεις θα πληρούν όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές με πλήρη σεβασμό προς το περιβάλλον και τους στόχους για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος της Εταιρείας.

Ο Όμιλος συνεχίζει με την ίδια εστίαση, εγρήγορση και ταχεία λήψη αποφάσεων της Διοίκησης, όπως απαιτούν οι συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες, για το υπόλοιπο του 2024, το οποίο αναμένεται να είναι άλλη μία κερδοφόρα χρήση διατηρώντας τα υψηλά επίπεδα οικονομικής ευρωστίας και ταμειακής αυτάρκειας, παράγοντες απαραίτητοι για την υποστήριξη της συνεχούς αναπτυξιακής στρατηγικής του Ομίλου.

To άρθρο ΕΛΤΟΝ: Μείωση πωλήσεων 46,7 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2024 δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-24 10:52:45

Back to top button